3.8.2014

Ranuan Hillamarkkinat

Elokuun ensimmäinen viikonloppu on Ranuan Hillamarkkinat. Aina.

Ranuasta on sattuneesta syystä muodostunut minulle hieman kuin toinen kotikunta. Ranua on aika mielenkiintoinen paikka. Keskelle suota kasvanut kunta syntyi puu- ja sahateollisuuden ympärille. Myös poronhoitoa alueella on jonkin verran, edelleenkin. Sahateollisuuden murroksen myötä kunnan isät eivät jääneet ihmettelemään, vaan ovat monipuolisesti koettaneet etsiä kunnalle myös muita elinkeinon kivijalkoja. Yksi kunnallisen elinkeinopolitiikan onnistumisia onkin Ranuan eläinpuisto. Se on kunnan suurimpia työllistäjiä ja kunta on eläinpuiston pääomistaja. Kaikki kunnalliset elinkeinohankkeet eivät tunnetusti ole olleet aivan yhtä menestyksellisiä. Ranuan eläinpuisto on Lapin suosituin matkakohde.

Eläinpuiston lisäksi ranualaisen leivän isä on epäilemättä myös turvetuotanto. Vesistöpäästöt pitää saada kuriin, mutta alueilla, joilla turvetuotanto työllistää on hyvin vaikea keksiä korvaavia työpaikkoja. Lisäksi on ainoastaan järkevää käyttää kotimaista turvetta eikä venäläistä kivihiiltä.

Ranua on onnistuneesti brändännyt Lapin herkun hillan omaan imagoonsa. Suomaillahan hillaa varmasti hyvin löytyykin, vaikka minä sitä en juuri koskaan löydäkään. Hillamarkkinoillakin hillan litrahinta pyöri 20€ hujakoilla, joten marjamaat tunteva on voinut tänä kesänä poimia matkaansa melkoisen omaisuuden.

Kuntavaaliteemani

5.3.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Pitää katsoa tulevaisuuteen. Puolueen on uudistuttava vastaamaan tämänpäivän haasteisiin. Siksi uusia avauksia tekevä, yhteistyökykyinen, kuunteleva ja kansainvälisyyteen kasvanut Katri Kulmuni on ehdokkaani Keskustan puheenjohtajaksi."

Viitamäki Irma-Liisa Viitamäki Irma-Liisa
» Lue lisää kommentteja Katrista