30.9.2020

Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan. 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille. 

Sisärajavalvonta antaa ihmisille tärkeän signaalin, että tarpeetonta liikkumista valtion rajan yli on syytä välttää, mutta itse virustahan Rajavartiolaitos ei pysty pysäyttämään. Sen sijaan rajat ylittävä testausyhteistyö toisi tuloksia. Tähän ei ole saatu vieläkään toimivaa mallia. 

Viruksen torjunnassa toki tärkeintä on muistaa meidän oma vastuu. Noudetaan ajankohtaista ohjeistusta ja muistetaan käsi- ja yksimishygenia. 

Koronakriisi on paljastanut kaksi seikka rajankäynnistä. Ensinnäkin pidämme itsestään selvänä pohjoismaista vapaata liikkuvuutta. Toiseksi nyt on kaikkien nähtävillä se, kuinka heikot yhteydet pääkaupunkien toimijoilla toistensa kanssa tosiasiallisesti on. 

Valtion tasolla on tiettyjä perinteikkäitä aloja, joilla yhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa tehdään. Tällainen on esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan ala. Sen sijaan moniin puhtaammin kansallisiin kysymyksiin liittyvät toiminnat kuten sosiaali- ja terveysministeriön ala, eivät toimi. Yhteydet vastaaviin ministeriöihin naapurimaissa ovat rajayhteistyön kannalta heikot. 

Tilanne on ajan myötä heikentynyt. Pohjoismaiset yhteydet niin virkamies- kuin poliittikkotasolla ovat vähentyneet. Pohjoismaista yhteistyötä harrastaa kansanedustajista kourallinen, mutta paljon useamman soisi mahdollisuuteen tarttuvan. 

Jokaisella ministeriöllä varmasti on teoriassa toimivat suhteet vastinlaitokseensa, mutta tarvitaan myös käytäntöä. Esimeriksi yhteistä linjaa testaustoimintaan raja-alueilla ei ole saatu aikaiseksi. 

Niinpä Suomi laittaa taas tästä viikosta lähtien rajavartijat sisärajoille estämään viruksen leviämistä, vaikka paremmin länsi- ja pohjoisrajalla toimisi sosiaali- ja terveysviranomaisten tiivis rajanylinen yhteistyö ja tehokas testaaminen. 

Toivottavasti koronavirus tuo pohjoismaiselle yhteistyölle sen ansaitseman arvostuksen. Paperilla perinteikäs asia vaikuttaa olevan kunnossa, mutta käytännöstä en ole ollenkaan vakuuttunut. 

Tiivis pohjoismainen yhteistyö voisi avata Lapille myös erityisratkaisut. Hallitus on luvannut alueellista tarkastelua koronaviruksen hoidossa, mutta tämä ei ilmeisesti koske maan pohjoisosaa. 

Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää
Katri kertoo Keskustan linjasta

2.9.2020

Alueellinen tasa-arvo, syvä vihreys ja edistyksellisyys.

Lue lisää
Mitä Suomen Keskustan pitäisi olla?

2.9.2020

Mitä jos olisimme ihan oma itsemme, tavallisten suomalaisten ja tavallisen arjen asialla

Lue lisää
Suomi ei saa jakautua voittajiin ja häviäjiin

2.9.2020

Tunnistan Suomessakin merkkejä USA:n, Britannian tai Ranskan kaltaiselta jakautumisesta.

Meillä ei ole varaa olla arvostamatta tämän maan eteen tehtävää työtä, oli se sitten minkälaista tahansa.

Leipää tälle maalle tuottaville on annettava niiden ansaitsema arvo. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Ollaan usein sovittu Katrin kanssa asioita ja tapaamisia. Kertaakaan Katri ei ole luottamusta pettänyt, joten Keskustapuolue tarvitsee Katrin kaltaista, - suoraselkäistä ja luotettavaa johtajaa. Katrin avulla puolue on sanan varsinaisessa merkityksessä koko kansan puolue. Olen varma, että Katrin johdolla puolue saadaan nousuun."