17.11.2022

Nyt saa iloita! Kemin ja Savonlinnan keskussairaaloiden tulevaisuus turvataan lailla ja rahalla.

Jotkut päivät ovat sellaisia, että sitä todella kokee tekevänsä merkityksellistä työtä.

Tänään on sellainen.

Olen äärimmäisen tyytyväinen ja helpottunut, että Kemin ja Savonlinnan sairaalan turvaamiseen saavutetusta ratkaisusta. Sekä laki että rahoitus menee nyt kohdilleen.

Haluan kiittää tästä laajasti oman alueeni toimijoita, lukuisia kunta- ja aluepäättäjiä sekä Kemin keskussairaalan henkilöstöä.

Erikseen haluan mainita kollegani Hanna Kososen, joka Savonlinnan myötä on tehnyt asiassa valtavan työn. Olemme tehneet vuosia yhteistyötä maakuntiemme kahden keskussairaalan mallin puolesta. Kun kaikki muut ovat tuntuneet olevan asiassa vastaan, olemme Hannan kanssa tukeneet ja tsempanneet toisiamme.

Tämä laajasti tehty työ on nyt johtamassa tulokseen, jossa terveydenhuoltolakia viimein muutetaan siten, että myös Lapin ja Etelä-Savon maakunnilla olisi oikeus ylläpitää useampaa ympärivuorokautista yhteispäivystyspistettä eli kahta keskussairaalaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru tuo eduskuntaan terveydenhuoltolain muutoksen sovitulla tavalla. Myös eduskunta on luvannut joustaa, että laki ehditään käsitellä.

Asialla on pitkä tausta. Valtiovarainvaliokunta kiinnitti huomiota Lapin ja Etelä-Savon maakuntien rahoitukseen jo sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen yhteydessä.

Nyt niin kutsuttuun tekniseen kehykseen lisätään 16 miljoonaa euroa näitä sairaaloita varten ja vaatisi seuraavalta hallitukselta nimenomaan päätöksen leikata nämä rahat pois eikä niin varmastikaan käy.

Tämä helpottaa koko Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueen rahoitusta.

Viimeisten vuosien aikana ennen kaikkea Kemi-Tornio alueen ja Savonlinnan seudun kunnat ja kaupungit ovat tehneet tämän asian kanssa tiivistä edunvalvonta työtä yli puoluerajojen.

Kiitos tästä ponnistuksesta vielä kertaalleen!

Se, että nyt Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden asema turvataan paitsi lailla ja rahalla on todellinen näiden alueiden yhteinen ponnistus ja työvoitto, josta voimme olla ylpeitä.