7.2.2011

Poroelinkeino on osa Lappia!

On todella ikävää lukea kannanottoja, joissa pyritään leimaamaan poromiehet salakaatajiksi ja annetaan ymmärtää, että heidän toimintansa johdosta Lapin matkailu voi vaarantua ja poronlihan kysyntä heikentyä. Varmasti poromiehet, alkuperäisimmän ja luonnonmukaisimman lappilaisen elinkeinomme harjoittajat haluavat turvata elinkeinonsa tulevaisuuden ja menestystä koko maakunnallemme.

Petoasiat ovat puhututtaneet meitä lappilaisia viime aikoina tavanomaista useammin. Keskustelu saavuttaa silloin tällöin myös valtakunnalliset mittasuhteet. On todella ikävää lukea kannanottoja, joissa pyritään leimaamaan poromiehet salakaatajiksi ja annetaan ymmärtää, että heidän toimintansa johdosta Lapin matkailu voi vaarantua ja poronlihan kysyntä heikentyä. Varmasti poromiehet, alkuperäisimmän ja luonnonmukaisimman lappilaisen elinkeinomme harjoittajat haluavat turvata elinkeinonsa tulevaisuuden ja menestystä koko maakunnallemme.
 
Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien gallup (29.1.2011) osoittaa, että äärimmäisiä mielipiteitä niin suurpetojen täydellisestä rauhoittamisesta kuin kaikkinaisesta hävittämisestä esiintyy varsin vähän. Lappilaisen luonnon tasapaino halutaan säilyttää. Mutta me haluamme myös taata poroelinkeinolle toimintamahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa. Ne lukuisat tilastoihin perustuvat mielipiteet, joita monet poromiehet ovat esittäneet julkisuudessa, ovat surullista kuultavaa.
 
Nykyisessä keskustelussa ei ole kyse mistään pienestä purnauksesta muutamasta susien suuhun joutuneesta porosta. Nyt on kyse kokonaisen elinkeinon olemassaolosta. Tilanne vaikuttaa pahentuneen varsin nopeasti muutaman vuoden kuluessa. Porojen hävikki kasvaa, monissa paliskunnissa teurastettavien porojen määrä on suorastaan romahtanut. Tuskin nykyinen petopolitiikka saisi etelän kaupunkilaistuneessa väestössäkään paljoa sympatiaa osakseen, jos heille kerrottaisiin asiasta todellista tietoa.
 
Kun lappilaiset ovat nousseet jämerästi puolustamaan poroelinkeinoa, on tulosta tullut. Paliskuntain yhdistyskään ei syntynyt itsestään. Se syntyi aikanaan lappilaisten poromiesten ja muiden porotalouden merkityksen ymmärtävien ponnistelujen tuloksena, kuten monet muutkin valtiovallan sallimat parannukset poroelinkeinoa harjoittavien asemaan. Tämä taistelu on varmasti vaatinut lappilaisilta ääntä ja äänitorvia. Tätä samaa yksimielistä ääntä tarvitaan tänäänkin, ja sitä on käytettävä niin lujasti, että se kuuluu Helsingissä asti.


Lappi on kärsinyt monenlaisten työpaikkojen menetyksistä kuluneina vuosikymmeninä. Poronhoitoa ei voi onneksi siirtää Kiinaan. Se on elinkeino, jota täällä tarvitaan ja, jonka toimintaedellytykset on turvattava tarvittaessa voimakkaastikin petopolitiikkaan puuttumalla.

Kuntavaaliteemani

5.3.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

”Katri on vankkumaton alueiden vahva puolustaja, joka uskoo parempaan tulevaisuuteen. Kannatan osaavaa ja päämäärätietoista Katria puheenjohtajaksi."