7.2.2011

Poroelinkeino on osa Lappia!

On todella ikävää lukea kannanottoja, joissa pyritään leimaamaan poromiehet salakaatajiksi ja annetaan ymmärtää, että heidän toimintansa johdosta Lapin matkailu voi vaarantua ja poronlihan kysyntä heikentyä. Varmasti poromiehet, alkuperäisimmän ja luonnonmukaisimman lappilaisen elinkeinomme harjoittajat haluavat turvata elinkeinonsa tulevaisuuden ja menestystä koko maakunnallemme.

Petoasiat ovat puhututtaneet meitä lappilaisia viime aikoina tavanomaista useammin. Keskustelu saavuttaa silloin tällöin myös valtakunnalliset mittasuhteet. On todella ikävää lukea kannanottoja, joissa pyritään leimaamaan poromiehet salakaatajiksi ja annetaan ymmärtää, että heidän toimintansa johdosta Lapin matkailu voi vaarantua ja poronlihan kysyntä heikentyä. Varmasti poromiehet, alkuperäisimmän ja luonnonmukaisimman lappilaisen elinkeinomme harjoittajat haluavat turvata elinkeinonsa tulevaisuuden ja menestystä koko maakunnallemme.
 
Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien gallup (29.1.2011) osoittaa, että äärimmäisiä mielipiteitä niin suurpetojen täydellisestä rauhoittamisesta kuin kaikkinaisesta hävittämisestä esiintyy varsin vähän. Lappilaisen luonnon tasapaino halutaan säilyttää. Mutta me haluamme myös taata poroelinkeinolle toimintamahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa. Ne lukuisat tilastoihin perustuvat mielipiteet, joita monet poromiehet ovat esittäneet julkisuudessa, ovat surullista kuultavaa.
 
Nykyisessä keskustelussa ei ole kyse mistään pienestä purnauksesta muutamasta susien suuhun joutuneesta porosta. Nyt on kyse kokonaisen elinkeinon olemassaolosta. Tilanne vaikuttaa pahentuneen varsin nopeasti muutaman vuoden kuluessa. Porojen hävikki kasvaa, monissa paliskunnissa teurastettavien porojen määrä on suorastaan romahtanut. Tuskin nykyinen petopolitiikka saisi etelän kaupunkilaistuneessa väestössäkään paljoa sympatiaa osakseen, jos heille kerrottaisiin asiasta todellista tietoa.
 
Kun lappilaiset ovat nousseet jämerästi puolustamaan poroelinkeinoa, on tulosta tullut. Paliskuntain yhdistyskään ei syntynyt itsestään. Se syntyi aikanaan lappilaisten poromiesten ja muiden porotalouden merkityksen ymmärtävien ponnistelujen tuloksena, kuten monet muutkin valtiovallan sallimat parannukset poroelinkeinoa harjoittavien asemaan. Tämä taistelu on varmasti vaatinut lappilaisilta ääntä ja äänitorvia. Tätä samaa yksimielistä ääntä tarvitaan tänäänkin, ja sitä on käytettävä niin lujasti, että se kuuluu Helsingissä asti.


Lappi on kärsinyt monenlaisten työpaikkojen menetyksistä kuluneina vuosikymmeninä. Poronhoitoa ei voi onneksi siirtää Kiinaan. Se on elinkeino, jota täällä tarvitaan ja, jonka toimintaedellytykset on turvattava tarvittaessa voimakkaastikin petopolitiikkaan puuttumalla.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Nuoresta iästä huolimatta Katri on osaava ja kokenut politiikan tekijä."