2.5.2023

Uuden hallituksen suuri urakka

Uuden hallituksen odotusarvo on aina korkealla: nyt kaikki muuttuu paremmaksi. Neljä vuotta on politiikassa kuitenkin lyhyt aika ja yhteiskunnalliset ongelmat harvoin ovat sellaisia, joista voisi yksin syyttää jotain hallitusta. 

Toki paljon voidaan tehdä (muutakin kuin edellisen hallituksen päätösten kumoamisia), mutta on valheellista väittää, että hyvinvointikriisi, kuntatalous, maatalouden kannattavuus, energian hinta, inflaatio, julkinen talous ja lähimain kaikki maan asiat tulisi kuntoon. Parhaimmillaan edellä mainittuja teemoja pystytään oikaisemaan tai saamaan paremmalle uralle, mutta valmiiksi niistä yksikään ei tule seuraavanakaan neljän vuoden aikana. 

Niinpä politiikka kiertää kehää. Väistyvä hallitus onnistui suuressa kuvassa koronakriisin hoidossa, vaikka moni yritys ja ihminen kokikin mahdottomia tilanteita. Nato-jäsenyys ratifioitiin vain kahdeksan ääneen vastalauseella. Näitä kahta asiaa hoidettiin erittäin laajalla parlamentaarisella tuella. 

Sen sijaan julkisen talouden hoito mahdollisti oikeisto-oppositiolle herkullisen aseman iskeä. Nämä olivat talousvaalit ja äänestäjät liputtivat muutosta.

Keskustan kannattaisi hävittyjen vaalien jälkeen tunnustaa tehdyt virheet ja ottaa niistä myös irti. Tervehdyttävien taloustoimien kirittäminen voi olla ensialkuun hankalaa neljän vuoden vasemmistovetoisen talouspolitiikan jäljiltä. Vaihtoehto olisi ollut kaataa hallitus ja ajautua todennäköisesti ennenaikaisiin vaaleihin. 

Keskusta siirtyy nyt perustellusti oppositioon. Jos keskusta olisi jäänyt sinne jo neljä vuotta sitten, ehkäpä puolueen kannatus tänä keväänä olisi ollut 11 prosenttia korkeampi. 

Uusi perusporvarihallitus tuskin onnistuu laskemaan energian hintaa, ratkaisemaan hyvinvointikriisiä ja tasapainottamaan julkista taloutta. Tuleva hallitus voi tehdä toimia, joilla verojen osuus energiasta laskee, mutta tuotteen hintaan vaikuttavat myös maailmanmarkkinat. Rahoitusta hyvinvointialueelle voitaisiin lisätä, mutta se edellyttäisi lisäsäästöjä toisaalla. Todennäköisempää on, että hyvinvointialueita yhdistetään. Verojen keventämiset ja terveyspalveluiden rahoituksen nosto yhtä kaikki vaikeuttaisivat velkaantumisen hidastamista. 

Opposition vasemmistopuolueet ovat olleet hanakoita tuomitsemaan tulevan hallituksen. Toivon, että hallitus tulee antamaan esityksiä, joita Keskusta voi oppositiosta tukea. Jos julkisen talouden sopeutustoimet kohdistuvat alueellisesti epätasa-arvoisesti, ei Keskusta niitä tule kannattamaan. 

Toivotetaan uudelle hallitukselle menestystä.