13.4.2011

Pätkätöistä

Yksi yhteiskunnallinen epäkohta, joka on ainakin näiden vaalien keskusteluissa jäänyt liian vähälle huomiolle, on ns. epätyypillisiin työsuhteisiin liittyvät ongelmat. Tällaisia työsuhteita ovat erilaiset osa- ja määräaikaiset työsuhteet sekä vuokra- ja keikkatyöt. Näiden työsuhteiden yleisyys on lisääntynyt yhteiskunnassamme. Joidenkin ihmisten elämäntilanteeseen tällaiset työsuhteet voivat sopia eikä niiden rajoittaminen ole sinällään mikään itseisarvo. Mutta suurin osa työntekijöistä haluaisi varmasti toisenlaisten työsuhteiden pariin. 
 
Tuloja ja ansiosidonnaisia etuuksia ei näissä työsuhteissa kerry pysyviin työsuhteisiin verrattavalla tavalla, niin työuran kuin muunkin elämän suunnittelu on vaikeampaa. Vaikutus ihmisten jaksamiseen ja elämänhallintaan on suuri. Pätkätöiden perusteeton ketjutus on liian yleistä ja tähän tulee puuttua paitsi “pätkätyöläisten” sosiaaliturvan ja eläke-etuuksien parantamisella myös vaatimalla työnantajilta enemmän vastuullisuutta. Kyse on arvovalinnoista yhteiskunnassa.
 
Määräaikaisen työsopimuksen tulisi olla vain poikkeus, joka edellyttää perusteltua syytä. Perusteeton pätkätyösuhteiden ketjuttaminen on lainvastaista, mutta muistetaanko tämä tarpeeksi hyvin? Monet kaipaavat elämäänsä pysyvyyttä ja jatkuvuutta. Vastuullisella työvoimapolitiikalla voidaan suuresti vaikuttaa koko yhteiskunnan hyvinvointiin.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on nuori, älykäs ja hyvä sopeutumaan yllätäviinkin tilanteisiin."