1.4.2015

Sisukkaat Pelkosenniemeläiset

Oli kiva käydä Lapin yhdestä pienimmistä, mutta varmasti sisukkaimmasta kunnasta. Varmaa on myös se, että Andy se soittaa, satoi tai paistoi. 

Puheenaiheet laidasta laitaan, niin kuin elämisen kirjokin. Puhuin osaltani siitä, että kuka päättää siitä edistetäänkö omien luonnonvarojemme hyödyntämistä vai miten toimimme.

Jokaisella alueella ja maakunnalla on oltava omat menestymisen eväänsä. Jos niitä ei ole, ne etsitään.

Vihreä liike on ideologisin perustein kyseenalaistanut monin paikoin lappilaisen tavan elää kestävästi luonnonvaroista. Nämä ajatukset ovat viime vuosina saaneet liian suuren painoarvon maamme päätöksenteossa.

Etelä-Suomen kaupungeista voimansa saavalta Vihreältä liikkeeltä on kuultu heikosti perustellut aloitteet mm. turkistarhauksen kieltämiseen, matkailun rajoittamiseen, maatalouden kestävyyden kyseenalaistamiseen, turvetuotannon lopettamiseen, metsätalouden kestävyyteen ja koko maakuntien teollisen rakenteen osalta.

Toivottavasti seuraava hallitus pystyy ylilyönnit välttämään ja palauttamaan tasapainon. Nyt politiikka on tehty liian kaukana sen seurauksista vastaavista.

Toivottavasti jatkossa ne, joita päätökset koskettavat, saavat nykyistä suuremman sanansijan.

Maata voi hyödyntää, kunhan pidämme huolta ympäristöstämme. Iso maa kestää niin luontomatkailun, maa-, metsä- ja porotalouden, kaivannaisteollisuuden kuin turvetuotannonkin.

Lapissa on vuosisatojen ajan tiedetty, miten maalla eletään. Kestävä ohje on: ihminen huolehtii maasta, maa ihmisestä.