22.12.2017
Työ ja perusturva ovat köyhän asiaa
Kirjoitus on julkaistu Suomenmaan puheenvuoro-palstalla 22.12.2017
Keskustan noustessa suurimmaksi puolueeksi edellisissä eduskuntavaaleissa oli taloustilanne vakava. Stubbin hallitus äänesti nurin omia esityksiään, talous mateli ja moni uudistus jäi tekemättä.
Keskusta on tehnyt isoja uudistuksia. Ne eivät ole tulleet kivutta. Tulokset näkyvät tulevaisuudessa. Talouden käänne on tapahtunut.
Se ei kuitenkaan riitä. Monet säästöt ovat koetelleet keskustan ydintä. Mitä keskustalainen kansanliike aikoo tehdä tulevaisuudessa? Vaikka talous on kääntynyt, paljon on vielä tekemättä. Monet suomalaiset voivat huonosti.
Eräs suuri poliittista kenttää jakava asia on sosiaaliturva. Keskusta on vahva perusturvapuolue. Haluamme, että jokaisella on olemassa perusturva pahan päivän varalle, on työura tai elämänpolku ollut millainen tahansa.
Kokoomuksen sosiaaliturva-ajattelu lähtee siitä, että riittävän pieni perusturva kannustaa ihmisiä työhön. Esimerkkiä löytää Yhdysvalloista.
Sosialidemokraatit ovat liimautuneet palkansaajaliikkeeseen. Jokainen sosiaaliturvan parannus pitää demareiden mielestä tehdä myös ansiosidonnaiseen järjestelmään, oli työperusteinen tuki kuinka suuri tahansa. Vihreiden linja riippuu vastaajasta.
Keskusta sai hallitusneuvotteluissa perustulokokeilun liikkeelle. Se on kansainvälisesti ainutlaatuinen. Haluamme sille jatkoa. Seuraavalle kaudelle keskustan pitää tavoitella myös perusturvan tason parantamista.
Edellisen hallituksen aikana Suomi sai Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta moitteita liian matalasta perusturvasta verrattuna tulojen keskiarvoon.
Keskustajohtoisen hallituksen päätös korottaa ensi vuonna pienimpiä vanhempain- ja sairauspäivärahoja 23 euroa kuukaudessa oli lähes perusoikeuskysymys.
Matti Vanhasen hallitus loi Suomeen takuueläkkeen. Kaikista pienimpien eläkkeiden tasosta haluttiin huolehtia. Sipilän hallitus on korottanut takuueläkettä kolmesti eli vuosittain.
Ensi vuonna takuueläkeläinen saa kuussa 30 euroa enemmän kuin sinipunan aikana. Indeksijäädytykset syövät siitä osan, mutta korotus pysyy. Seuraavan hallituksen täytyy luopua pienimpien sosiaalietuuksien indeksijäädytyksistä.
Historiallisesti näyttää siltä, että porvarihallituksessa keskusta saa perusturvan parannukset paremmin läpi. Punamultahallituksessa panostukset pitää samassa suhteessa myöntää aina myös palkansaajien työttömyysturvaan.
Silloin korotusten hintalappu on moninkertainen verrattuna siihen, että parannukset kohdistuvat vain kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Tällöin kuilu perusturvan ja ansiosidonnaisen tuen varassa elävien kesken ei kapene.
Yhteistyössä kokoomuksen kanssa keskusta kantaa todellisuutta oikeistolaisempaa leimaa. Demariyhteistyössä keskikentän yritteliäisyys kanavoituu meihin.
Seuraavien vaalien jälkeen sosiaaliturvan ja työn yhteensovittamista pitää entisestään helpottaa. Keskustan linjaus perustulon jatkosta on selkeä. Kokoomuksen linjaus sosiaaliturvan tason laskusta on selkeä. Mikä onkaan sosialidemokraattien linjaus sosiaaliturvan uudistamiseksi?
Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja