Vastustuskykyinen yhteiskunta

4.11.2016

Teksti on julkaistu Suomenmaa-lehdessä pe 4.11.2016.

Yhteiskuntien kohdalla on alettu puhua niiden vastustuskyvystä äkillisiin muutoksiin. Jos yhteiskunta on eheä ja vahva, yllättävät muutokset ja myllerrykset eivät aiheuta sen suurempaa kuohuntaa. Jos yhteiskunta on epätasa-arvoinen, voi tulossa olla aikamoista turbulenssia.

Lue lisää
Keskustan Kulmuni: Kemin synnytysosasto jatkaa - Tärkeä päätös alueen väestölle

27.10.2016

TIEDOTE 27.10.2016

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni on helpottunut ja erittäin tyytyväinen, että Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosasto Kemissä saa valtiolta poikkeusluvan jatkaa toimintaansa. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ilmoitti synnytystoiminnan poikkeusluvista tänään 27.10.2016 annetun erikoissairaanhoidon ja päivystyksen järjestämistä koskevan hallituksen esityksen yhteydessä. 

Lue lisää
Eduskunnasta: Suomi nojaa Lappiin

26.10.2016

Teksti on julkaistu kolumnina Uusi Rovaniemi  -lehdessä 26.10.2016.

Kiersin syys-lokakuussa kaikissa Lapin kunnissa pitämässä yleisötilaisuuksia. Väkimäärä vaihteli kunnittain ja paikalle tulijoilla oli painavia terveisiä. Ihmisiä huolettavat peruspalvelut ja työpaikat sekä erilaiset paikallisesti merkittävät hankkeet tai lait. Pohjavire on kuitenkin odottavan positiivinen hallituksen toimien suhteen, ja kunnissa on tahtoa sekä ideoita elinkeinojen ja palveluiden kehittämiseen.

Lue lisää
Panimot palaavat Lappiin

5.10.2016

Ei ole montakaan vuotta, kun Suomessa toimi kourallinen panimoita. Olutkauppa oli vahvasti kolmen suomalaisen käsissä: Hartwall, Sinebrychoff ja Iisalmen Panimo.

Kaksi suurinta panimoa ovat siirtyneet kansainväliseen omistukseen. Tämän seuraukset tunnetaan Lapissa hyvin. Torniossa loppui panimotoiminta elokuussa 2010. Sulkemishetkellä olutta oli tuotettu Lapin Kullan panimossa Tornionjoen rannalla 137 vuotta.

Lue lisää
Historiallinen perustulo

5.10.2016

Työelämä on kovassa myllerryksessä. Suomessa joudutaan ottamaan kantaa siihen, miten suhtaudumme matalapalkkatyöhön. Työllä pitää tulla toimeen. Saksassa entisen liittokansleri Gerhard Schröderin aikanaan ajamien suurien työmarkkinareformien kautta ihmiset saatiin kyllä töihin, mutta yhdellä työllä ei välttämättä elä, vaan täytyy tehdä useampia pienipalkkaisia hommia. Ruotsissa puhutaan minijobeista ja työmarkkinat ovat varsin joustavat.

On arvioitu, että Suomessa jää miljardien eurojen arvosta työtä tekemättä, koska lyhytaikaisten työsuoritteiden vastaanottaminen ei ole kannattavaa. Jos tarvitset lastenhoitoapua tai muuttopalveluita, on byrokratia tehty uuvuttavan vaikeaksi.

Lue lisää
Maailman puhtain ilma

28.9.2016

Maailman väkimäärä kasvaa ja pakkautuu entistä isompiin suurkaupunkeihin. Myös Suomessa väkimäärä maltillisesti nousee ja maa kaupungistuu. Asumme täällä Suomessa kuitenkin harvakseltaan. Tästä väljyydestä voi kehittyä meille aikamoinen valtti.

Erityisesti Kiinassa ja Intiassa talouden kasvu on ollut kovaa. Samalla elintaso nousee ja ihmiset haluavat vaurastuessaan omat autot, sisävessat, pelit ja vehkeet. Keskiluokkaistumisen kääntöpuolena on valitettavasti se, että yhä useampi kiinalainen herää aamuisin keskelle ilmakatastrofia.

Lue lisää
Keskustan varapuheenjohtaja Kulmuni: Väkivaltaisia ääriliikkeitä torjuttava pohjoismaisesti

19.9.2016

Kannanotto 19.9.2016

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni nostaa esiin pohjoismaisen yhteistyön tärkeyden ääriliikkeiden toimintaan puuttumisessa. Viime päivinä järkytystä herättäneen väkivaltaisen Suomen Vastarintaliikkeen SVL:n toiminta on osa Ruotsista johdettua Pohjoismaista Vastarintaliikettä.

Lue lisää
Onko Venäjästä vaikea puhua?

16.9.2016

Venäjä on vaikea. Sen kielioppi on vaikea. Maan historia on vaikea. Taloustilannekin on vaikea. Venäjän suhde naapurimaihinsa – vaikea. Valitettavasti myös Venäjästä puhuminen on välillä vaikeaa.

Muutama viikko sitten Ulkopoliittinen instituutti julkaisi valtioneuvoston tilaaman Venäjä-selvityksen. Se oli mielenkiintoinen paperi, vaikkei sisältänytkään yllätyksiä. Analyysi oli tasokasta. Uskon, että moni muukin tutkimuslaitos voisi päätyä samansuuntaiseen lopputulemaan. Selvitystyössä pohdittiin Venäjää edes hitusen tavanomaista laajemmin, mutta kuitenkin tarpeeksi yksinkertaisesti.

Lue lisää
Budjetista kaivattua potkua työllisyyteen

7.9.2016

Hallitus muovasi viikko sitten budjettiriihessä ehdotustaan ensi vuoden budjetiksi. Lopputuloksena oli vahvasti eteenpäin katsova ja työllisyyteen panostava talousarvioesitys. Budjetissa on työllisyyttä vahvistavia toimenpiteitä sekä yrittäjiä ja yksityishenkilöitä helpottavia veromuutoksia, joista hyötyvät myös lappilaiset. Ehdottoman tärkeä on myös maatalouden kriisipaketti.

Lue lisää
Keskustan Kulmuni: Talousarviosta kannustimia Lapin elokuvateollisuudelle, tuulivoimavero selvitykseen

2.9.2016

TIEDOTE 2.9.2016

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmunin mukaan hallituksen eilen päättyneessä budjettiriihessä tehtiin Lapin kannalta tärkeät päätökset elokuvateollisuuden tuotantotuesta sekä tuulivoimapuistojen kiinteistöverotuksen selvittämisestä.

Lue lisää
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni: Ansiosidonnaisen käyttö palkkatukena ja starttirahana tärkeä avaus

1.9.2016

TIEDOTE 1.9.2016

Kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni pitää työllisyyden parantamista hallituksen tärkeimpänä tavoitteena. Hallituksen toimet vahvistavat taloudessa nähtyä orastavaa käännettä. Työpaikkojen määrä on lisääntynyt 33 000 vuoden takaisesta. Tahtia tulee kuitenkin vielä parantaa.   

Lue lisää
Eriarvoisuus johtaa populismiin

5.8.2016

kirjoitus on julkaistu kolumnina Suomenmaa-lehdessä 5.8.2016

Maailman tapahtumat ovat pitäneet uutisköyhän kesän kaukana. Eduskuntakin kokoontui poikkeuksellisesti heinäkuussa Iso-Britannian Brexit-äänestyksen seurauksena. Brittien EU-erossa nähdään varmaan vielä monta näytelmää. Lähtevätpä he tai eivät, Brexitin kannattajien tuntoja kannattaa analysoida EU-tasoa syvemmältä. Olen vakuuttunut, että kansanäänestyksessä äänestettiin paljon muustakin kuin vain unionista.

Lue lisää
Vain yksi ääni

20.7.2016

Viime viikolla julkaistiin mielenkiintoinen selvitys vuoden 2015 eduskuntavaaleista. 500-sivuisessa tutkimuksessa on paljonkin tietoa, mutta otsikkoon on tiivistetty tutkimuksen kannalta olennaisin: poliittisen osallistumisen eriytyminen.

Suomen eriytyminen näkyy selvityksen mukaan voimallisesti edellisten eduskuntavaalien tuloksessa. Kun asiaa alkaa pilkkomaan atomeiksi, tulee vastaan ihmisten väliset hyvinvointi- ja tuloerot. Äänestyskäyttäytyminen periytyy, koulutus periytyy, työttömyys periytyy. Ääni jää sitä varmemmin käyttämättä, mitä heikommassa asemassa on. 

Lue lisää
FIX EU

13.7.2016

Eurooppa on kohissut Iso-Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksesta. Tulos on selkeä, mutta kahtia jakava. Iso-Britanniassa suoritetaan vallan uusjakoa. Perinteiset puolueet ovat hajallaan.

Kansanäänestyksen tulos on Suomelle harmillinen. Iso-Britannia on ollut maallemme hyvä liittolainen esimerkiksi ympäristö- ja kauppapolitiikkaan sekä byrokratian purkamiseen liittyvissä kysymyksissä. Samaten Britannia on ollut vastapaino liittovaltiosuuntausta edustaville maille.

Lue lisää
EU:n ongelmat tunnustettava

7.7.2016

Eurooppa on kohissut Iso-Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksesta. Tulos on selkeä, mutta kahtia jakava. Iso-Britanniassa suoritaan vallan uusjakoa. Perinteiset puolueet ovat hajallaan.

Kansanäänestyksen tulos on Suomelle harmillinen. Iso-Britannia on ollut maallemme hyvä liittolainen esimerkiksi ympäristö- ja kauppapolitiikkaan sekä byrokratian purkamiseen liittyvissä kysymyksissä. Samaten Britannia on ollut vastapaino liittovaltiosuuntausta edustaville maille

Lue lisää