16.3.2011

Perussuomalaisten noususta

Perussuomalaisten gallupnousu on yllättänyt niin monet politiikan tutkijat kuin tavalliset kansalaiset. Se, miten huimaa nousukiito on viime kuukausina ollut, on yllättänyt minutkin, mutta edellytykset itse ilmiölle ovat mielestäni olleet olemassa jo pitkään.
 
Sanotaan, että Timo Soini on hyvä huuliveikko ja tuo väriä poliittisiin keskusteluihin. Nasevine tokaisuineen Soini erottuu hyvin suomalaisten puoluejohtajien usein aika harmaasta rivistöstä. Tämä ei ole silti Soinin ja hänen puolueensa kannatuksen suurin syy. Jos nykyiset valtapuolueet olisivat onnistuneet paremmin säilyttämään kansan luottamuksen, olisi Soini jäänyt vitseineenkin vaalipaneeleissa vain sivuhenkilöksi.
 
Soini puhuu mielellään vanhoista puolueista. Kuitenkin hänen puolueensa juuret ulottuvat viisikymmenluvun loppuun. Veikko Vennamo yritti päästä valtaan Maalaisliitossa, ja kun ei onnistunut siinä hän perusti oman puolueen, jossa pääsi. Kuten SMP aikanaan myös Perussuomalaiset on nähtävä haasteena, muttei vihollisena. Moni keskustalainen välttää kaukaisen yhteisen hitosrian mainitsemista. Moni nyt Perussuomalaisten äänestämistä harkitseva voisi hyvin äänestää Keskustaa, jos aatepohjamme näkyisi kirkkaammin harjoittamassamme politiikassa.
 
Keskusta on Maalaisliiton perillinen, mutta maalaisjärki tuntuu joskus kadonneen toiminnassamme. Surullisenkuuluisaan jätevesiasetukseen tehtiin muutoksia vasta, kun kenttäväki oli huutanut äänensä käheäksi. Viimeisimmän esimerkin saimme tiistaina, kun eduskunta päätti istuntokautensa hyväksymällä vapaavuorelaisen maankäyttö- ja rakennuslain, jossa rakennusoikeutta säännellään tiukasti mm. kauppakeskusten osalta. Kymmenen Keskustan eduskuntaryhmän kansanedustajaa äänesti vastaan.
 
Miksi olen Keskustan ehdokas? Millään muulla puolueella ei ole niin paljon ansiota Lapin kehittämiseksi kuin Keskustalla. Alkiolainen aate, jonka perustalle puolue on syntynyt, on ainutlaatuinen. Toki Perussuomalaisetkin puhuvat kauniisti alueiden kehittämisestä, mutta onko se heille ykköskysymys? Yksikään puolue ei tule saamaan eduskuntaan enemmistöä, joten hallitusneuvotteluissa joudutaan tekemään kompromisseja. Aluepoliittiset kysymykset ovat epäilemättä niitä, joista Perussuomalaiset ovat valmiita joustamaan, jos he muodostavat hallituksen Kokoomuksen tai SDP:n kaltaisten eteläkeskeisten puolueiden kanssa. 
 
Esimerkkinä, kun lääkelaitos siirrettiin Kuopioon Helsingistä, eli edes jotain työpaikkoja maakunnista kaupunkeihin, äänesti Timo Soini tätä vastaan. Suuri oli itku ja parku Helsingissä ennen ja jälkeen tätä päätöstä. Maakunnista puolestaan valuu jatkuvasti työpaikkoja pääkaupunkiseudulle, mutta sitä pidetään jotenkin luonnollisena kehityksenä. Moni äänestäjä ei muuten taida muistaa, että Soini on valmis viemään Suomen Naton jäseneksi (Uusi Suomi, 11.4.2008). Perussuomalaisten ja Kokoomuksen hallitus vie Suomen sotilasliittoon. Soini haluaa muuten myös puolittaa kuntien lukumäärän (IL 30.8.2010), mikä käytännössä tarkoittaa pakkoliitoksia.
 
On varsin ymmärrettävää, että moni suomalainen haluaisi nyt näpäyttää perinteisiä valtapuolueita äänestämällä Soinia. Lappilaisten kannattaa silti miettiä, mihin Perussuomalaisten äänestäminen voi johtaa. Keskustan sisällä aluepoliittista linjaa on vahvistettava ja aatetta kirkastettava. Silti pitää edelleen paikkansa sanonta - ilman Keskustaa ja Golf-virtaa täällä Lapissa olisi todella kylmä.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Olen tottunut tuntemaan Katrin määrätietoisena ihmisenä, jonka ponnisteluja kannustavat viestit tavallisten kansalais-ten arjesta. Juuri tämän kansalaisten arjesta lipsuneen otteen korjaaminen tulee olemaan seuraavan puheenjohtajan tärkein tehtävä. Missä tarvitaan taitoa, tahtoa ja kansanliikkeen kasvattamaa näkemystä, siellä tarvitsemme Katria."