9.2.2012

Suomen presidentti ei kiinnosta veli venäläistä

Itäisessä naapurissa ei noussut juuri kohteliasta kiinnostusta kummempaa viehätystä Suomen seuraavasta presidentistä. Valtamedia uutisoi Venäjällä Suomen presidentinvaalien molempien kierrosten tulokset höystettynä muutamalla detaljilla kakkoskierroksen ehdokkaista. Sauli Niinistön avioliitto poikaansa nuorempaan Jenni Haukioon on venäläisten mielestä mielenkiintoista. Vastaavasti Pekka Haaviston homous nostettiin usein esiin ”ei-perinteisenä” seksuaalisena suuntautumisena. Demareiden kolmekymmentä vuotta kestäneen presidenttivallan kaatuminen Paavo Lipposen kehnoon tulokseen oli myös käsittelyssä.

Tarja Halosesta pidetään Venäjällä. Hänestä on jäänyt kuva asiallisena ja ystävällisenä rouvasihmisenä. Venäjällä kaduntallaaja muistaa Halosesta päällimmäisenä ehkä sen, että presidentti oli nainen. Enempää ei piirtynyt kenties monelle suomalaisellekaan muistoihin. Sauli Niinistöllä on kova työ valloittaa venäläiset miellyttävän muumimamman jälkeen.

Historiaa tuntevat venäläiset muistavat muutamia Suomen presidenttejä. Marsalkka Mannerheim aloitti sotilasuransa Venäjän keisarillisen armeijan upseerina. Kokoomuksen edellinen presidentti, Juho Kusti Paasikivi tiedetään taitavana sovittelijana vaikeiden sota-aikojen yli. Pitkäaikainen presidentti Urho Kekkonen tuli Neuvostoliitossakin tutuksi. Uudemmat tapaukset eivät ole tehneet vastaavaa vaikutusta tähän slaavilaiseen kansaan.

Suomi on yksi Venäjän viidestätoista naapurivaltiosta. Suhteet lähikansaan eivät ole tuottanut venäläisille enää aikoihin suurempaa päänvaivaa, vaan läntistä naapuria arvostetaan ja maasta pidetään. On molempien etu, että välit ovat kunnossa. Venäjällä on sisäisiä ongelmia riittämiin, eikä maa tieten tahtoen halua hakea lisävaikeuksia naapureistaan.

Jotain paljastavaakin venäläisessä uutisoinnissa Suomen presidentinvaaleista on. Nimittäin se, ettei sitä juuri ole. Kenties vanha ulkopoliittinen sääntö ei ole vuosikymmenten kuluessa haihtunut. Pienelle valtiolle on aina huomattavasti tärkeämpää viereisen suurvallan johtaja, kuin naapurin jättiläiselle pitää lukua, kuka on minkäkin pikkuvallan presidentti. Etenkin, jos tämän valtaa on karsittu. Suomessa kaikki, paitsi vaalien toiselle kierrokselle päässyt presidenttikandidaatti tunnistaa Venäjän presidentin.

Kuukauden kuluttua neljäs maaliskuuta Venäjälle valitaan maanisä, luultavasti uusvanha sellainen. Luonnollisesti omat vaalit ovat kiinnostavammat kuin naapurin kisat. Vladimir Putinia kannatetaan, mutta hänen palauttamaansa autoritaarista systeemiä myös kritisoidaan. Putin ei ole demokraatti, mutta hän on järjestyksen mies. Siitä Venäjällä pidetään. Järjestys ei kuitenkaan kannattele Putinia enää seuraavaa kahta kautta. Hänen täytyy keksiä jotain uutta, millä hurmata kansa.

Ihmetellessämme venäläisten tietämättömyyttä Suomen vaaleista, pitäisi meidän ehkä pohtia, miten hyvin tunnemme Putinin vastaehdokkaita. Onhan tarjolla kommunisti Gennadi Zjuganov, laitaoikeistolainen Vladimir Zhirinovski, oligarki Mihail Prohorov ja Oikeudenmukaisen Venäjän johtaja Sergei Mironov. Harva suomalainen heistä paljoa tietää. Venäläisillä on kova miettiminen, kuka olisi Putinia parempi.

 

Kolumni on julkaistu Lounais-Lapissa 9. helmikuuta 2012.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on juurensa tunteva, tarmokas ja kompromissikykyinen, työtä pelkäämätön nainen, jolla on sydän paikallaan. "Ei ole järki iässä, se on päässä." -Katri käyttää päätään ajatteluun; se ei ole vain koristeena. Mielestäni Katri on kiinnostava persoona, kielitaitoinen ja ymmärtää keskustalaisen aluepolitiikan juuri samalla tavalla kuin minäkin. Ei yksinäinen puu valkeeta ota, sanotaan. Katri ei pysty yksin nostamaan Keskustan kannatusta viiden vuoden takaisiin lukemiin, mutta minä uskon, että hän on juuri oikea henkilö johtamaan Keskustaa tässä ajassa."