17.10.2011

Ympäristöosaamista voisi viedä Venäjälle

Venäjällä ei kierrätetä mitään poliitikkoja lukuun ottamatta. Kotitalousjätteen lajittelu on tässä 140 miljoonan asukkaan maassa tuntematon käsite. Kaikki lehdet sekä metalliset, muoviset, lasiset purkit ja purnukat biojätteistä puhumattakaan joutuvat samoihin roskakasoihin. Jätehuollon tyhjentämät roskat päätyvät kaatopaikoille kaupungin laitamille rottien iloksi.

Pohjoismaalaiseen kansanvalistukseen kuuluu, että kierrätystä opetellaan ala-asteelta saakka. Minulla onkin ollut nyt omantuntoni kanssa ongelmia, kun olen massan mukana heittänyt kaikki jätteeni samaan suureen roskaläjään kotikerrostaloni nurkkaan. Välillä olen vakavissani miettinyt muovipullojen kuljettamista mukanani Suomeen pullonpalautukseen.

Venäläiset puhuvat läntisestä naapuristaan yleensä erittäin myönteisesti. Suomea kehutaan kauniiksi, puhtaaksi, rauhalliseksi ja turvalliseksi maaksi. Venäläisten matkailijoiden räjähdysmäinen kasvu itärajalla, Helsingissä ja Lapissa ei ole jäänyt huomaamatta. Luonnollisesti myös venäläiset itse toivoisivat maansa olevan roskista puhdas. Rikollisuuden toivotaan vähenevän ja turvallisuuden lisääntyvän. Poliittista tavoitteellisuutta ja tahtoa näiden asioiden ajamiseen tässä maassa ei kuitenkaan ole.

Venäjä on pinta-alaltaan maailman laajin valtio. Suurin osa asutuksesta on keskittynyt maan Euroopan puoleiselle alueelle. Venäjällä on kosolti tilaa ja autioita asuttamattomia alueita. Uhkana on, että nämäkin sotketaan uusilla uljailla kaatopaikoilla. Väentiheys ei ole ongelma eikä sekään, että pitäisi olla erityisen säästäväinen tai tehokas. Monessa muussa maailman valtiossa ei yksinkertaisesti ole tilaa säilyttää jätteitä. On siis täytynyt kehittää keinoja niistä eroon pääsemiseksi.

Kokonsa vuoksi Venäjälle ovat siunaantuneet maailman suurimmat tunnetut ja vielä tuntemattomatkin energiavarannot. On kiistanalaista, onko Venäjä poliittinen tai taloudellinen suurvalta. Energiasuurvalta se on ehdottomasti. Energia, jos mikä, on yksi parhaista poliittisista aseista.

Venäjällä ei liiemmin uhrata ajatuksia energiatehokkuudelle. Energiaa on niin paljon, ettei maata haittaa, että vain 40 prosenttia sen kaasukuljetuksista päätyy lopulta kuluttajille. 60 prosenttia Venäjän viemästä energiasta haihtuu savuna ilmaan siitä syystä, ettei maa viitsi panostaa kaasukuljetusten energiatehokkuuteen! Rahanarvoista kaasua kyllä riittää.

Venäjällä energiaa törsätään hämmentävän paljon eikä kotitalousjätteitä kierrätetä. Säästäväisyyteen kasvatetulle suomalaiselle tämä on käsittämätöntä. Suomelle kuvio avaa kuitenkin monia mahdollisuuksia. Suomi on yksi energiatehokkuuden ja vihreän teknologian edelläkävijöistä. Meillä vihreään talouteen panostetaan. Näillä uusilla energiatehokkuuden ja kierrätyksen malleilla on valtavat mahdollisuudet paitsi Venäjällä, myös kauempana idässä - Kiinassa.

Venäläinen ystäväperheeni kertoi lomaterveisinään Suomen olevan kuin sadusta. Niin kaunista maassa oli heidän mielestään ollut. Keskustelun polveiltua venäläisten mökkimurtoihin Imatralla, sain vastata ihmettelevään kysymyksen: ”Onko Suomessakin rosvoja?” Rikolliset eivät sovi hyvään imagoomme.

Maineemme rauhallisena ja luonnoltaan puhtaana maana ei ole pahitteeksi ympäristöteknologian vientiin erikoistuneille yrityksillemme. Näille kansainvälisille markkinoille niitä mahtuu vielä runsaasti lisää, kunhan valtiovallalla ja yrityksillä on kykyä katsoa tulevaisuuteen.

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Lounais-Lapissa.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Arvostan keskustan alkuperäisten arvojen esiin nostoa ja maaseudun elinvoimasta huolehtimisesta ja uskon Katrin olevan pystyvin em. arvoja edistämään."