26.4.2020

On tärkeää, että jokainen löytää kriisinkin keskellä oman henkireikänsä

Harteilla painavaa taakkaa on hyvä keventää. Minulle esimerkiksi luonnossa liikkuminen sekä yhteydenpito ystävien ja sukulaisten kanssa ovat välttämättömiä asioita oman jaksamiseni kannalta.

”Ylistä levottomuutta, joka on merkki siitä, että elämää vielä on”. YK:n edesmenneen pääsihteeri Dag Hammarskjöldin sanat herättävät lohtua koronakriisin keskellä.

Epidemia ja sen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimenpiteet koettelevat jaksamistamme ja kärsivällisyyttämme. Meillä jokaisella on huoli lähimmäistemme terveydestä, turvallisuudesta ja toimeentulosta.

Tilannetta pahentaa, ettei horisontti näy vielä edessämme. ”Koronapirulainen” on meille vielä monella tapaa tuntematon. Vaikka teemme parhaaseen tietoon nojautuen kaikkemme viruksen nujertamiseksi, on mahdotonta ennustaa, miten pitkään poikkeusajat jatkuvat.

On tärkeää, että jokainen löytää kriisinkin keskellä oman henkireikänsä. Harteilla painavaa taakkaa on hyvä keventää. Minulle esimerkiksi luonnossa liikkuminen sekä yhteydenpito ystävien ja sukulaisten kanssa ovat välttämättömiä asioita oman jaksamiseni kannalta.

Osan sunnuntaiperinteeseen saattaa kuulua kirkossakäynti. Kokoontumisrajoitteista johtuen kirkotkin ovat joutuneet sulkemaan oviaan. Myös seurakunnat ovat vastanneet muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti. Apua on tarjolla ja jumalanpalveluksiin voi osallistua digitaalisesti.

Kirkon ja muiden yhteistä hyvää tekevien järjestöjen merkitys on yhteiskuntamme henkisen kestävyyden kannalta arvokas. Kovimmankin epätoivon ja yksinäisyyden keskellä jokaisella suomalaisella on mahdollisuus saada ruokaa syödäkseen tai päästä jakamaan mieltä painavia murheita.

Toivonkin, että yhteinen koronakokemus toisi meidät takaisin perusasioiden äärelle, ymmärtämään nöyryyden ja ympärillämme olevien ihmisten merkityksen. Mikään ei ikinä ole itsestään selvää. Tämän vuoksi meidän on pidettävä huolta toisistamme. Koronan aikana se tarkoittaa fyysisen etäisyyden ottamista, jotta saisimme epidemian kuriin ja pääsisimme mahdollisimman pian kokoontumaan yhteen meille tärkeiden ihmisten kanssa.

"Toivomme molemmat, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman nopeasti ja pääsisimme taas elämään ilman näitä puomeja"

24.5.2020

Hallituksen tavoite on minimoida koronatartunnat. Näin on toki kaikkien kulkutautien osalta, vaikka joku muuta väittäisikin.

Tapaan tässä haaparantalaista kansanedustajakollegaani Ida Karkiaista. Kävimme tilannetta läpi poikkeuksellisesti ja aivan kirjaimellisesti rajan yli. Kaksoiskaupunkimme keskellehän on pystytetty raja, mikä tuntuu omituiselta.

Lue lisää
Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun

22.5.2020

Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esitys 500 miljardin euron suuruiseksi EU:n elpymisrahastoksi. Elpymisrahaston kautta annettaisiin mahdollisesti suoria avustuksia jäsenmaille.

Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa, kun saamme eteemme selkeän ja konkreettisen esityksen Euroopan komissiolta. Sellaista ei ole vielä olemassa.

Lue lisää
Nautitaan keväästä turvallisesti!

21.5.2020

Vaikka meidän kaikkien on nyt pidettävä kiinni näistä ohjeistuksista, on varmasti ulkona liikkuminen ja luonnon rauhassa oleskelu kaikille hyväksi. Hyvää helatorstaita!

Lue lisää
Rajoituksia puretaan askel kerrallaan

19.5.2020

Hallitus on linjannut tänään ravintoloiden avaamisesta kesäkuun alusta alkaen. Ensivaiheessa ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmääristä. Ravintolat voivat olla auki klo 23 asti ja anniskella klo 22 asti.

Asiakaspaikkarajoite ei koske ulkotererasseja, mutta ihmisten turvallisuudesta on silti huolehdittava.

Lue lisää
Mitä maksaa? -ohjelmassa mukana keskustelemassa Suomen talouspolitiikasta

18.5.2020

Suomessa on ollut keskustalainen valtiovarainministeri edellisen kerran vuonna 1987, eli omana syntymävuotenani. Moni onkin ollut kiinnostunut siitä, mitä on keskustalainen talouspolitiikka 2020-luvun Suomessa?
 

Lue lisää
Kaatuneiden muistopäivänä: Sankareitamme kunnioittaen

17.5.2020

Tänään vietetään kaatuneiden muistopäivää sodissamme menehtyneiden vainajien muistoksi. Välirauhan keväästä 1940 alkaen päivää on vietetty toukokuun kolmantena sunnuntaina. Mannerheim määräsi tätä päivää vietettävän ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä” – Sittemmin päivä on vakiintunut kaikkien Suomea koskeneiden sotien uhrien muistopäiväksi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Meitä on monenlaisia. Asutaan eri paikossa. Elämäntilanteet vaihtelevat. Arvostin Katrissa sitä, että hän pysähtyy aidosti kuuntelemaan jokaista ja haluaa tehdä politiikkaa, jossa kaikki ovat yhtä tärkeitä."