1.5.2014

Vappupuhe Tornion Vihreässä Vapussa

Arvoisa vappukansa,

 

Nyt kun on työn juhla. Ajattelin puhu siitä itsestään eli työstä. Me olemme kaikki työläisiä, sillä ei elämästä selviä hengissä ilman työtä. Työllisyystilanteemme on kuitenkin heikko. Jopa surkea. Maassa on työttömiä melkein 10 prosenttia. Heitä on yli 250 000. Lapissa työttömyys on monin paikoin jopa tuplasti kansallista tilannetta pahempi. Meillä maakunnassa, jossa on niin monet kansallisetkin tulevaisuuden mahdollisuudet. Lapissa on tällä hetkellä lähes samanlainen työttömyystilanne kuin pahimmillaan oli Suomessa 1990-luvun lama-aikana. Miten tämä voi olla mahdollista? Jos Lapin tilanne olisi koko Suomen tilanne, olisi maassa hätätilahallitus. Me lappilaiset saamme sen sijaan ratkaista työllisyystilanteemme itse. Hallitukselta lienee turha odottaa vetoapua.

 

Työn luonne on toki muuttunut. On pätkätöitä, osa-aikaisuutta, mutta meidän sosiaaliturvamme ei tunnista tätä. Joko olet töissä täysillä kokopäiväisesti tai et ollenkaan. Opiskelijoiden pitäisi pystyä opiskelemaan täysipäiväisesti, jos vanhemmat haluavat tehdä lyhyempää työviikkoa lasten ollessa pieniä, pitäisi se sallia ja, jos eläkeläinen haluaakin jatkaa työelämässä, pitäisi senkin olla mahdollista. Olisi jo viimeinen aika päästä sopuun suuresta sosiaaliturvan remontista. Työn tekemisen pitää olla kannattavaa aina. Työllä on myös monia muita merkityksiä kuin vain se, että se tuo rahaa. On sosiaalisesti tärkeää olla mukana työelämässä. Se pitää yllä vireyttä ja toimintakykyä. Vähäinenkin työn tekeminen on parempi vaihtoehto kuin olla tekemättä mitään. Jotta pääsemme pois passiivisuuden kierteestä, olisi vihdoin aika siirtyä kohti jonkinlaista perustuloa tai negatiivista tuloverotusta.

 

Meidän työ selkärankamme on täällä Kemi-Tornio alueella teollisuudessa. Alue on vuosikausia tahkonnut lähemmäs kymmenen prosenttia Suomen nettovientituloista. Ylipäänsä alueemme tuottaa yli 90 prosenttia koko Lapin, koko maakunnan vientituloista. Mutta teollisuuskin on vaikeuksissa. Parhaimmalla teknologialla, energiatehokkuudella ja tuotantoketjujen hiomisella huippuunsa pärjää Länsi-Eurooppaa edelleen teollisissa työpaikoissa. Uutta kasvua saamme elämyksistä. Matkailusta ja luonnosta. Mutta pitkien etäisyyksien Lapissa yksi asia nousee tärkeimmäksi. Meidän yhteydet. Tiet pitää olla kunnossa. Junalla pitää päästä rajan yli ja lentokoneiden on lennettävä Kemi-Tornioon jatkossakin. Uudet infrastruktuurin valtaväylät nimittäin laajakaistayhteydet täytyy saada toimiviksi myös Lappiin. Nopeat ja toimivat tietoverkkoyhteydet ovat edellytys tämän päivän työnteolle. Ne ovat nykypäivän moottoriteitä! Silloin, jos netti toimii, voi moni tehdä töitä melkein, missä vain. Aikanaan teiden ja rautateiden rakentaminen on ollut suuri kansallinen ponnistus. Nyt tarvittaisiin samanlaista päättäväisyyttä valtiovallalta myös tukea tietoverkkoyhteyksien rakentamista.

 

Kaikkialla puhutaan uudesta kasvusta. Sitä me totisesti tarvitsemmekin, mutta keinot uuden kasvun luomiseen on hämärän peitossa. On helppo puhua taloudesta ja luvuista, koska ne voi aina laskemalla tarkistaa, mutta uutta kasvua syntyy kyllä muillakin keinoin. Uuden kasvun luomisessa tärkeintä olisi panostaa ihmiseen. Ihmisyyden kehitystarpeeseen, kuten asia alkiolaisittain, keskustalaisittain kuuluu. Ihmisten täytyy voida henkisesti hyvin. Täytyy olla mahdollisuus kehittää itseään monipuolisesti. Kouluissa täytyy opiskella laajasti ja yleissivistävästi. Täytyy panostaa kulttuuriin ja liikuntaan. Pakottamalla liian kapeaan putkiajatteluun on turha odottaa mitään kasvu. Sillä yleensähän se kasvu syntyy idearikkaiden ihmisten keskuudesta, jotka haluavat kehittää uutta ja mennä eteenpäin.

 

Miten on töiden laita sitten täällä Torniossa? Taantuma on ollut kova seutukunnallemme. Yhtiöt ovat ajautuneet lukuisiin yt-neuvotteluihin. Niitä on ollut jopa kuntayhtymissä. Kunnat ovat toistaiseksi selvinneet. Tornion kaupunki tarjoaa yhdistyksille ja yrityksille kolmen sadan euron porkkanan ihmisten palkkakuluihin nuorisotakuun piirissä oleville ja pitkäaikaistyöttömille. Meillä on monia isoja hankkeita keskusteluissa, vireillä. Nyt vaaditaan tulevaisuuden uskoa, että niitä alkaa toteutua. Minä uskon tähän kaupunkiin, tähän alueeseen. Toivottavasti myös te uskotte.

 

Näillä ajatuksilla työstä, on aika sitten siirtyä ohjelmassa eteenpäin ja antaa lava taas lahjakkaille nuorille naisille. Tässä todetakseni, että kolme näistä bändin tytöistä oli juuri reissussa Tornion ystävyyskaupunki Kirvoskissa, Pohjois-Venäjällä. Siellä oli kansainvälinen musiikkikilpailu ja tytöt putsasivat pöydän. Yli neljästä sadasta osallistujasta olivat meidän tytöt Torniosta sarjojensa parhaimpia ja voittivat liudan kunniamainintoja. Tällaista lahjakkuutta kelpaa esitellä ja nämä tytöt voi lähettää, vaikka Euroviisuihin. Siinä on valtaosa kovaa työtä. Näillä sanoilla kiitoksia teille vihreään vappuun osallistumisesta ja lavan saa nyt tyttöbändi, Foya!