16.2.2020

Katrin Kynästä: Kysyttyä Keski-Suomen kiertueella – Mikä on viisasta ilmastopolitiikkaa?

Tänä viikonloppuna kävin Keski-Suomessa. Jyväskylä, Laukaa, Kyyjärvi ja Karstula olivat ohjelmassa.

Lauantai-iltana kokoonnuimme tiiviin kiertueen päätteeksi suurella joukolla Karstulaan keskustalaiseen illanviettoon hyvän ruuan kera. Suuri kiitos paikallisille hienoista järjestelyistä!

Keskustalaisuudessa yhteisölliset arvot ovat tärkeitä. Kohtaamme toisiamme, opimme toisiltamme ja yhteys kantaa. Kiitos kohtaamisista, saan niistä voimaa ja oppia työssäni puheenjohtajana, toivottavasti tekin!

Keski-Suomessa pidetyissä tilaisuuksissa ja keskusteluissa pidettiin useita teemoja, mutta parista teemasta, yrittäjyydestä ja ilmastonmuutoksesta kirjoitan tässä viikonlopun perusteella esiin nousseita ajatuksia.

Keskustalle ja minulle on tärkeää, että yrittäjät voivat luottaa, että Suomeen kannattaa investoida, riskin ottamisesta ei rangaista vaan palkitaan, työpaikkoja kannattaa tarjota ja koko kansakunnan osaamista vahvistetaan. Siksi haluan olla huolehtimassa, että yrittäjäriskistä – joka joskus on hyvinkin suuri – palkitaan, koska ilman riskejä ei ole investointeja eikä uusia työpaikkoja.

Keskeisin yrittäjyyden kulmakivi on luottamus talouden vakauteen. Siksi on tärkeää, että talous pidetään kunnossa. Suomen kansa ansaitsee hyvän kehityksen. Meidän lapsemme ansaitsevat yhteiskunnan, jossa on puhdas ympäristö, terve talous, korkea työllisyys ja jossa jokaisella on mahdollisuus myös yrittää – riippumatta kodin lähtökohdista. Tästä tiukan ja terveen talouden sekä ylisukupolvisuuden ajattelusta aion valtiovarainministerinä pitää kiinni.

Usein kuulee puhuttavan jopa ilmastoahdistuksesta. Meiltä poliitikoilta kysytään, että mikä on viisasta ilmastopolitiikkaa? Sitä kysyttiin tänäkin viikonloppuna useasti.

Oikea linja löytyy investoinneista kotimaiseen uusiutuvaan energiaan sekä osaamisesta. Ahdistuksen sijasta tarvitsemme ratkaisuja.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä tärkeintä on korvata saastuttavat ulkomaiset polttoaineet kotimaisilla.

Esimerkkejä löytyy useita. Mm. Haapaveden biojalostamon investointi eteni tällä viikolla. Haapavedellä vanha voimalaitos on saamassa kokonaan uuden elämän toisen sukupolven biobensan ja biokaasun myötä. Jalostamon toteutuessa tuotantolaitokseen syntyy 300 uutta työpaikkaa.

Suomalainen suuryritys Neste tekee hyvää tulosta nimenomaan uusiutuvilla polttoaineilla. Valtaosa Nesteen lähes kahden miljardin liikevoitosta syntyy uusiutuvasta dieselistä.

Tämän lisäksi liikenne sähköistyy kuluvan vuosikymmenen aikana pikkuhiljaa. Tällä hetkellä sähköautoon on kovin harvalla varaa, mutta sähköautoissakin tapahtuu kehitystä ja niiden hinta laskee.

Minun viestini on, että kenenkään ei tarvitse pelätä, että omalla autolla ajaminen kiellettäisiin. Suomalainen osaaminen takaa sen, että jatkossa voimme ajaa puhtailla kotimaisilla polttoaineilla. Tavoitteena tulee olla, että korvaamme tuontiöljyä kotimaisilla uusiutuvilla - ja jätetään eurot Suomeen kiertämään.

Ilmastonmuutos ilmiönä on tunnustettu tosiasia, mutta ajattelutapa ei voi olla, että maailmanlaajuisen ilmiön selättäminen vaatisi viideltä miljoonalta suomalaiselta toimeliaisuuden ja oman arjen kurjistamista.

Päinvastoin. Ilmastonmuutos ratkeaa viime kädessä maailmanlaajuisilla toimilla. Olemme korkean osaamisen maa. Olen varma siitä, että autamme asiassa paljon enemmän tekemisen ja teknologian kuin ahdistuksen tai kieltämisen kautta. Kehittämällä ratkaisuja, uutta teknologiaa saamme Suomeen työtä ja toimeentuloa.

Ilmastokeskusteluun tarvitaan mieluummin toivoa kuin pelottelua. Etsitään ja tarjotaan ongelmaan ratkaisuja, ei lietsota maailmanlopun tunnelmaa. Mieluummin toivoa kuin pelkoa.

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on kunnianhimoinen ja asioihin perehtyvä. Arvomaailma on vahvan alkiolainen ja sydän aina Lapin puolella.  Suomi tarvitsee uuden suunnan; ratkaisuja ja rohkeutta. Katri osaa olla muutoksentekijä."