25.3.2015

Työttömyysluvut ennätystasolla - Rovaniemellä etsittiin kuumeisesti oikeita lääkkeitä

Pekkarisen kanssa päivän toinen tilaisuus. Huolena tuoreet tyrmäävät työttömyysluvut. Työttömyyden lisääntyi vuodessa noin 10%:lla, yli 30.000 henkilöllä - karu todistus Stubbin hallitukselle.

Lääkkeitä osalta lienee selvää, ettei mitään yhtä toimivaa keinoa ole. 

Tarvitaan laajalti eteenpäin vieviä toimia. Kasvupolitiikan suhteen tulisi myöntää, ettei suuryritysten etu ole välttämättä yhtenevä Suomen edun kanssa. Nykyisin vallalla oleva olettama, että kotimaisen pääoman pitää investoida sinne ja vain sinne, mistä tuotot ovat suurimmat, tulee rohkeasti kyseenalaistaa. Olemme jäämässä etenkin teollisissa investoinneissa kilpailijamaistamme jälkeen. Paljon panoksia syönyt yhteisveron roima kevennys ei ole tuonut tähän muutosta. 

Meidän on toimittava siten, että saamme kotimaisen pääoman on sitoutumaan nykyistä voimallisemmin Suomeen. Tähän keskusta on esittänyt investointivarausta, joka tarkoittaa, että investointeihin varattava osuus tuloksesta ei joutuisi yhteisöveron piiriin. Tämä tukisi investointeja suunnittelevien yritysten rahoituksen saantia. Lisäksi tarvitaan muita keinoja rahoituksen pullonkaulojen poistamiseen. Tässäkin valtiolla voi olla roolinsa, kuten Sipilän kasvurahastomallissa on esitetty. 

Investoinneista säästäminen on tulevaisuuden kilpailukyvystä säästämistä. Aivan väärä lääke työttömyyden taittamiseen. 

Työttömyysluvuista puhuttaessa Pekkarinen latoin jälleen tylyt luvun pöytään: suorat työttömyydestä aiheutuvat kustannukset ovat noin 4,5 miljardia euroa ja välilliset kustannukset noin 6 miljardia euroa, työttömyyden inhimillisiä ongelmia unohtamatta.

Edelleen työttömyyden vaikeimmat ongelmat ovat nekin hankaloitumassa entisestään. Kolmen vuoden aikana nuorisotyöttömyys on noussut noin 40%:lla ja pitkäaikaistyöttömyys yli 80 %:lla.