Päätöksiä tarvitaan - oikeudenmukaisesti

16.9.2015

Hallitus esitteli tiistaina toimia Suomea vaivaavan näivettymisen katkaisuun. Meillä on 400 000 työtöntä ja valtion velkaantuminen uhkaa paheta.

Toimia tarvitaan. On saatava suomalainen työ kilpailukykyiseksi ja rahat riittämään yhteiskunnan palveluihin.

Lue lisää
Pohjoismaissa potilaan päästävä hoitoon rajan yli ja rahan seurattava potilasta

14.9.2015

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) on jättänyt Pohjoismaiden ministerineuvostolle kirjallisen kysymyksen rajat ylittävästä yhteistyöstä sairaanhoidossa ja terveydenhuollossa. Kulmuni kysyy, miten varmistetaan hoitoon pääsy toisessa Pohjoismaassa erityisesti silloin, kun toisessa Pohjoismaassa sijaitseva hoitoyksikkö on lähempänä kuin omassa maassa sijaitseva. Lisäksi hän pyytää selvitystä siitä, millaisia pohjoismaisia neuvotteluja on käynnissä sairaanhoidon ja terveydenhuollon rahoituksesta ja miten maat edistävät erityisesti rajakuntien välistä yhteistyötä.

Lue lisää
Ajatuksiani radiossa pakolaiskysymyksestä

4.9.2015

Ylen radiopakinassa pohdiskelin perjantaina 4.9. kesän polttavinta kysymystä eli pakolaisuutta ja turvapaikanhakijoita. Tässä keskustelussa maltti on valttia ja on muistettava inhimillisyys. Pakina on kuunneltavissa jälkikäteen täältä.  

Lue lisää
Teollisuutta Tornionlaaksoon

20.8.2015

Tornionlaakso on yksi Suomen kauneimmista alueista. Kaunis maisema ei elätä, tokaisi minulle kerran eräs nainen. Tornionlaakson väestökehitys on ollut murheellinen. Väkiluku on lähes puolittunut. Tämä on tuttua monessa Lapin seutukunnassa. Maakunnan väkimäärä on tasaisesti laskenut.

Lue lisää
Kulmuni kysyy tuulivoimaloiden kiinteistöverotuksesta

18.8.2015

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) on jättänyt asianomaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen tuulivoimaloiden kiinteistöverotuksesta.

Lue lisää
Veli vai vihollinen Venäjä

12.8.2015

Naapuri se ainakin on. Ja naapureiden kanssa on parempi tulla toimeen. Olen surullisena seurannut Venäjän viime vuosien kehitystä. Tuntuu kuin Jeltsinin aikaiset liberaalit ja mahdollisuuksia avaavat vuodet ovat vain kaukainen muisto. Onhan niistä jo aikaakin. Jeltsin osasi draaman, kun millenium-uudenvuodenaattona ilmoitti luopuvansa presidenttiydestä ja tilalle nousi tuolloin pääministerinä toiminut Vladimir Putin.

Lue lisää
Ranskalainen mellakkaviljelijä

29.7.2015

Jo useamman viikon on Ranskassa mellakoitu. Asialla ei ole turhautunut nuorisojoukko, vaan oman sanottavansa on antanut nyt ranskalainen talonpoika. Ranskan uutisten ykköspuheenaihe on ollut maanviljelijöiden kapina laskeneista tuottajahinnoista. Viljelijät syyttävät keskittynyttä kauppaa ahneeksi, joka mainosmaisen halpuutamme hintoja kampanjan sijaan tiputtaa tuottajahintoja. Ranskassa tuottajahinnat ovat tippuneet myös Venäjän pakotteiden takia.

Lue lisää
Kuka on parempi toistaan?

29.7.2015

Kesällä hiljaisuuden murtaa aina jokin asia, pienempi tai suurempi. Nyt debatin on saanut aikaan perussuomalaisten oululainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu, joka Facebook-päivityksessään rohkaisee suomalaista kansaa taisteluun monikulttuurisuutta vastaan ja lopulliseen voittoon. Itse tekstin lisäksi ihmetystä herättää, miksi se on julkaistu lähellä Utöyan joukkomurhan muistopäivää.

Lue lisää
Tasa-arvo on myös alueellista

27.7.2015

Katseeni kiinnittyi viikonloppuna uutiseen Kelan tutkijoiden sosiaalipoliittisesta raportista Euroopan komissiolle. Tutkijat Olli Kangas sekä Laura Kalliomaa-Puha olivat tulleet tutkimustuloksiin, joiden mukaan köyhyystaskut Suomessa ovat kasvaneet. Jo pitkään olemme tienneet jäykän sosiaaliturvamme aiheuttamista ongelmista kuten tuloloukuista. Vähälle on tutkimuskentässä jäänyt näkemys maantieteellisten alueiden välisten erojen kasvamisesta. Tämä ei ole uusi ilmiö.

Lue lisää
Kulmuni toivoi Siikajuhlilla monipuolista yhteiskuntasopimusta ja tukea maataloudelle

26.7.2015

Elokuussa alkavien yhteiskuntasopimusneuvotteluiden pitäisi ottaa kantaa myös verotuksellisiin kysymyksiin. Eilen saimme lukea lehdistä miten pörssiyhtiöiden johtajien palkat olivat nousseet jopa 8,3 prosenttia, kun vastaavana aikana palkansaajien tulotaso oli kasvanut vain 1,5 prosenttia. Osana yhteiskuntasopimusta pitää työn tuottavuutta lisätä, mutta vastapainona parantaa työsuhdeturvaa ja käydä läpi myös verotusta.

Lue lisää
Mitä Etyj-kokouksesta jäi käteen?

14.7.2015

Viime viikon aikana Finlandia-talossa muisteltiin Helsingin henkeä: 40 vuotta sitten siellä allekirjoitettiin Etyjin toimintaa ohjannut nk. Helsingin päätösasiakirja. Etyj on kiistatta ollut Suomelle merkittävä ulkopolitiikan areena, jossa maamme on voinut harjoittaa rooliaan idän ja lännen välisenä sillanrakentajana. Järjestö on kokonaisuudessaan vaikuttanut positiivisesti Euroopan turvallisuuteen.

Lue lisää
Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on Suomelle tärkeä ulkopolitiikan foorumi

5.7.2015

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) osallistuu sunnuntaina 5.7. Helsingissä alkavaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaariseen yleiskokoukseen Suomen valtuuskunnan varajäsenenä.

Lue lisää
Kansalaisaloite päivystysasetuksen muuttamisesta synnytysten osalta

25.6.2015

Kansanedustaja Katri Kulmunin (kesk.) mielestä tänään 25.6. lähetekeskustelussa ollut kansalaisaloite päivystysasetuksen muuttamisesta ottaa oikeutetusti kantaa asetukseen synnytysten osalta, sillä sääntely on tehty liian tiukaksi.

Lue lisää
Kreikka ulos eurosta ja EU:sta?

24.6.2015

Jos Kreikka lähtee eurosta, lähtee se myös Euroopan Unionista, totesi viime viikolla Kreikan keskuspankin johtaja Yannis Stournaras. Vaikka Suomessa hiljennyttiin juhannuksen viettoon, ei Euroopassa ole hengähdetty. Kreikan tukilainojen seuraava maksuerä lankeaa nimittäin maksuun 30. kesäkuuta eikä Kreikka ole päässyt vasemmistoradikaalin pääministeripuolue Syrizan johdolla sopimukseen lainaehdoista. Kreikka haluaa 7,2 miljardin euron lainan ennen kuin maksaa erääntyvän 1,5 miljardin lainaerän.

Lue lisää
Miksi hallitus leikkaa?

17.6.2015

Kysymys on noussut monien mieleen, kun keskustellaan julkisen talouden tasapainottamisesta. Inhimillisestä näkökulmasta on vaikea niellä suuria leikkauksia julkiseen sektoriin, koska ne koskettavat ihmisiä monin tavoin.

Julkisen talouden tasapainottamista on vaikea ymmärtää, jos kokee tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi. On vaikea hyväksyä, miksi opintotukeen puututaan, miksi eläkeläisten asumistukeen kajotaan tai, miksi lääkekorvauksia pienennetään. Eikö voisi ottaa muualta?

Lue lisää