19.2.2020

Katrin Kynästä: Keskustelua velkaantumisesta, tapaaminen Viron pääministerin kanssa sekä illan K-Studio! 

Muutama sana velkaantumisesta, tapaaminen Viron pääministeri Jüri Rataksen kanssa sekä linkki illan K-Studioon! 

Eduskunnassa keskusteltiin tänään velkaantumiseen liittyvistä ongelmista. Ihmisten henkilökohtaiset taloudelliset ongelmat ja kotitalouksien kasvava velkaantuminen herättävät huolta.

Kasvanut velkaantuminen tekee meistä haavoittuvia. Tulojen supistuessa tai korkojen noustessa velan hallitseminen voi käydä erittäin vaikeaksi. Tämä altistaa koko rahoitusjärjestelmämme ja taloutemme entistä suuremmille riskeille.

Valtaosa kotitalouksien velkaantumisesta liittyy asumisen kallistumiseen. Meistä suomalaisista on tullut myös entistä suurempia riskinottajia. Tämä näkyy kulutusluottojen ja talonyhtiölainojen nopeana kasvuna.

Pikavippibisnestä suitsittiin viime kaudella, mutta edelleenkin lainsäädännössä vaikuttaa olevan epäoikeudenmukaisuuksia, joita on syytä korjata.

Velkaantumisen hillinnän keinoja on mietitty asiaa pohtineessa työryhmässä. Esillä on ollut kolme keskeistä ajatusta. Kotitalouksien luotoille asetettaisiin tuloihin sidottu katto. Asuntolainojen takaisinmaksuaikaa rajattaisiin. Lisäksi talonyhtiölainoja maltillistettaisiin asettamalla niille yläraja suhteessa asuntojen velattomaan myyntihintaan.

Näihin liittyy hyviä ja huonoja puolia. Asiansa vastuullisesti hoitavien ja kulutuksensa realistisesti mitoittavien tunnollisten suomalaisten elämää ei pidä hankaloittaa.

Hyvä peruspelisääntö on se, että menot täytyy pysytä sovittamaan aina tuloihin ja vaurastumisen on oltava jokaiselle mahdollista.

* * *

Iltapäivällä minulla oli eduskunnassa myös tapaaminen Viron pääministeri Jüri Rataksen kanssa. Hän on siis samalla kertaa sekä veljeskansamme että sisarpuolueemme johtaja. Ratas valittiin vuonna 2016 Viron Keskustapuolueen puheenjohtajaksi ja samoihin aikoihin myös pääministeriksi. Pidän hyvin tärkeänä tätä kaikkea yhteistoimintaa Suomenlahden yli, mitä tehdään, ja sitä työtä pitää entisestään kehittää.

Illalla pidin puoluetoimistolta Apollonkadulta K-studio lähetyksen, jossa vastaan minulle esitettyihin kysymyksiin ja kerron ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta. Pidämme jatkossa säännöllisesti näitä lähetyksiä. Tämän päivän lähetyksen näet:

https://www.facebook.com/kulmuni/videos/187359175826290/

 

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

Opin tuntemaan Katrin yhteismatkalla itärajan taakse Kantalahteen. Sen jälkeen olen Katria tavannut useita kertoja. Katri on paitsi iloinen, myös rauhallinen ja valtavan kielitaitoinen. Katri kuuntelee muita ja miettii asiat ennen kuin linjaa.