22.8.2019

Pikkukaupungeissa taotaan Suomen vienti

Seutukaupungeista puhutaan aivan liian vähän. Ne eivät mahdu Suomessa vallitsevaan ennakkoasenteeseen, että vain suurissa kaupungeissa voidaan tehdä jotain hyödyllistä ja hienoa. 

Väitän, että vain muutamien kaikkein suurimpien kaupunkien kehittämiseen tähtäävä politiikka ei palvele koko maata. Vastaväitteitä kuulee valitettavasti myös päättäjien suusta. Siinä politiikot jakavat alueet jo valmiiksi menestyviin ja menestymättömiin. 

Olin alkuviikosta Iisalmessa ja jäin miettimään seutukaupunkeja. 

Iisalmessa ja naapuripitäjä Vieremän kuvan kauniissa maastossa toimii maailmanluokan firmoja: Ponsse, Genelec ja Normet.

Kaupungit muistuttavat kovasti omaa kotiseutuani Kemi-Torniota ja monia muita vastaavia teollisuuskaupunkeja. Näissä pikkukaupungeissa taotaan Suomen vienti. 

Seutukaupungeista puhutaan aivan liian vähän. Ne eivät mahdu Suomessa vallitsevaan ennakkoasenteeseen, että vain suurissa kaupungeissa voidaan tehdä jotain hyödyllistä ja hienoa. 

Väitän, että vain muutamien kaikkein suurimpien kaupunkien kehittämiseen tähtäävä politiikka ei palvele koko maata. Vastaväitteitä kuulee valitettavasti myös päättäjien suusta. Siinä politiikot jakavat alueet jo valmiiksi menestyviin ja menestymättömiin. 

Mistä edes tulee se ajatus, että menestys voi syntyä vain tietynlaisessa ympäristössä? 

Iisalmen ja Ylivieskan kaltaisissa kaupungeissa on paikallisista lähtökohdista on rakennettu aidosti globaalit verkostot, tuloksena monenlaisia menestystarinoitakin. Paljon järkevämpää kuin ajatella, että vain suuret kaupungit voivat tuottaa jotain hyvää, on hyväksyä se tosiasia, että menestystä voi olla monenlaista ja kaikki on tarpeen.

Lopen uupunut olen puheeseen, että vain metropoleissa voi syntyä jotain uutta. Helsingistäkään ei saa maailman mittakaavassa metropolia. Mitään suurkaupunkeja Suomeen ei tule ikinä syntymään, sen kertoo jo vähäinen väkimäärämme. Siitä huolimatta pääkaupungin pitää pärjätä maailmalla. 

Suuruuden ekonomian ylikorostuminen on myös yhteiskunnan eheyttä mitä suurimmassa määrin koskeva kysymys. 

Täysin perusteettoman ylenkatsomisen ja teollisuuden kehittämättä jättämisen poliittiset seuraukset nähdään Yhdysvalloista ja Briteistä. Siinä alueet kääntyvät toisiaan vastaan, menetetään ymmärrys ja yhteenhiileen puhaltaminen. 

Tätä me ei haluta. Haluamme antaa suomalaisille ja Suomen eri alueille arvon, asuivat he minkälaisella seudulla sitten tahansa.

Tällä mennään!

Kuntavaaliteemani

5.3.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrilla on terve asenne ja peruskestustalaiset aatteet. Hän tulee selviytymään tilanteesta kuin tilanteesta kotimaassa ja maailmalla. Siksi kannatan Katria."