13.7.2020
Ruokatuotteiden kotimaisuusaste on tällä hetkellä varuskunnissa noin 75 prosenttia - me pystymme vielä parempaan
Kannustan myös jokaista meitä suomalaista oman kukkaron puitteissa valitsemaan kaupasta mahdollisimman LAADUKASTA kotimaista.
Sillä miten meidän ruoka tuotetaan, on aivan valtaisa merkitys. Oma ympäristöystävällinen ruoka on äärettömän arvokas asia.

Ruokatuotteiden kotimaisuusaste on tällä hetkellä varuskunnissa noin 75 prosenttia. Me pystymme vielä parempaan.
Kannustan myös jokaista meitä suomalaista oman kukkaron puitteissa valitsemaan kaupasta mahdollisimman LAADUKASTA kotimaista.
Sillä miten meidän ruoka tuotetaan, on aivan valtaisa merkitys. Oma ympäristöystävällinen ruoka on äärettömän arvokas asia.
Totuus on, että maatalous on maailmalla mennyt hintakilpailun kautta monessa kohdin kestämättömään suuntaan.
Brasiliassa sademetsää tuhotaan karjatalouden tieltä, Aasiassa monin paikoin eläinten olosuhteet ovat luokattoman huonot ja Yhdysvalloissa on siirrytty perheviljelystä teollisuuslaitoksia muistuttaviin olosuhteisiin, jossa lihan määrää nostetaan hormooneilla epäluonnolliselle tasolle.
Meidän on Suomessa pidettävä huoli, että meillä suunta on jatkossakin oikea. Itsestään tämä ei tapahdu – hyvät työolosuhteet, ympäristön huomioiminen, ruoan puhtaus ja turvallisuus – kaikki näkyy myös hinnassa.
Lähellä olevien lampoloiden, perheviljelmien ja oman maan perunoiden sijaan ostamme liian helposti kaukaista tuontitavaraa tuntematta lainkaan niiden alkuperää tai tuotanto-oloja. Tomaatteja Espanjasta, lampaanlihaa Uudesta-Seelannista, juustoja Hollannista, kanaa Thaimaasta.
Kannattaa pysähtyä tätä miettimään myös hieman pitemmälle. Oma ruoka on paitsi kansallista varautumista kaikkeen tulevaan, myös meidän velvollisuus muita kansakuntia kohtaan. Heittäytymällä globaalin elintarvikemarkkinan varaan olisimme ainoastaan osa ongelmaa, emme ratkaisua.
Pidetään mielummin ohjat omissa käsissä. Viljelijältä lupa vaatia hyvää, mutta on muistettava, että se myös maksaa.
9.11.2022

Viime viikkojen yksi politiikan kuuma kiista on liittynyt EU:n ennallistamisasetukseen.
Kirjoitus on julkaistu alunperin Uusi Rovaniemi -lehdessä.
2.8.2022

Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.
Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.
27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022
Lue lisää9.1.2022
Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.
Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!
Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.
Lue lisää4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.
Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.
Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle.
Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:
Lue lisää29.12.2021

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.
Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:
Lue lisää