3.8.2014

Ranuan Hillamarkkinat

Elokuun ensimmäinen viikonloppu on Ranuan Hillamarkkinat. Aina.

Ranuasta on sattuneesta syystä muodostunut minulle hieman kuin toinen kotikunta. Ranua on aika mielenkiintoinen paikka. Keskelle suota kasvanut kunta syntyi puu- ja sahateollisuuden ympärille. Myös poronhoitoa alueella on jonkin verran, edelleenkin. Sahateollisuuden murroksen myötä kunnan isät eivät jääneet ihmettelemään, vaan ovat monipuolisesti koettaneet etsiä kunnalle myös muita elinkeinon kivijalkoja. Yksi kunnallisen elinkeinopolitiikan onnistumisia onkin Ranuan eläinpuisto. Se on kunnan suurimpia työllistäjiä ja kunta on eläinpuiston pääomistaja. Kaikki kunnalliset elinkeinohankkeet eivät tunnetusti ole olleet aivan yhtä menestyksellisiä. Ranuan eläinpuisto on Lapin suosituin matkakohde.

Eläinpuiston lisäksi ranualaisen leivän isä on epäilemättä myös turvetuotanto. Vesistöpäästöt pitää saada kuriin, mutta alueilla, joilla turvetuotanto työllistää on hyvin vaikea keksiä korvaavia työpaikkoja. Lisäksi on ainoastaan järkevää käyttää kotimaista turvetta eikä venäläistä kivihiiltä.

Ranua on onnistuneesti br√§nd√§nnyt Lapin herkun hillan omaan imagoonsa. Suomaillahan hillaa varmasti hyvin l√∂ytyykin, vaikka min√§ sit√§ en juuri koskaan l√∂yd√§k√§√§n. Hillamarkkinoillakin hillan litrahinta py√∂ri 20‚ā¨ hujakoilla, joten marjamaat tunteva on voinut t√§n√§ kes√§n√§ poimia matkaansa melkoisen omaisuuden.