17.7.2024

Parlamentti järjestäytyy

Tässä kuvassa olen menossa äänestämään parlamenttisalissa. Kaksi päivää on nyt ollut istuntoja ja toki kaikenlaiset käytännön järjestelyt ovat myös vieneet aikaa. Mitään varsinaista avajaisjuhlaa parlamentin istuntokaudella ei ollut, mutta avajaisistunnossa oli alussa lyhyt musiikkiesitys ja joitakin juhlavia sanoja.

En erityisemmin pidä siitä, jos korostamme liiaksi EU:n osalta sellaisia symboleja, jotka kuuluvat oikeammin kansallisvaltioille. Kuitenkin oli juhlava hetki, kun Euroopan hymniksi (Oodi ilolle) kutsutun Beethovenin sinfonian sävelet kajahtivat ilmoille. Muistuttaahan se koko Euroopan yhteisestä kulttuuriperimästä ja sinfonian sanoma ihmisten yhdenvertaisuuteen perustuvasta yhteiskunnasta.

Puhemiehestä ja 14 varapuhemiehestä käytiin pitkälliset äänestykset.

Pääsimmekin heti äänestämään, perinteisesti paperilapuilla, kun aikaisemmalle puhemiehelle Roberta Metsolalle esitettiin vastaehdokkaaksi espanjalaista Irene Monteroa, joka edustaa omassa maassaan jyrkkää vasemmistoa. Julkisuudessa on puhuttu paljon parlamentin oikeistolaidan järjestäytymisestä ja pohdittu, että minkähänlaista hulinaa sieltä suunnalta nousee parlamenttityöhön. Kuitenkin tässä äänestyksessä "protestiehdokas" nousi nimenomaan laitavasemmiston parista.

Tietenkään siinä ei ole mitään väärää, että tehdään vastaesityksiä ja äänestetään. Sehän on demokratiaa. Äänestys osoitti, että Roberta Metsolalla on vahva tuki - hän sai 562 ääntä ja vastaehdokas 61 ääntä.

Vaali suoritettiin suljetuin lipuin, mutta ei ole toki salaisuus että itsekin äänestin Metsolaa. Hän toimi jo viime kaudella 2,5 v. parlamentin varapuhemiehenä ja toiset 2,5 v. puhemiehenä ja on hoitanut tehtävänsä asiallisesti.

Metsola on sitä paitsi kotoisin pienestä jäsenmaasta, Maltan saarivaltiosta, ja hän on naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Hänellä pitäisi siis olla ymmärrystä pieniä maita ja ehkäpä myös meitä suomalaisia kohtaan. Symbolisestikin on tärkeää, että kaikki ykköspaikat eivät mene suurille jäsenmaille.

Tänään EU-parlamentti heti käytännön työnsä aluksi antoi päätöslauselman, jossa ilmaistaan tuki Ukrainalle sen ollessa nyt kolmatta vuotta hyökkäyssodan kohteena.

Pohjaesitykseen tehtiin vastaesityksiä, jotka parlamentin laaja enemmistö torjui. Vastaesitykset eivät tarkoittaneet, että koko päätöslausuma olisi hylättävä, vaan myös niissä hyväksyttiin tuki Ukrainalle, mutta vaadittiin sellaisia lisäyksiä tai poistoja, joita parlamentin enemmistö ei pitänyt sopivina. Esimerkiksi vasemmalta laidalta esitettiin päätöslauselmaan lisättäväksi mm. Palestiina-asiaa, joka ei kuulu Ukrainassa käytävään sotaan. Oikealta laidalta taas esitettiin tuen ilmaisua Unkarin pääministeri Orbánin "rauhanmatkalle", jonka hän kuitenkin teki omissa eikä EU:n nimissä. - Päätöslauselman koko teksti hyväksyttiin äänin 495 puolesta, 137 vastaan ja 47 tyhjää. (Omasta ryhmästäni kukaan ei äänestänyt vastaan, useimmissa muissa ryhmissä äänet hajosivat.)

Toinen asia tietysti on, kuinka paljon julistukset auttavat ukrainalaisia pommisateen ja ohjusten alla. Toki on annettu runsaasti tukea, taloudellista tukea ja aseita, mutta edelleen tie rauhaan näyttää kaukaiselta. Se täytyisi kuitenkin löytää, mutta ei Ukrainan suvereniteetin kustannuksella.