1.4.2015

Posti turvattava viitenä päivänä viikossa koko maassa

Kiertelin tämän päivän Seurujärven Jannen kanssa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä. Yksi puheenaiheista oli vanha kunnon posti - ja sen kova arvostus. Pelkona on, että jakelupäivät pätkitään viidestä kolmeen Kustin kassin keventyessä. Samalla menisi kuitenkin sanomalehtijakelu jo moni muu päivänkohtaisuutta vaatia posti.

Suomessa postin jakelu ja hinnoittelu on toiminut varsin hyvin. Postimaksu on sama, lähettipä postia mistä päin tahansa Suomea, mihin päin Suomea tahansa.

Myös jakelussa on lähdetty koko maan kattavasta, viitenä päivänä viikossa tapahtuvasta päiväpostista. Tätä edellyttää voimassa oleva postilaki.

Tätä haastaa viestinvälityksen mullistus. Laskut hoidetaan yhä useammin verkkopankin kautta, facebookit ja muut yleistyy kirjeiden sijaan. Sanomalehtiäkin tilataan paperisena yhä harvemmin.

Nämä kaventavat perinteisen postitoiminnan pohjaa. Postiksi takaisin nimensä muuttanut Itella on irtisanonut henkilöstöään. Paineet jokapäiväisen jakelun muuttamisesta kolmipäiväiseksi kasvavat.

Jo nyt sanomalehtien varhais- ja viikonloppujakelu on tiputettu pois Postin lakisääteisistä tehtävistä. Tämä näkyy meillä Lapissa etenkin pienissä kunnissa.

On edelleen esitetty, että myös viisipäiväisen päiväjakelun vähentämisen voisi aloittaa harvaanasutuilta seuduilta.

Olen jyrkästi vastaan ja viisipäiväisen jakelun kannalla. Myös kansan laaja enemmistö vastustaa nykyistä vähempiä jakelupäiviä. TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan vain joka kolmas hyväksyisi kolmipäiväisen jakelun.

Oikeudenmukaisuuden vuoksi järjestelmään tulisi tehdä perälauta: mikäli harvennukseen mennään, tulisi sen koskea yhtä lailla koko maata. Tämä olisi sellainen oikeudenmukainen lukko, joka ei helposti murtuisi.

Posti on jakanut suomalaisten kirjeitä yli 375 vuotta. Uskon, että näin tulee olemaan jatkossakin.