18.3.2015

PRO:n vaalipaneeli: Millä mallilla edistäisit perhevapaita?

Pääsin edustamaan Keskustaa ammattiyhdistysliike PRO:n vaalipaneeliin. Läpi käytiin kasvupolitiikkaa. 

Kysymys perhevapaista on kuitenkin erityisen mielenkiintoinen: olisiko meillä varaa taantumasta huolimatta tarjota pienten lasten vanhemmille enemmän aikaa lasten kanssa olemiseen?

Olisin valmis tähän panostamaan. Ylipäänsä koen, että pienten lasten vanhemmat ovat melkoisessa puristuksessa. Tähän saumaan tulevat työelämän joustot kantaa varmasti pitkälle työssäjaksamisessa ja muussa.

Tämänkaltainen toimi sopii mielestäni myös  hyvin tilanteeseen, jossa meillä on käytännössä 450 000 suomalaista työikäistä työelämän ulkopuolella. Sieltä saataisiin kenties osa nostettua takaisin työelämään tätä kautta, perhevapailijoita paikkaamaan.

Viimeksi kun tutustuin asiaan paremmin, oli Maria Kaisa Aulan perhevapaatyöryhmä luovuttanut paperinsa noin kolme vuotta sitten.

Työryhmä on tarkastellut laajasti koko perhevapaajärjestelmää, johon kuuluvat sekä vanhempainvapaat että muut pienten lasten hoitovapaat. Työn tarkoituksena oli selvittää vanhempainvapaajärjestelmän laajemman uudistamisen mahdollisuuksia.

A-malli perustui nykymalliin, jossa isän pitämää vapaata pidennettäisiin.

B-mallissa pidennettäisiin sekä isän vapaata että vanhempien yhteisesti jakamaa vapaata.

C-mallissa vapaa on jaettu kolmeen yhtä pitkään jaksoon (ns. 6+6+6 malli), joista yksi kuuluu äidille, yksi isälle ja kolmannen käytöstä vanhemmat päättävät keskenään.

Kaikissa näissä malleissa kummankin vanhemman asema paranisi. Malleissa ei myöskään kotihoidontukeen oltaisi puuttumassa. Perhevapaiden uudistamisen sijaan Kataisen hallitushan iski kyntensä kotihoidontukeen esittäen sen pakkokiintiöimistä. 

Mikä näistä perhevapaamalleista olisi sitten paras? 

Meillä on erilaisia perheitä, joilla on erilaisia elämäntilanteita. Sitä pitää kunnioittaa. On tärkeää, että perheiden valinnanvapautta tuetaan.

Malleista B-malli mahdollistaisi parhaiten myös vanhempien yhtäaikaisen perhevapaiden käytön.

Enemmän tässä taitaa olla kyse rahoituksesta.

Osa toivoo valtion rahoitusosuuden kasvattamista, osa pitäytyisi nykyisissä valtion, työnantajien ja työntekijöiden rahoitusosuuksissa. Rahoituksen kehittäminen voisi onnistua nykyisen sairausvakuutusjärjestelmän puitteissa eikä erillinen vanhempainvakuutus ole välttämätön tavoitteiden toteuttamiseksi.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrin positiivisuus ja tekemisen meininki on tarttuvaa. Katrin rehellisyys ja reiluus iskee pohjalaiseen sydämeen."