22.4.2020

Hallitus on päättänyt tänään uusista toimista koronaepidemian hillitsemiseksi ja sillan rakentamiseksi tulevaan

Vaara ei ole ohi ja pahin tautihuippu on vielä edessä. Epidemian leviäminen on saatu kuitenkin tasaantumaan. Tehdyt rajoitteet näyttävät toimivan. Ihmisten väliset kontaktit on saatu minimiin. Tästä kuuluu suuri kiitos kaikille suomalaisille

Hallitus on päättänyt tänään uusista toimista koronaepidemian hillitsemiseksi ja sillan rakentamiseksi tulevaan.

Vaara ei ole ohi ja pahin tautihuippu on vielä edessä. Epidemian leviäminen on saatu kuitenkin tasaantumaan. Tehdyt rajoitteet näyttävät toimivan. Ihmisten väliset kontaktit on saatu minimiin. Tästä kuuluu suuri kiitos kaikille suomalaisille.

Ihmisten kohtaamisten väheneminen on hidastunut tartuntoja ja vähentänyt hoitoon joutuvien potilaiden määrää. Kaikkein hauraammassa asemassa olevia ikäihmisiä ja monisairaita on onnistuttu suojaamaan.

Tehdyillä toimilla on ostettu aikaa. Epidemian hidastumisen kääntöpuolena on, että sen kesto pitenee. Tämän vuoksi on välttämätöntä lähteä rakentamaan ulospääsyä kriisistä ja siltaa kohti normaaleja aikoja.

Tämänhetkisen, parhaan saatavilla olevan tiedon valossa nykyisten rajoitteiden kiristämiselle ei ole tarvetta. Meidän on aloitettava keskustelu siitä, miten rajoitteita voidaan alkaa asteittain purkamaan vaarantamatta ihmisten terveyttä ja hoitoon pääsyä.

Koronakriisistä ulospääseminen edellyttää mahdollisimman laajaa testausta, tautiketjujen jäljittämistä ja taudinkantajien mahdollisimman tehokasta eristämistä. Valtiovarainministerinä voin vakuuttaa, etteivät tarvittavat toimet jää rahoituksesta kiinni.

Yleisötilaisuudet ovat olleet merkittävä tartuntojen lähde. Siksi on syytä jatkaa isojen tapahtumien ja kokoontumisten rajoittamista. Hallitus suosittaa kaikkien kesätapahtumien perumista ainakin heinä-kuun loppuun asti.

Epidemian kestäessä on edelleen tärkeää turvata ihmisten työpaikat ja toimeentulo. Yritystuet on saatava kohdentumaan paremmin koronakriisistä kärsiville yrityksille. Valmistelen uutena keinona myös alkuvuoden aikana maksettujen arvonlisäverojen ”takaisinlainausta” yrityksille.

Hallitus keskusteli myös koulujen avaamisesta. Kysymys on sekä terveydestä että lasten hyvinvoinnista. Valmistelu jatkuu mutta joka tapauksessa on välttämätöntä, että kaikki lapset kohdataan ennen kouluvuoden päättymistä. Pidän tärkeänä, että rajoitusten hyödyt ja haitat lasten kannalta arvioidaan osana exit-strategian täsmentämistä.

"Toivomme molemmat, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman nopeasti ja pääsisimme taas elämään ilman näitä puomeja"

24.5.2020

Hallituksen tavoite on minimoida koronatartunnat. Näin on toki kaikkien kulkutautien osalta, vaikka joku muuta väittäisikin.

Tapaan tässä haaparantalaista kansanedustajakollegaani Ida Karkiaista. Kävimme tilannetta läpi poikkeuksellisesti ja aivan kirjaimellisesti rajan yli. Kaksoiskaupunkimme keskellehän on pystytetty raja, mikä tuntuu omituiselta.

Lue lisää
Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun

22.5.2020

Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esitys 500 miljardin euron suuruiseksi EU:n elpymisrahastoksi. Elpymisrahaston kautta annettaisiin mahdollisesti suoria avustuksia jäsenmaille.

Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa, kun saamme eteemme selkeän ja konkreettisen esityksen Euroopan komissiolta. Sellaista ei ole vielä olemassa.

Lue lisää
Nautitaan keväästä turvallisesti!

21.5.2020

Vaikka meidän kaikkien on nyt pidettävä kiinni näistä ohjeistuksista, on varmasti ulkona liikkuminen ja luonnon rauhassa oleskelu kaikille hyväksi. Hyvää helatorstaita!

Lue lisää
Rajoituksia puretaan askel kerrallaan

19.5.2020

Hallitus on linjannut tänään ravintoloiden avaamisesta kesäkuun alusta alkaen. Ensivaiheessa ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmääristä. Ravintolat voivat olla auki klo 23 asti ja anniskella klo 22 asti.

Asiakaspaikkarajoite ei koske ulkotererasseja, mutta ihmisten turvallisuudesta on silti huolehdittava.

Lue lisää
Mitä maksaa? -ohjelmassa mukana keskustelemassa Suomen talouspolitiikasta

18.5.2020

Suomessa on ollut keskustalainen valtiovarainministeri edellisen kerran vuonna 1987, eli omana syntymävuotenani. Moni onkin ollut kiinnostunut siitä, mitä on keskustalainen talouspolitiikka 2020-luvun Suomessa?
 

Lue lisää
Kaatuneiden muistopäivänä: Sankareitamme kunnioittaen

17.5.2020

Tänään vietetään kaatuneiden muistopäivää sodissamme menehtyneiden vainajien muistoksi. Välirauhan keväästä 1940 alkaen päivää on vietetty toukokuun kolmantena sunnuntaina. Mannerheim määräsi tätä päivää vietettävän ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä” – Sittemmin päivä on vakiintunut kaikkien Suomea koskeneiden sotien uhrien muistopäiväksi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrille suon mahdollisuuden korjata kansanliike ihmisen näköiseksi"