27.4.2020

Kansallinen veteraanipäivä

Hyvää Veteraanipäivää!

Tänään vietetään Kansallista veteraanipäivää. Lapin sodan päättymisestä tulee tänään kuluneeksi 75 vuotta. Poikkeusolojen vuoksi veteraanipäivän kansallista juhlaa, sen enempää kuin alueellisiakaan juhlia, ei voida tänä vuonna järjestää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tätä juhlapäivää tulisi muuten muistaa.

Suomen lisäksi monessa muussakin maassa on koronakriisin aikaa verrattu viime sotien aikaan. Vastustaja on tietenkin nyt hyvin erilainen eikä tilanteemme ole onneksi yhtä vakava kuin sotavuosina. Mutta kotirintamalta vaaditaan nytkin sinnikkyyttä, uhrauksia ja oman mukavuudenhalun ylittämistä, jotta selviämme tästä kunnialla.

Lähihistoriassamme on aikoja, jolloin sotiemme veteraaneille ja Lotta Svärdiin kuuluneille naisille ei annettu sitä arvostusta, joka heille olisi kuulunut. On ilahduttavaa, että moni heistä ehti nähdä myös nämä ajat, jolloin veteraanit ovat saaneet heille kuuluvaa arvostusta. Vielä keskuudessamme olevat veteraanit ovat jo pitkälti yli 90-vuotiaita. Heidän tarinansa koskettavat. Meidän tehtävämme on kertoa heidän työstään eteenpäin sittenkin, kun he eivät enää itse ole joukossamme.

Tiedän, että monet, joilla ei ole ollut mahdollisuutta tutustua veteraani-esivanhempiinsa, ovat selvittäneet esim. Kansallisarkiston materiaalin kautta sukulaistensa osallistumista viime sotiin. Tämä on arvokasta historiallista työtä. Tunnetaan kiitollisuutta menneestä ja rohkaiskoon se meitä myös tulevaan. Hyvää Veteraanipäivää!

(Kuva: Suomen lippu nostetaan valtakunnanrajalle Lapin sodan päättyessä 27.4.1945, SA-kuva)

"Toivomme molemmat, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman nopeasti ja pääsisimme taas elämään ilman näitä puomeja"

24.5.2020

Hallituksen tavoite on minimoida koronatartunnat. Näin on toki kaikkien kulkutautien osalta, vaikka joku muuta väittäisikin.

Tapaan tässä haaparantalaista kansanedustajakollegaani Ida Karkiaista. Kävimme tilannetta läpi poikkeuksellisesti ja aivan kirjaimellisesti rajan yli. Kaksoiskaupunkimme keskellehän on pystytetty raja, mikä tuntuu omituiselta.

Lue lisää
Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun

22.5.2020

Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esitys 500 miljardin euron suuruiseksi EU:n elpymisrahastoksi. Elpymisrahaston kautta annettaisiin mahdollisesti suoria avustuksia jäsenmaille.

Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa, kun saamme eteemme selkeän ja konkreettisen esityksen Euroopan komissiolta. Sellaista ei ole vielä olemassa.

Lue lisää
Nautitaan keväästä turvallisesti!

21.5.2020

Vaikka meidän kaikkien on nyt pidettävä kiinni näistä ohjeistuksista, on varmasti ulkona liikkuminen ja luonnon rauhassa oleskelu kaikille hyväksi. Hyvää helatorstaita!

Lue lisää
Rajoituksia puretaan askel kerrallaan

19.5.2020

Hallitus on linjannut tänään ravintoloiden avaamisesta kesäkuun alusta alkaen. Ensivaiheessa ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmääristä. Ravintolat voivat olla auki klo 23 asti ja anniskella klo 22 asti.

Asiakaspaikkarajoite ei koske ulkotererasseja, mutta ihmisten turvallisuudesta on silti huolehdittava.

Lue lisää
Mitä maksaa? -ohjelmassa mukana keskustelemassa Suomen talouspolitiikasta

18.5.2020

Suomessa on ollut keskustalainen valtiovarainministeri edellisen kerran vuonna 1987, eli omana syntymävuotenani. Moni onkin ollut kiinnostunut siitä, mitä on keskustalainen talouspolitiikka 2020-luvun Suomessa?
 

Lue lisää
Kaatuneiden muistopäivänä: Sankareitamme kunnioittaen

17.5.2020

Tänään vietetään kaatuneiden muistopäivää sodissamme menehtyneiden vainajien muistoksi. Välirauhan keväästä 1940 alkaen päivää on vietetty toukokuun kolmantena sunnuntaina. Mannerheim määräsi tätä päivää vietettävän ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä” – Sittemmin päivä on vakiintunut kaikkien Suomea koskeneiden sotien uhrien muistopäiväksi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on koko Suomen kannusttava voima Utsjoelta aina Hankoon saakka. Katrin nuorekkaan tarmokkaalla otteella uskon keskustan kannatuksen lähtevän nousuun. Katrin monipuoliselle kielitaidolle ja yhteistyölle löytyy käyttöä yli puoluerajojen. Keskusta tarvitsee kokoavan voiman, reippaan, raikkaan, topakan ja luottamusta nauttivan puheenjohtajan."