19.2.2020

Katrin Kynästä: Keskustelua velkaantumisesta, tapaaminen Viron pääministerin kanssa sekä illan K-Studio! 

Muutama sana velkaantumisesta, tapaaminen Viron pääministeri Jüri Rataksen kanssa sekä linkki illan K-Studioon! 

Eduskunnassa keskusteltiin tänään velkaantumiseen liittyvistä ongelmista. Ihmisten henkilökohtaiset taloudelliset ongelmat ja kotitalouksien kasvava velkaantuminen herättävät huolta.

Kasvanut velkaantuminen tekee meistä haavoittuvia. Tulojen supistuessa tai korkojen noustessa velan hallitseminen voi käydä erittäin vaikeaksi. Tämä altistaa koko rahoitusjärjestelmämme ja taloutemme entistä suuremmille riskeille.

Valtaosa kotitalouksien velkaantumisesta liittyy asumisen kallistumiseen. Meistä suomalaisista on tullut myös entistä suurempia riskinottajia. Tämä näkyy kulutusluottojen ja talonyhtiölainojen nopeana kasvuna.

Pikavippibisnestä suitsittiin viime kaudella, mutta edelleenkin lainsäädännössä vaikuttaa olevan epäoikeudenmukaisuuksia, joita on syytä korjata.

Velkaantumisen hillinnän keinoja on mietitty asiaa pohtineessa työryhmässä. Esillä on ollut kolme keskeistä ajatusta. Kotitalouksien luotoille asetettaisiin tuloihin sidottu katto. Asuntolainojen takaisinmaksuaikaa rajattaisiin. Lisäksi talonyhtiölainoja maltillistettaisiin asettamalla niille yläraja suhteessa asuntojen velattomaan myyntihintaan.

Näihin liittyy hyviä ja huonoja puolia. Asiansa vastuullisesti hoitavien ja kulutuksensa realistisesti mitoittavien tunnollisten suomalaisten elämää ei pidä hankaloittaa.

Hyvä peruspelisääntö on se, että menot täytyy pysytä sovittamaan aina tuloihin ja vaurastumisen on oltava jokaiselle mahdollista.

* * *

Iltapäivällä minulla oli eduskunnassa myös tapaaminen Viron pääministeri Jüri Rataksen kanssa. Hän on siis samalla kertaa sekä veljeskansamme että sisarpuolueemme johtaja. Ratas valittiin vuonna 2016 Viron Keskustapuolueen puheenjohtajaksi ja samoihin aikoihin myös pääministeriksi. Pidän hyvin tärkeänä tätä kaikkea yhteistoimintaa Suomenlahden yli, mitä tehdään, ja sitä työtä pitää entisestään kehittää.

Illalla pidin puoluetoimistolta Apollonkadulta K-studio lähetyksen, jossa vastaan minulle esitettyihin kysymyksiin ja kerron ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta. Pidämme jatkossa säännöllisesti näitä lähetyksiä. Tämän päivän lähetyksen näet:

https://www.facebook.com/kulmuni/videos/187359175826290/

 

Venäjän idea ei muutu

27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

Lue lisää
Äänestä aluevaaleissa Lapissa 366

9.1.2022

Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.

Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!

Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Lue lisää
Mikä muuttuu aluevaaleissa?

4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.

 

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.

 

Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle. 

 

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

29.12.2021

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mukana aluevaaleissa

9.12.2021

Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuussa. Olen pohtinut elämäntilanteeni ja ajankäytön näkökulmasta omalta osaltani asiaa tarkkaan.

Lue lisää
Mitä tapahtuu Pohjois-Ruotsissa?

10.11.2021

Ruotsin tuleva pääministeri, ensimmäinen nainen tehtävässään ja pitkäaikainen valtiovarainministeri Magdalena Andersson piti äsken linjapuheensa. Pitkässä puheessa oli oikeastaan vain kaksi poliittista teemaa. Ensimmäinen osa käsitteli maahanmuuttajien epäonnistunutta integroitumista ja segregaatiota, mikä on Ruotsissa purkautunut jengiväkivaltana ja rikollisuutena. Aihe on ollut maassa vuosikausia suurimpia yhteiskunnallisia teemoja. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Tuen Katria puheenjohtajaksi, koska Katri arvostaa Keskustan yli 100-vuotisia juuria, ymmärtää kentän moninaista maailmankuvaa. Katri katsoo myös tulevaisuuteen olemalla lasten, lapsiperheiden ja nuorten asialla."