30.9.2020
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille
"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.
Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."
Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla.
Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.
Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille.
Sisärajavalvonta antaa ihmisille tärkeän signaalin, että tarpeetonta liikkumista valtion rajan yli on syytä välttää, mutta itse virustahan Rajavartiolaitos ei pysty pysäyttämään. Sen sijaan rajat ylittävä testausyhteistyö toisi tuloksia. Tähän ei ole saatu vieläkään toimivaa mallia.
Viruksen torjunnassa toki tärkeintä on muistaa meidän oma vastuu. Noudetaan ajankohtaista ohjeistusta ja muistetaan käsi- ja yksimishygenia.
Koronakriisi on paljastanut kaksi seikka rajankäynnistä. Ensinnäkin pidämme itsestään selvänä pohjoismaista vapaata liikkuvuutta. Toiseksi nyt on kaikkien nähtävillä se, kuinka heikot yhteydet pääkaupunkien toimijoilla toistensa kanssa tosiasiallisesti on.
Valtion tasolla on tiettyjä perinteikkäitä aloja, joilla yhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa tehdään. Tällainen on esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan ala. Sen sijaan moniin puhtaammin kansallisiin kysymyksiin liittyvät toiminnat kuten sosiaali- ja terveysministeriön ala, eivät toimi. Yhteydet vastaaviin ministeriöihin naapurimaissa ovat rajayhteistyön kannalta heikot.
Tilanne on ajan myötä heikentynyt. Pohjoismaiset yhteydet niin virkamies- kuin poliittikkotasolla ovat vähentyneet. Pohjoismaista yhteistyötä harrastaa kansanedustajista kourallinen, mutta paljon useamman soisi mahdollisuuteen tarttuvan.
Jokaisella ministeriöllä varmasti on teoriassa toimivat suhteet vastinlaitokseensa, mutta tarvitaan myös käytäntöä. Esimeriksi yhteistä linjaa testaustoimintaan raja-alueilla ei ole saatu aikaiseksi.
Niinpä Suomi laittaa taas tästä viikosta lähtien rajavartijat sisärajoille estämään viruksen leviämistä, vaikka paremmin länsi- ja pohjoisrajalla toimisi sosiaali- ja terveysviranomaisten tiivis rajanylinen yhteistyö ja tehokas testaaminen.
Toivottavasti koronavirus tuo pohjoismaiselle yhteistyölle sen ansaitseman arvostuksen. Paperilla perinteikäs asia vaikuttaa olevan kunnossa, mutta käytännöstä en ole ollenkaan vakuuttunut.
Tiivis pohjoismainen yhteistyö voisi avata Lapille myös erityisratkaisut. Hallitus on luvannut alueellista tarkastelua koronaviruksen hoidossa, mutta tämä ei ilmeisesti koske maan pohjoisosaa.