29.7.2015
Ranskalainen mellakkaviljelijä
Jo useamman viikon on Ranskassa mellakoitu. Asialla ei ole turhautunut nuorisojoukko, vaan oman sanottavansa on antanut nyt ranskalainen talonpoika. Ranskan uutisten ykköspuheenaihe on ollut maanviljelijöiden kapina laskeneista tuottajahinnoista. Viljelijät syyttävät keskittynyttä kauppaa ahneeksi, joka mainosmaisen halpuutamme hintoja kampanjan sijaan tiputtaa tuottajahintoja. Ranskassa tuottajahinnat ovat tippuneet myös Venäjän pakotteiden takia.
Uutiskuvat maanviljelijöiden protesteista ovat pystäyttäviä. Isoille moottoriteille viljelijät ovat ajaneet traktorit peräkärryineen eikä liikenne edisty. Teille on tuotu palavia renkaita ja lantaa. Kuulemma myös kauppakeskukseen oli päästetty sikoja. Ruuhkissa jonottavilta ihmisiltä pääsee varmasti ärräpäitä, mutta kansalaisten kommentit ovat olleet myös rohkaisevia. Maanviljelijöiden ahdinkoa ymmärretään, koska ruokaa arvostetaan. Ranskalainen ruokakulttuuri ja viinit ovat maailmanluokan vientituotteita.
Kuulosta tutulta. Tilanne on Suomessa samanalainen, jos ei jopa pahempi. Venäjän pakotteet ovat iskeneet meillä rankasti ja myös muualle kuin maatalouteen. Suomessa kauppa on Ranskaa huomattavasti keskittyneempi ja etenkin S-ketju on harrastanut hintojen halpuuttamista. Tuottajahintojen lasku ja kaiken kukkuraksi vielä sateinen kesä ovat vaikeuttaneet peltotöitä.
Suomalaisilla maatiloilla olisi varmasti yhtä hyvät syyt lähteä kaduille kuin ranskalaisilla. Meillä maatalousväestö ei kuitenkaan mellakoi. Helsingin Sanomat (23.7.) muistutti kovimmista kotimaisista maatalouden kahakoista 90-luvun puolivälissä. Tuolloin viljelijät muutamaan otteeseen ajoivat pääkaupungin kaduille traktoreilla, polttivat EU:n lippuja, kantoivat sianpäitä ja tuotiinpa Senaatintorille sian ruhokin. Otteet ovat tältä osin meillä siistiytyneet. Varsin laajaa huomiota ja suosiota ovat herättäneet MTK:n tilaisuudet, joissa on myyty ruokaa tuottajahinnoin eli käytännössä ilmaiseksi. Tarkoituksena on ollut kertoa, mitä maanviljelijälle jää tuottamastaan ruuasta käteen.
Ranskan mellakat ovat hiipumaan päin. Siellä hallitus ja presidentti astuivat näyttämölle. Hallitus lupasi maanvilelijöille 600 miljoonan euron tukipaketin. Hallitus myös neuvottelee maanviljelijöiden velkojen korot uusiksi pankkien kanssa. Suomessa maksuhäiriöt ja ahdinko lainalyhennyksistä on ajanut viljelijöitä jopa äärimmäisiin tekoihin - päättämään päivänsä oman käden kautta.
Lukuisat yhtymäkohdat Suomen ja Ranskan maatalouden ahdingosta ovat selviä. Ennen eduskuntavaaleja puhuttiin samankaltaisesta investointitukipaketista maataloudelle Suomessa kuin nyt Ranskassa. Myös maatilojen velkojen maksukyvystä on keskusteltu. Meillä ei ole vielä tietukot tai palavat lantakasat vallanneet pääväyliä. Äärimmäisenä keinona Ranskassa se näytti toimivan. Jos arvostaisimme kotimaista ruokaamme yhtä paljon kuin ranskalaiset, ei meidän tarvitse odottaa vastaavanlaisia tapahtumia tulevaksi Suomessa. Arvostammeko?
Julkaistu kolumnina Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 29.7.2015