23.2.2020

Katrin Kynästä: Laskiaissunnuntai Pohjois-Karjalassa

Ilmastopolitiikan on oltava ratkaisukeskeistä ja oikeudenmukaista. Ympäristöä on suojeltava ja ilmastonmuutosta vastaan on toimittava. Kuitenkin niin, että toimet kohdistetaan oikeudenmukaisesti, eikä niitä tehdä maakunnissa asuvien ja maa- ja metsätalouden piirissä toimivien kustannuksella.

Olen viettänyt laskiaissunnuntain Pohjois-Karjalan upeissa maisemissa. Takana mukavat tilaisuudet Kontiolahdella, Liperissä ja Joensuussa.

Päivän eniten puhuttaneen kysymyksen - hillolla vai mantelimassalla - ohella on keskusteltu politiikastakin. Puhetta on riittänyt erityisesti ilmastotoimista ja maaseudulla asumisesta.

Kotimaakuntaani Lappia lukuun ottamatta talvi on ollut poikkeuksellisen vähäluminen koko Suomessa. Myös täällä Pohjois-Karjalassa. Moni pohtii, onko loputtoman pitkältä tuntuva marraskuu uusi normaali.

Suomalaisten suhde luontoon on hyvin läheinen. Ilmastonmuutos tiedostetaan ja sen torjumiseksi ollaan valmiita tekemään töitä.

Ihmisiä kuitenkin ärsyttää ilmastoalarmismi, paniikki. Käsitystä vahvistaa puhe, jossa ylhäältäpäin halutaan kertoa, kuinka paljon karjatalouden ja maidon tuottamisen kaltaiset elinkeinot kuormittavat ilmastoa tai miten metsien hyödyntämistä pitäisi vähentää rajusti. Isot ja pienet asiat tahtovat mennä helposti sekaisin.

Ilmastopolitiikan on oltava ratkaisukeskeistä ja oikeudenmukaista. Ympäristöä on suojeltava ja ilmastonmuutosta vastaan on toimittava. Kuitenkin niin, että toimet kohdistetaan oikeudenmukaisesti, eikä niitä tehdä maakunnissa asuvien ja maa- ja metsätalouden piirissä toimivien kustannuksella.

Keskusta tekee töitä aidosti vaikuttavien ilmastoratkaisujen eteen, jotka luovat työtä ja toivoa koko maahan. Uusiutuvan energian ja puhtaiden teknologioiden kaltaiset asiat ovat korkean osaamisen maalle suuria mahdollisuuksia. Samalla saadaan päästöt alas, ja tulevaisuuden talvet pelastettua.

Kolme miljoonaa suomalaista asuu alueilla, joissa asuntojen arvot ovat laskussa. Moni ihminen on tullut tänäänkin kertomaan, miten pankilta on vaikea saada luottoa uuden uuden asunnon rakentamiseen tai miten hankalaa nykyisen asunnon myyminen on.

Asuntosäästäminen ja varallisuuden kerryttäminen on nähty perinteisenä kansalaishyveenä. Sen on nähty tuovan turvaa vanhuuden päiville ja antavan eväitä myös tuleville sukupolville.

Suuret ikäluokat ovatkin Suomen historian vaurain sukupolvi. Nyt tapahtuva asuntojen hintojen eriytyminen uhkaakin murtaa suomalaisen yhteiskunnan perusteita.

Kasvaviin tase-eroihin on lähdettävä etsimään ratkaisuja. Olenkin laittanut liikkeelle selvitystyön, jonka pohjalta etsitään konkreettisia keinoja koko maan elinvoiman ja tasapainoisen kehityksen vahvistamiseksi.

Tuoreena ratkaisuna Keskusta on esimerkiksi esittänyt toisen asteen koulutuksen lähikoulumallia. Nuorilla pitäisi olla mahdollisuus suorittaa ammatillisen koulutuksen yleissivistävät opinnot lähellä kotiaan ennen kuin on tarve muuttaa suurempaan kaupunkiin opintojen perässä.

Myös opintojen myöhemmässä vaiheessa voidaan vahvistaa lähiopiskelun mallia esimerkiksi työpaikoilla tapahtuvan oppimisen mahdollisuuksia hyödyntäen.

Koulutuksen on oltava siellä, missä osaajista ja tekijöistä on pulaa. Vain näin voidaan vahvistaa työllisyyttä koko maassa. Tämä edellyttää uusien joustavien toimintamallien ja ratkaisujen löytämistä.

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Olen hämmästynyt siitä, kuinka tarmokkaasti Katri perehtyy ajamiinsa asioihin."