30.9.2020

Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan. 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille. 

Sisärajavalvonta antaa ihmisille tärkeän signaalin, että tarpeetonta liikkumista valtion rajan yli on syytä välttää, mutta itse virustahan Rajavartiolaitos ei pysty pysäyttämään. Sen sijaan rajat ylittävä testausyhteistyö toisi tuloksia. Tähän ei ole saatu vieläkään toimivaa mallia. 

Viruksen torjunnassa toki tärkeintä on muistaa meidän oma vastuu. Noudetaan ajankohtaista ohjeistusta ja muistetaan käsi- ja yksimishygenia. 

Koronakriisi on paljastanut kaksi seikka rajankäynnistä. Ensinnäkin pidämme itsestään selvänä pohjoismaista vapaata liikkuvuutta. Toiseksi nyt on kaikkien nähtävillä se, kuinka heikot yhteydet pääkaupunkien toimijoilla toistensa kanssa tosiasiallisesti on. 

Valtion tasolla on tiettyjä perinteikkäitä aloja, joilla yhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa tehdään. Tällainen on esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan ala. Sen sijaan moniin puhtaammin kansallisiin kysymyksiin liittyvät toiminnat kuten sosiaali- ja terveysministeriön ala, eivät toimi. Yhteydet vastaaviin ministeriöihin naapurimaissa ovat rajayhteistyön kannalta heikot. 

Tilanne on ajan myötä heikentynyt. Pohjoismaiset yhteydet niin virkamies- kuin poliittikkotasolla ovat vähentyneet. Pohjoismaista yhteistyötä harrastaa kansanedustajista kourallinen, mutta paljon useamman soisi mahdollisuuteen tarttuvan. 

Jokaisella ministeriöllä varmasti on teoriassa toimivat suhteet vastinlaitokseensa, mutta tarvitaan myös käytäntöä. Esimeriksi yhteistä linjaa testaustoimintaan raja-alueilla ei ole saatu aikaiseksi. 

Niinpä Suomi laittaa taas tästä viikosta lähtien rajavartijat sisärajoille estämään viruksen leviämistä, vaikka paremmin länsi- ja pohjoisrajalla toimisi sosiaali- ja terveysviranomaisten tiivis rajanylinen yhteistyö ja tehokas testaaminen. 

Toivottavasti koronavirus tuo pohjoismaiselle yhteistyölle sen ansaitseman arvostuksen. Paperilla perinteikäs asia vaikuttaa olevan kunnossa, mutta käytännöstä en ole ollenkaan vakuuttunut. 

Tiivis pohjoismainen yhteistyö voisi avata Lapille myös erityisratkaisut. Hallitus on luvannut alueellista tarkastelua koronaviruksen hoidossa, mutta tämä ei ilmeisesti koske maan pohjoisosaa. 

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Kulmunin Katrista saamme Keskustalle puheenjohtajan, joka puolustaa maaseudun nuorten toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja jokaisen oikeutta tasavertaisuuteen postinumeroon katsomatta. Hän katsoo rohkeasti tulevaisuuteen unohtamatta kuitenkaan perinteisiä arvoja ja alkiolaisuutta."