12.4.2011

Vaikeita kysymyksiä

Näissä vaaleissa eräs keskustelunalainen kysymys on ollut samaa sukupuolta olevien parien oikeudellinen asema. Se ei ole missään nimessä vaalien ykköskysymyksiä, mutta siihen sisältyy vahvoja arvolatauksia ja asiaan suhtaudutaan usein hyvin tunnepitoisesti.

Kysymys on vaikea, ja eri maailmankatsomukset suhtautuvat samaa sukupuolta olevien tilanteeseen eritavoilla. Olen tarkastellut asiaa paljon ihmisoikeuksien kannalta. Ketään ihmistä ei saa syrjiä yhteiskunnassa seksuaalisen suuntautumisen perusteella, koska suuntautuminen ei ole oma valinta. Tasa-arvo kuuluu kaikille.

Maallisen lainsäädännön puolella on pohdittu erilaisia vaihtoehtoja samaa sukupuolta olevien parien oikeudellisten olojen järjestämiseksi. Sukupuolineutraali avioliittolaki on yksi vaihtoehto ja olen joissakin yhteyksissä kertonut olevani valmis harkitsemaan sitäkin vaihtoehtoa. Mutta olen avoin eri vaihtoehdoille, mitä keskusteluun tulee. Myönnän, että tämä kysymys on hankala.

Iltalehden vaalikoneessa on kysytty kirkon velvollisuutta vihkiä samaa sukupuolta olevat parit. Katsoin, että siinä kysyttiin maallisen lainsäädännön alaan kuuluvaa parisuhteen virallistamista. Pahoittelen tästä syntyneitä väärinkäsityksiä. Kirkon ei mielestäni tule soveltaa oppejaan tietyn ihmisryhmän vaatimusten mukaan, jos ne eivät jostain syystä sen uskonkäsitykseen sovi.

Olen kaikissa yhteyksissä, joissa asiaa on minulta kysytty, tuonut esiin, että kirkolla on oikeus ja velvollisuuskin omaan käsitykseensä avioliitosta Raamatun pohjalta. Riippumatta maallisesta lainsäädännöstä kirkon tulee ehdottomasti voida toimia oman oppinsa ja tunnustuskirjojen nojalla kokematta syrjintää, kuten muillakin uskonnollisilla yhdyskunnilla uskonnonvapauden turvin. En todellakaan halua, että oma kirkkomme, sen enempää kuin mikään muukaan uskonnollinen yhteisö joutuisi toimimaan vastoin niitä arvoja, joita se itse pitää pyhinä.

Kuulun kirkkoon, mutta en pyri kirkolliskokoukseen vaan eduskuntaan.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Urho Kekkosen perintöä vaalivan puolueen tulee olla aktiivinen ulkopolitttisissa kysymyksissä. Katri ymmärtää ulkopolitiikan merkityksen ja Keskustan vastuun Suomen asioiden vaalimisessa niin itään kuin länteen kansalaistemme parhaaksi."