30.3.2017

Yksi maakunta, kaksi keskussairaalaa, monta terveyskeskusta

Kirjoitus on julkaistu kolumnina KemiTornio-Kaupunkilehdessä 30.3.2017

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit sulautuvat yhdeksi maakunnalliseksi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjäksi, kun sote-uudistus astuu voimaan vuoden 2019 alusta.

Lapin kuntien valtuuttama ohjausryhmä on tehnyt valmistelutyötä tulevan Lapin maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseksi. Sairaanhoitopiirien hallitukset pitivät myös neuvonpitoa tulevasta keskussairaaloiden työnjaosta. Neuvottelut kariutuivat alkuunsa. Länsi-Pohjassa koettiin Lapin sairaanhoitopiirin vievän tuhkatkin pesästä. 

Valtakunnallisesti on linjattu, että Lapin keskussairaala on yksi 12:sta laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaaloista. Länsi-Pohjan keskussairaala jatkaa keskussairaalana myös tulevaisuudessa. Se tarkoittaa muun muassa ympärivuorokautista päivystystä, kirurgista leikkaustoimintaa ja vaikkapa synnytysosastoa.

Länsi-Pohjan alueella asuu kolmannes Lapin väestöstä, joten palvelutarpeet ovat varsin mittavia. Tuleva Lapin maakuntavaltuusto päättää viime kädessä, minkälaisia sosiaali- ja terveyspalveluita ja missä niitä koko maakunnan alueella tarjontaan.

Etukäteen neuvotteluissa olisi hyvä päästä yhteisymmärrykseen työnjaosta. Harvakseltaan käytettäviä erikoissairaanhoidon palveluita jaetaan Kemin ja Rovaniemen kesken.

On selvää, ettei Länsi-Pohja voi missään nimessä luopua sellaisista toiminnoista, jotka johtaisivat keskussairaalaan heikkenemiseen. Se johtaisi ketjureaktioon. Olisi käsittämätöntä vaarantaa esimerkiksi äsken taisteltu synnytysosaston jatko, mikä juuri saatiin turvattua vuoteen 2018 asti. Kirurginen toiminta ja ympärivuorokautinen päivystys ovat keskussairaalalle itsestäänselvyys. Nämä täytyy pitää neuvotteluiden pohjana. Keskussairaalasta ei tehdä terveyskeskusta.

Erikoissairaanhoidon tasapuolisen työnjaon lisäksi tärkeää on varmistaa, että tulevassa Lapin maakunnassa on joka kunnassa toimiva terveys- ja sote-keskus, josta saa laadukkaat perustason palvelut. Tämä on ollut myös ohjausryhmän yksimielinen kanta samoin kuin se, että maakunnassa säilyy kaksi keskussairaalaa.

Peruskuntiin tullaan myös tuomaan sellaisia palveluita, mitä siellä ei enää ole ollut. Tähän perustuu ajatus laajemmista hartioista. Maakunnassa esimerkiksi erikoislääkäreitä voidaan liikutella kuntien välillä paremmin. Nythän heitä ei kuntien terveyskeskuksissa juuri ole enää edes ollut.

Kuten muissakin asioissa, sote-valmistelussa on pyrittävä maakunnan tulevaisuuden tasapainoiseen kehittämiseen. Länsi-Pohjan keskussairaalassa on hyvät puitteet ja osaava henkilöstö. Länsi-Pohja tasaa Oulun yliopistollisen sairaalan ruuhkahuippuja. Lääkäreiden käyttö on notkeaa. Länsi-Pohja on välttämätön osa Lapin maakuntaa. Jos koko maakunta ei tätä oivalla, jää Lapin väki- ja osaamispohja auttamattomasti liian pieneksi. Se tuskin on koko maakunnan etu.

Sote-uudistuksen tavoitteena on taata ympäri Suomen hyvät, saavutettavat palvelut kaikille ihmisille varallisuuteen ja asuinpaikkaan katsomatta.

 

Katri Kulmuni

Kansanedustaja (kesk.)

Keskustan varapuheenjohtaja