21.2.2024

Työmarkkinatilanteesta

SDP, Vihreät ja Vasemmisto tekivät hallitukselle välikysymyksen työmarkkinatilanteesta.

Keskusta ei ole välikysymyksessä mukana, koska emme ajattele samoin uudistusten torppaamisesta.

 

Asiasta äänestetään tänään. Emme kuitenkaan tue hallitusta, joten emme tietenkään äänestä heille myöskään tässä asiassa luottamusta.

Uudistuksia tarvitaan, mutta millaisia?

Vaikka hallituksella on täysi oikeus tuoda juuri haluamanlaisiaan esityksiä eivät he voi välttää laajempaa yhteiskunnallista vastuuta ja liikehdintää, mikä heidän esityksillään on. Siksipä fiksu hallitus toisi myös toimia, jotka tekisivät työmarkkinoita uudistavasta lainsäädännöstä tasapainoisempaa.

Se, että työntekijöiden oikeudet ei ole tärkeä asia hallitukselle ei tarkoita etteikö asia olisi yhteiskunnallisesti tärkeä. Siksi ehdottomasti olisi kannattanut rakentaa näistä työelämän tarvittavista uudistuksista kokonaisuus, jossa olisi ollut myös parannuksia työntekijöille.

Esimerkiksi työntekijöiden edustus hallinnossa sekä yleinen ansioturva kaikille, olisivat olleet tällaisia. Jälkimmäisellä näistä on toki taloudellisia vaikutuksia, mutta onhan se epätasa-arvoista, että jos nuori ei tajua liittyä liiton tai kassan jäseneksi, ei hän pääse ansioturvan piiriin, vaikka maksaa työttömyysvakuutusmaksua aivan samoin kuin kaikki muutkin.

Katsokaa tämä kansanedustaja Kettusen puhe aiheesta. Se jää kyllä eduskunnan historian kirjoihin!