16.2.2020

Katrin Kynästä: Kysyttyä Keski-Suomen kiertueella – Mikä on viisasta ilmastopolitiikkaa?

Tänä viikonloppuna kävin Keski-Suomessa. Jyväskylä, Laukaa, Kyyjärvi ja Karstula olivat ohjelmassa.

Lauantai-iltana kokoonnuimme tiiviin kiertueen päätteeksi suurella joukolla Karstulaan keskustalaiseen illanviettoon hyvän ruuan kera. Suuri kiitos paikallisille hienoista järjestelyistä!

Keskustalaisuudessa yhteisölliset arvot ovat tärkeitä. Kohtaamme toisiamme, opimme toisiltamme ja yhteys kantaa. Kiitos kohtaamisista, saan niistä voimaa ja oppia työssäni puheenjohtajana, toivottavasti tekin!

Keski-Suomessa pidetyissä tilaisuuksissa ja keskusteluissa pidettiin useita teemoja, mutta parista teemasta, yrittäjyydestä ja ilmastonmuutoksesta kirjoitan tässä viikonlopun perusteella esiin nousseita ajatuksia.

Keskustalle ja minulle on tärkeää, että yrittäjät voivat luottaa, että Suomeen kannattaa investoida, riskin ottamisesta ei rangaista vaan palkitaan, työpaikkoja kannattaa tarjota ja koko kansakunnan osaamista vahvistetaan. Siksi haluan olla huolehtimassa, että yrittäjäriskistä – joka joskus on hyvinkin suuri – palkitaan, koska ilman riskejä ei ole investointeja eikä uusia työpaikkoja.

Keskeisin yrittäjyyden kulmakivi on luottamus talouden vakauteen. Siksi on tärkeää, että talous pidetään kunnossa. Suomen kansa ansaitsee hyvän kehityksen. Meidän lapsemme ansaitsevat yhteiskunnan, jossa on puhdas ympäristö, terve talous, korkea työllisyys ja jossa jokaisella on mahdollisuus myös yrittää – riippumatta kodin lähtökohdista. Tästä tiukan ja terveen talouden sekä ylisukupolvisuuden ajattelusta aion valtiovarainministerinä pitää kiinni.

Usein kuulee puhuttavan jopa ilmastoahdistuksesta. Meiltä poliitikoilta kysytään, että mikä on viisasta ilmastopolitiikkaa? Sitä kysyttiin tänäkin viikonloppuna useasti.

Oikea linja löytyy investoinneista kotimaiseen uusiutuvaan energiaan sekä osaamisesta. Ahdistuksen sijasta tarvitsemme ratkaisuja.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä tärkeintä on korvata saastuttavat ulkomaiset polttoaineet kotimaisilla.

Esimerkkejä löytyy useita. Mm. Haapaveden biojalostamon investointi eteni tällä viikolla. Haapavedellä vanha voimalaitos on saamassa kokonaan uuden elämän toisen sukupolven biobensan ja biokaasun myötä. Jalostamon toteutuessa tuotantolaitokseen syntyy 300 uutta työpaikkaa.

Suomalainen suuryritys Neste tekee hyvää tulosta nimenomaan uusiutuvilla polttoaineilla. Valtaosa Nesteen lähes kahden miljardin liikevoitosta syntyy uusiutuvasta dieselistä.

Tämän lisäksi liikenne sähköistyy kuluvan vuosikymmenen aikana pikkuhiljaa. Tällä hetkellä sähköautoon on kovin harvalla varaa, mutta sähköautoissakin tapahtuu kehitystä ja niiden hinta laskee.

Minun viestini on, että kenenkään ei tarvitse pelätä, että omalla autolla ajaminen kiellettäisiin. Suomalainen osaaminen takaa sen, että jatkossa voimme ajaa puhtailla kotimaisilla polttoaineilla. Tavoitteena tulee olla, että korvaamme tuontiöljyä kotimaisilla uusiutuvilla - ja jätetään eurot Suomeen kiertämään.

Ilmastonmuutos ilmiönä on tunnustettu tosiasia, mutta ajattelutapa ei voi olla, että maailmanlaajuisen ilmiön selättäminen vaatisi viideltä miljoonalta suomalaiselta toimeliaisuuden ja oman arjen kurjistamista.

Päinvastoin. Ilmastonmuutos ratkeaa viime kädessä maailmanlaajuisilla toimilla. Olemme korkean osaamisen maa. Olen varma siitä, että autamme asiassa paljon enemmän tekemisen ja teknologian kuin ahdistuksen tai kieltämisen kautta. Kehittämällä ratkaisuja, uutta teknologiaa saamme Suomeen työtä ja toimeentuloa.

Ilmastokeskusteluun tarvitaan mieluummin toivoa kuin pelottelua. Etsitään ja tarjotaan ongelmaan ratkaisuja, ei lietsota maailmanlopun tunnelmaa. Mieluummin toivoa kuin pelkoa.

Kehysriihessä päätöksiä akuuttiin kriisitilanteeseen vastaamiseksi ja sillan luomiseksi tulevaan

8.4.2020

Koronakriisin myötä suomalainen yhteiskunta on uuden edessä. Tarvitsemme uutta ajattelua, arvokeskustelua ja yhteenkuuluvuutta. Perimmäisin kysymys on yhteiskuntarauhan turvaaminen.

 

Talouden puolella velkaannumme miljardien edestä, vähintään kaksinumeroisella summalla. Kun nyt on välttämätöntä vastata akuuttiin kriisiin miljardien eurojen edestä, on meillä tulevaisuudessa entistäkin suurempi vastuu pitää huolta yhteisestä isänmaastamme.

Lue lisää
Katrin kynästä: Tiukennuksia rajanylitykseen koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi

7.4.2020

Olen saanut runsaasti palautetta lappilaisilta tämän asian tiimoilta sekä lukenut useiden lappilaisten lääkäreiden kannanottoja. Monet kotimaakuntani ihmiset ovat perustellusti huolissaan siitä, että tautia kantautuu helposti rajan ylitse Suomeen. Yhtenä syynä tähän huoleen on se erilainen strategia, jonka Ruotsi on valinnut koronaepidemian suhteen, ja Ruotsin paljon suuremmat kuolleisuusluvut. Tämä on täytynyt ottaa vakavasti.

Lue lisää
Katrin kynästä: Selvitysryhmä arvioimaan koronaviruksen taloudellisia vaikutuksia

6.4.2020

Taloudenkin osalta aivan keskeistä on, että koronavirustestausten määrää lisätään massiivisesti, jotta tietäisimme tarkalleen, miten sulkutoimet ovat vaikuttaneet. Se taas mahdollistaa tiedon, milloin voimme alkaa asteittain purkamaan rajoitteita.

Lue lisää
Osanottoni Pertti Paasion perheelle ja Sosialidemokraattiselle puolueelle.

4.4.2020

Suomalainen valtiomies, entinen ulkoministeri ja SDP:n puheenjohtaja Pertti Paasio on siirtynyt ajasta iäisyyteen. Paasion tunteneet kuvailevat häntä työväenliikkeen kasvattina, taitavana poliitikkona ja humaanina ihmisenä. Hänen elämäntyöstään on opittavaa yli puoluerajojen. Osanottoni Paasion perheelle ja Sosialidemokraattiselle puolueelle.

Turkulainen Pertti Paasio polveutui poliitikkosuvusta, myös hänen isänsä Rafael Paasio oli toiminut SDP:n puheenjohtajana ja kahdesti pääministerinäkin. Pertti Paasio oli kansanedustajana 1975-79 ja 1982-96, ulkoministerinä 1989-91 sekä Euroopan parlamentin jäsenenä 1996-99. Jäätyään pois valtakunnanpolitiikasta hän vaikutti vielä pitkään Turun kunnallispolitiikassa.

Lue lisää
Katrin kynästä: Suomalaisilta laaja tuki kotimaisen ruoantuotannon vahvistamiselle

1.4.2020

Suomalaisen ruoantuotannon turvaamisen on oltava kansallinen tavoite yli kaikkien puoluerajojen, ja sen tulee näkyä poliittisissa päätöksissä. Kiitos maanviljelijöille, jotka tuotte leivän pöytäämme!

Lue lisää
Katrin kynästä: Rajoitukset jatkuvat kuukaudella 13.5.2020 asti

30.3.2020

Epidemian torjunta on meidän jokaisen vastuulla. Kaikkia sääntöjä ja ohjeistuksia pitää noudattaa. Tämä vaatii meiltä kaikilta uhrauksia ja pitkäjännitteisyyttä, mutta Suomen kansa on selvinnyt pahemmastakin.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

”Olin Katrin kanssa kampanjatilaisuuksissa Tervolassa ja Ylitorniolla.  Se oli mukava kokemus. Katri on innokas ja sanavalmis nuori, jolla on hyvät verkostot maakunnassa ja pääkaupungissakin. Hän osaa kohdata ihmisiä ja selvittää asioita Lapin kannalta. Hänestä tulee aikaansaava edustaja Arkadianmäelle!”