24.7.2024
Strasbourgin istuntopaikasta
Jotkut ovat kysyneet, miksi Euroopan parlamentin työn aloittavat kokoukset pidettiin Strasbourgissa eikä Brysselissä? Eikö meidät juuri Brysseliin lähetetty? Toiset ovat toki muistaneet tämän kahden istuntopaikan mallin, johon on vuosikymmenten ajan koetettu saada parempaa ratkaisua.
Virallisesti EU-parlamentin kotipaikka on Strasbourg, ja se kokoontuu siellä keskimäärin neljä päivää kuukaudessa. Valiokuntien kokoukset ja pääosa muustakin EU-parlamentin työstä on Brysselissä. Kahden istuntopaikan ylläpitäminen on monien mielestä paitsi tarpeeton kuluerä veronmaksajille, niin myös turhaa matkustelua ja ajankulua isolle organisaatiolle ja byrokratialle.
Strasbourg on toki viehättävä historiallinen kaupunki kauniine kanaaleineen ja sillä on pitkät perinteet eurooppalaisten instituutioiden sijaintipaikkana. Se sijaitsee myös lähellä Saksan rajaa (parlamentin rakennuksesta on n. 5 km rajajoki Reinille) ja tällä on suuri symboliarvo. Syntyihän koko EU ajatuksesta sitoa Saksan ja Ranskan taloudet toisiinsa siten, ettei maiden kannattaisi enää nousta toisiaan vastaan - kun Euroopassa oli vuosisatojen ajan käyty verisiä sotia, joissa Ranska ja Saksa juuri olivat vastakkain.
Valtaosa mepeistä on useilla eri kausilla kannattanut yhden istuntopaikan malliin siirtymistä, asiasta on äänestetty ja annettu julkilausumia. Päätös ei kuitenkaan ole parlamentin itsensä käsissä, vaan koska istuntopaikoista on aikanaan perussopimuksessa päätetty, vaatisi muutos jokaisen jäsenmaan hyväksynnän. Ja Ranskahan ei sitä hyväksy. (Joidenkin mukaan ei ehkä Saksakaan.)
Ehkä ratkaisu voisi löytyä siitä, että joku pysyvä toimielin sijoitettaisiin Strassbourgiin. Joka tapauksessa ratkaisun tulisi olla sellainen, että Ranska, arvonsa tunteva vanha Euroopan keskusvaltio, ei menettäisi kasvojaan, vaan voisi myydä muutoksen onnistuneena kompromissina omille kansalaisilleen. En ole kyllä erityisen toiveikas, että näin kävisi.
Kahden istuntopaikan malli ei ole EU:n suurin ongelma, mutta se on kieltämättä melkoinen vertauskuva EU:n kyvyttömyydestä ratkaista asia, jota melkein kaikki pitävät epäonnistuneena. Ekologisestikin on aika järjetöntä kuskata paitsi ihmisiä, niin valtavaa tavaramäärää kuukausittain kahden paikan välillä.