Miksi Katri?

Arvotan Euroopan parlamentin jäsenyyden erittäin korkealle. En todellakaan ajattele niin, että kyse olisi mistään jäähdyttelypaikasta, vaan päinvastoin. Europarlamentissa tulee olla osaava ja nälkäinen. Olen valmis ajamaan tiukasti Suomen etua ja tekemään tämän eteen lujasti töitä.

Meillä on iso työ edessä. Haluamme osaltamme tehdä unionista paremman meille suomalaisille. Jatkuvasti kasvavasta sääntelystä on palattava perusasioiden ääreen, talouden ja turvallisuuden vahvistamiseen.

Uskon, että omaan hyvät valmiudet parlamentaarikon työhön.

Lähes vuosikymmenen kokemukseni pohjoisen Suomen kansanedustajana antaa vakaan pohjan edistää europarlamentissa koko Suomen asia. Kokemus valtioneuvoston jäsenyydestä ja Suomen tunteminen teollisine rakenteineen ja reunojaan myöten antavat kaikki valmiuksia siirtyä uusiin tehtäviin ja vastuisiin.

Erinomainen englannin kielen taito ja hyvä ranskan kieli ovat isoksi avuksi työssä. Osaan myös ruotsia ja venäjää.

Lappilaisena kansanedustajana olen toden teolla tottunut ajamaan kaukaisten ja vähäväkisten alueiden asiaa. Tältähän koko Suomi tuntuu näyttävän Brysselistä päin katsottuna.

Jatkuva läsnäolo Brysselissä on vaikuttamisen kannalta paras ratkaisu. Mikäli tulen valituksi Euroopan parlamenttiin, siirrymme koko perhe asumaan Brysseliin. Tämä mahdollistaa äidin läsnäolon ja vaativan työn parhaimman yhteensovittamisen.

 

Juuristani

Olen ollut erittäin onnekas, että olen voinut lappilaisessa sielumaisemassa kasvaa ja elää.

Elämäni kivijalka löytyy tilalta, jossa sukumme on asunut jo vuosisatojen ajan.

Arvostan meissä keskustalaisissa sitä meille toivottavasti ominaista hengenlaatua, jossa eteenpäin mennään vaikka mikä olisi. 

Tarinani alkaa täältä Torniosta, länsilappilaisesta pikkukaupungista, joka on kasvanut kiinni ruotsalaisnaapuriinsa Haaparantaan.

Maaseudun pienyrittäjyys on minulle tuttua isäni työn kautta; äitini työskentelee erityisopettajana. Heiltä olen oppinut varmaankin tiettyä peräänantamattomuutta, mutta myös uskoa siihen, että elämä kantaa.

Lapsuudenkotimme on vanhalla sukutilalla, jossa Kulmuneita on asuttanut 1400-luvulta lähtien. Arkeni täyttivät vanhempieni ja sisarusteni lisäksi isovanhemmat.

Historia, elämän jatkuvuus ja tietynlainen juurevuus olivat voimakkaasti läsnä. Tunne, että sukupolvet vaihtuvat, mutta maisevat pysyvät silti samana.

Yhteiskunnallisista asioista minut sai kiinnostumaan yläasteen yhteiskuntaopin opettaja. Keskustapuolueeseen ja Keskustanuoriin liityin 18-vuotiaana, vuoden 2006 presidentinvaalien jälkeen.

Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan kansainvälisiä suhteita Rovaniemelle. Opiskeluaikoina toimin Lapin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajana ja Lapin Keskustanuorten puheenjohtajana. Kova halu vaikuttaa yhteisiin asioihin, tehdä maailmasta parempi sai minut lähtemään politiikkaan. Keskustan arvot oikeudenmukaisuudesta, mutta yritteliäisyyden tunnustavana puolueena oli ainoa omaksi koettava valinta. Vaaleja tuli toisensa jälkeen, kunnes joku pyysi lähtemään mukaan vuoden 2011 eduskuntavaaleihin. Eduskuntaan tulin valittua lopulta valittua vuoden 2015 vaaleissa, mikä oli suuri kunnia. 

Naapurimaiden läheisyys on aina näkynyt elämässäni. Lapsena kävin koulua Haaparannan puolella kielikoulussa, jossa suomalaiset ja ruotsalaiset oppivat yhdessä lukemaan ja kirjoittamaan.

Myöhemmin kiinnostuin myös itäisestä naapuristamme. Opiskelin kielen ja hakeudun opiskelemaan myös Pietariin.


 

CV

♦ Syntynyt 4.9.1987 Torniossa pienyrittäjäperheeseen, varttui Kyläjoen maaseudulla vanhalla sukutilalla, joka on ollut suvun hallussa 1400-luvulta lähtien. Naimisissa ja talvella 2022 syntyneen tytön äiti.

♦ Koulutus: ylioppilas Tornion yhteislyseon eurolinjalta, yhteiskuntatieteiden maisteri Lapin yliopistosta.

♦ Kansanedustaja 22.4.2015 alkaen, toimii eduskunnassa suuren valiokunnan ja sen työjaoston sekä talousvaliokunnan jäsenenä ja ulkoasiainvaliokunnan varajäsenenä. ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan ja eduskunnan pankkivaltuuston jäsen.

‚ô¶¬†Toiminut aikaisemmin eduskunnassa useiden muiden valiokuntien, mm. valtiovarainvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan, j√§senen√§ ja varaj√§senen√§. Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan j√§sen 2015‚Äď19, Suomen Pankin tilintarkastaja 2020-23, Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja 2015-19, kansainv√§listen asiain foorumin j√§sen 2015-19.

♦ Elinkeinoministeri 6.6.2019-9.12.2019, valtiovarainministeri 10.12.2019-8.6.2020.

♦ Ennen eduskuntaan valitsemistaan työskenteli mm. pikaruokalan työntekijänä, postitonttuna Joulupukin postissa Napapiirillä, yrityskoordinaattorina yksityisessä yrityksessä sekä lehdistöavustajana ulkoministeriössä.

‚ô¶¬†Mukana politiikassa vuodesta 2006, hoitanut Keskusta-liikkeess√§ monia luottamustoimia, mm. Lapin Keskustanuorten hallituksen j√§sen 2008‚Äď09 ja puheenjohtaja 2010‚Äď11, Suomen Keskustanuorten liittohallituksen j√§sen 2010‚Äď11, Suomen Keskustan puoluevaltuuston j√§sen 2010‚Äď12, Suomen Keskustan varapuheenjohtaja 2016‚Äď19 ja puheenjohtaja 2019‚Äď20.

‚ô¶¬†Tornion kaupunginvaltuuston j√§sen 1.1.2013 alkaen, valtuuston puheenjohtaja 2013‚Äď19.

♦ Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja 2021- ja Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen 2022-.

♦ Kuuluu lisäksi mm. Oulun Diakonissalaitoksen hallintoneuvostoon ja Suomen 4H-liiton valtuuskuntaan.

‚ô¶¬†Aikaisempia luottamustoimia mm: Tornion kulttuuri- ja nuorisolautakunnan j√§sen 2009‚Äď12, L√§nsi-Pohjan sairaanhoitopiirin valtuuston j√§sen 2013‚Äď15, Meri-Lapin kehitt√§miskeskuksen seutuvaltuuston pj. 2013‚Äď15, Provincia Bothniensisin hallituksen j√§sen 2013‚Äď19, Tornionlaakson neuvoston j√§sen 2013‚Äď16. Toiminut my√∂s monissa kansalaisj√§rjest√∂iss√§, mm. Eurooppalainen Suomi ry:n varapuheenjohtajana 2014‚Äď15 ja Suomen YK-liiton puheenjohtajana 2016‚Äď17.

♦ Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, ranska, venäjä.

♦ Harrastanut mm. yleisurheilua, teatteria, musiikkia (soittanut klarinettia orkesterissa) sekä järjestötoimintaa.