1.4.2015

Posti turvattava viitenä päivänä viikossa koko maassa

Kiertelin tämän päivän Seurujärven Jannen kanssa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä. Yksi puheenaiheista oli vanha kunnon posti - ja sen kova arvostus. Pelkona on, että jakelupäivät pätkitään viidestä kolmeen Kustin kassin keventyessä. Samalla menisi kuitenkin sanomalehtijakelu jo moni muu päivänkohtaisuutta vaatia posti.

Suomessa postin jakelu ja hinnoittelu on toiminut varsin hyvin. Postimaksu on sama, lähettipä postia mistä päin tahansa Suomea, mihin päin Suomea tahansa.

Myös jakelussa on lähdetty koko maan kattavasta, viitenä päivänä viikossa tapahtuvasta päiväpostista. Tätä edellyttää voimassa oleva postilaki.

Tätä haastaa viestinvälityksen mullistus. Laskut hoidetaan yhä useammin verkkopankin kautta, facebookit ja muut yleistyy kirjeiden sijaan. Sanomalehtiäkin tilataan paperisena yhä harvemmin.

Nämä kaventavat perinteisen postitoiminnan pohjaa. Postiksi takaisin nimensä muuttanut Itella on irtisanonut henkilöstöään. Paineet jokapäiväisen jakelun muuttamisesta kolmipäiväiseksi kasvavat.

Jo nyt sanomalehtien varhais- ja viikonloppujakelu on tiputettu pois Postin lakisääteisistä tehtävistä. Tämä näkyy meillä Lapissa etenkin pienissä kunnissa.

On edelleen esitetty, että myös viisipäiväisen päiväjakelun vähentämisen voisi aloittaa harvaanasutuilta seuduilta.

Olen jyrkästi vastaan ja viisipäiväisen jakelun kannalla. Myös kansan laaja enemmistö vastustaa nykyistä vähempiä jakelupäiviä. TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan vain joka kolmas hyväksyisi kolmipäiväisen jakelun.

Oikeudenmukaisuuden vuoksi järjestelmään tulisi tehdä perälauta: mikäli harvennukseen mennään, tulisi sen koskea yhtä lailla koko maata. Tämä olisi sellainen oikeudenmukainen lukko, joka ei helposti murtuisi.

Posti on jakanut suomalaisten kirjeitä yli 375 vuotta. Uskon, että näin tulee olemaan jatkossakin.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Olen hämmästynyt siitä, kuinka tarmokkaasti Katri perehtyy ajamiinsa asioihin."