27.4.2020

Kansallinen veteraanipäivä

Hyvää Veteraanipäivää!

Tänään vietetään Kansallista veteraanipäivää. Lapin sodan päättymisestä tulee tänään kuluneeksi 75 vuotta. Poikkeusolojen vuoksi veteraanipäivän kansallista juhlaa, sen enempää kuin alueellisiakaan juhlia, ei voida tänä vuonna järjestää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tätä juhlapäivää tulisi muuten muistaa.

Suomen lisäksi monessa muussakin maassa on koronakriisin aikaa verrattu viime sotien aikaan. Vastustaja on tietenkin nyt hyvin erilainen eikä tilanteemme ole onneksi yhtä vakava kuin sotavuosina. Mutta kotirintamalta vaaditaan nytkin sinnikkyyttä, uhrauksia ja oman mukavuudenhalun ylittämistä, jotta selviämme tästä kunnialla.

Lähihistoriassamme on aikoja, jolloin sotiemme veteraaneille ja Lotta Svärdiin kuuluneille naisille ei annettu sitä arvostusta, joka heille olisi kuulunut. On ilahduttavaa, että moni heistä ehti nähdä myös nämä ajat, jolloin veteraanit ovat saaneet heille kuuluvaa arvostusta. Vielä keskuudessamme olevat veteraanit ovat jo pitkälti yli 90-vuotiaita. Heidän tarinansa koskettavat. Meidän tehtävämme on kertoa heidän työstään eteenpäin sittenkin, kun he eivät enää itse ole joukossamme.

Tiedän, että monet, joilla ei ole ollut mahdollisuutta tutustua veteraani-esivanhempiinsa, ovat selvittäneet esim. Kansallisarkiston materiaalin kautta sukulaistensa osallistumista viime sotiin. Tämä on arvokasta historiallista työtä. Tunnetaan kiitollisuutta menneestä ja rohkaiskoon se meitä myös tulevaan. Hyvää Veteraanipäivää!

(Kuva: Suomen lippu nostetaan valtakunnanrajalle Lapin sodan päättyessä 27.4.1945, SA-kuva)

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskustapuolue tarvitsee nyt uudistusta. Katri on raikas, nuori, uusin ajatuksin, ehdottomasti paras vaihtoehto puheenjohtajaksi. Mielestäni Katrin paras valttikortti on, että hän edustaa koko maata, ei vain kaupunkiseutuja. Kun tuntee myös syrjäisimpien seutujen elämän, voi hyvin ottaa kantaa myös taajaman asioihin."