7.3.2013

Pelejä pelaamalla pelastetaan maailmaa

Talouskeskustelun keskiössä on viime vuodet ollut hokema kasvusta. Eurokriisin ja taloudellisen taantuman pyörteissä on suomalaisten käsketty panostaa uusiin kasvun mahdollisuuksiin. Yksi menestyksen kärjessä keikkuva kasvuala on peliteollisuus.

Nykylapset ovat lähes diginatiiveja. He ovat syntyneet kännykkä kädessä tai tietokone kourassa. Vempaimet joiden käyttöä varttuneempien on pitänyt opiskella, sujuu pikkuvintiöiltä luonnostaan. Peleillä pelaamista on pidetty lähinnä laiskojen nuorten pahanpäiväisenä harrastuksena. Sen on arveltu vieraannuttavan lapset vähintään todellisuudesta ja syövyttävän siinä sivussa myös mielen. Pelailevat puurtajat ovat omalla kehitystyöllään kuitenkin kyenneet luomaan kaupallisiin tarkoituksiin uusia sovelluksia ja toimintoja, joita miljoonapäiset väkimassat odottavat sormet syyhyten.

Malliesimerkki on tietenkin peliyhtiö Rovio, joka vihaisilla linnuillaan nosti alan arvostusta kotimaassaan. Peleistä tuli korkean tason innovaatioita. Kansainvälisiä läpimurtoja suomalaiset ovat pelikentillä tehneet toki jo aikaisemminkin. Sijoittamisen erikoislehti Arvopaperi on ennustanut Rovion liikevaihdoksi viime vuodelta tulosta 200-400 miljoonan euron väliltä. Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesin laskelmien mukaan alan kokonaisarvo Suomessa on tällä hetkellä noin 300 miljoonaa. Vuoteen 2020 mennessä arvoa mitataan miljardeissa. Toistaiseksi peliala työllistää Suomessa noin 1500 henkeä. Uusia työpaikkoja odotetaan syntyvän jopa 200 vuosivauhdilla.

Näin nörteistä tulikin huippuosaajia ja uusien Nokioiden synnyttäjiä. Se on vienyt yhden sukupolven lapsuuden ja nuoruuden, mikä kertoo projektin pitkäjänteisyydestä. Uudet menestystarinat eivät synny taivaasta tippumalla, vaan vuosikymmenten kovalla työllä.

Kansainvälisesti Suomi ei kilpaile koollaan, mutta koulutuksellaan kyllä. Koulutuksen pitää vastata ajan odotuksiin. Ensi syksystä alkaen ammattiopisto Lappian datanomiopiskelijat pääsevät kouluttautumaan myös pelien ihmeelliseen maailmaan. Toivottavasti näiden nuorten tietokonenerojen näppäimistöistä syntyy liuta uusia pelikuuluisuuksia kansantaloutemme vetureiksi.

Pari vuotta sitten eräs vanhempi teollisuusherra naureskeli minulle vinosti hymyillen, ettei pelejä pelaamalla maailmaa pelasteta. Hän ei olisi voinut olla enempää väärässä. Pelejä pelaamallapa hyvinkin. 

 

Kirjoitus on julkaistu kolumnina kaupunkilehti Kemi-Torniossa.