1.4.2015

Posti turvattava viitenä päivänä viikossa koko maassa

Kiertelin tämän päivän Seurujärven Jannen kanssa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä. Yksi puheenaiheista oli vanha kunnon posti - ja sen kova arvostus. Pelkona on, että jakelupäivät pätkitään viidestä kolmeen Kustin kassin keventyessä. Samalla menisi kuitenkin sanomalehtijakelu jo moni muu päivänkohtaisuutta vaatia posti.

Suomessa postin jakelu ja hinnoittelu on toiminut varsin hyvin. Postimaksu on sama, lähettipä postia mistä päin tahansa Suomea, mihin päin Suomea tahansa.

Myös jakelussa on lähdetty koko maan kattavasta, viitenä päivänä viikossa tapahtuvasta päiväpostista. Tätä edellyttää voimassa oleva postilaki.

Tätä haastaa viestinvälityksen mullistus. Laskut hoidetaan yhä useammin verkkopankin kautta, facebookit ja muut yleistyy kirjeiden sijaan. Sanomalehtiäkin tilataan paperisena yhä harvemmin.

Nämä kaventavat perinteisen postitoiminnan pohjaa. Postiksi takaisin nimensä muuttanut Itella on irtisanonut henkilöstöään. Paineet jokapäiväisen jakelun muuttamisesta kolmipäiväiseksi kasvavat.

Jo nyt sanomalehtien varhais- ja viikonloppujakelu on tiputettu pois Postin lakisääteisistä tehtävistä. Tämä näkyy meillä Lapissa etenkin pienissä kunnissa.

On edelleen esitetty, että myös viisipäiväisen päiväjakelun vähentämisen voisi aloittaa harvaanasutuilta seuduilta.

Olen jyrkästi vastaan ja viisipäiväisen jakelun kannalla. Myös kansan laaja enemmistö vastustaa nykyistä vähempiä jakelupäiviä. TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan vain joka kolmas hyväksyisi kolmipäiväisen jakelun.

Oikeudenmukaisuuden vuoksi järjestelmään tulisi tehdä perälauta: mikäli harvennukseen mennään, tulisi sen koskea yhtä lailla koko maata. Tämä olisi sellainen oikeudenmukainen lukko, joka ei helposti murtuisi.

Posti on jakanut suomalaisten kirjeitä yli 375 vuotta. Uskon, että näin tulee olemaan jatkossakin.

Kuntavaaliteemani

5.3.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Nuori, raikas, osaava ja kokoava poliitikko, jonka karisma menee suoraan tunteisiin ilman politiikan vanhoja painolasteja."