7.3.2015

STT: Kansanedustajista vain yksi alle 30-vuotias

Kun vuonna 2011 valittiin nyt työskentelevä kansanedustajajoukko, Arkadianmäelle pääsi kymmenen alle 30-vuotiasta kansanedustajaa.

Kuluneen neljän vuoden aikana eduskunnassa on ehditty kuitenkin viettää useat 30-vuotisjuhlat. 

Nykyisten kansanedustajien keski-ikä on yli 50-vuotta. 

 

Johanna Juupaluoma/ STT

Ensi viikolla nykyinen eduskunta pitää viimeiset täysistuntonsa ennen vaaleja. Kun vuonna 2011 valittiin nyt työskentelevä kansanedustajajoukko, Arkadianmäelle pääsi kymmenen alle 30-vuotiasta kansanedustajaa. Kaksikymppisten kansanedustajien määrä moninkertaistui huomattavasti vuoden 2007 vaalien jälkeiseen eduskuntaan nähden, jolloin kansanedustajista vain kaksi oli alle 30-vuotiaita.

Kuluneen neljän vuoden aikana eduskunnassa on ehditty kuitenkin viettää useat 30-vuotisjuhlat. Viimeisimpänä pyöreitä ovat täyttäneet vuonna 1984 syntyneet Vesa-Matti Saarakkala (ps.) ja Heikki Autto (kok.).

Kahdestasadasta kansanedustajasta enää vain yksi onkin nykyisen kansanedustajakautensa päättyessä alle 30-vuotias. Hän on perussuomalaisten Olli Immonen, joka valittiin 25-vuotiaana Oulun vaalipiiristä eduskuntaan. Muutama viikko takaperin 29-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Immonen on asettautunut ehdokkaaksi myös tuleviin eduskuntavaaleihin.

Sen sijaan nykyisistä kansanedustajista kaikkein vanhin, 82-vuotias Jörn Donner (r.) on jättämässä eduskunnan. Donner nousi vuonna 2013 eduskuntaan varasijalta, kun Astrid Thors (r.) siirtyi Etyjin vähemmistövaltuutetuksi.

Neljä vuotta sitten eduskuntaan valittujen kansanedustajien keski-ikä oli 47,8 vuotta. Edustajien keski-ikä ei juurikaan laskenut nuorista edustajista huolimatta, sillä vuonna 2007 valittujen kansanedustajien keski-ikä oli 47,9 vuotta.

 

Kaikkein nuorimpana kansanedustajauransa on aikoinaan aloittanut nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, joka valittiin 22-vuotiaana kansanedustajaksi vuonna 1972.

http://www.pohjolansanomat.fi/Kotimaa/1194965519993/artikkeli/kansanedustajista+enaa+vain+yksi+on+alle+30-vuotias+han+on+eduskunnan+kuopus.html