31.1.2012

Norjassa koko maa on tärkeä

Joskus vaikuttaa siltä, että aluepolitiikasta on tullut Suomessa saastunut sana. Sillä viitattiin ivallisessa mielessä kotiinpäin vetämiseen, siltarumpupolitiikkaan ja Keskustan poliittiseen ylivaltaan tietyillä alueilla. Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan eräs keskeinen kulmakivi on kuitenkin ollut juurikin aluepolitiikka. Tapahtuipa se kaupungeissa tai harvaanasutuilla seuduilla. Poliittisten puolueiden ajamissa aluepoliittisissa linjoissa on toki historian saatossa ollut hurjia eroja.

Norjassa on miljoona asukasta vähemmän kuin Suomessa. Maassa on kuitenkin lähes sata kuntaa enemmän kuin meillä. Norjassa pieniä muutaman tuhannen asukkaan kuntia ei koeta riippakivenä valtion niskassa, vaan piristysruiskeena alueelliselle monimuotoisuudelle. Ajoittain Suomessakin keskustellaan kuntakysymyksissä niin sanotusta Norjan mallista, jossa harvaanasuttujen seutujen asukkaille kohdennetaan verohelpotuksia, opintolainojen anteeksi antamista ja korotettuja lapsilisiä. Suomalaiset aluekehitystyöryhmät päätyvät loppupäätelmissään usein vastaavanlaisiin ehdotuksiin. Näitä päätelmiä ei kuitenkaan yleensä oteta kuuleviin korviin. Toivottavasti hallituksen asettamat Itä- ja Pohjois-Suomi -työryhmät tuovat uusia ideoita vanhojen, aina alas ammuttujen esitysten tilalle.

Suomessa ajatellaan usein, ettei Norjasta voi ottaa alue- ja kunta-asioissa mallia. Näin väitetään vain siitä syystä, että Norjalla sattuu olemaan öljyä, kalaisat vedet ja vauraat varustamot, joiden tuotoilla voidaan panostaa myös alueisiin. Raha on varmasti osa totuutta, mutta ei Suomessakaan siitä suoranaisesti pulaa ole, vaikka toisin väitetään.

Norjassa puolueet väristä riippumatta tunnistavat aluepolitiikan tärkeyden. Pohjoisen Finnmarkin ja Tromssan maakunnat nähdään merkittävinä paitsi alueellisen tasa-arvoisuuden kannalta, myös laajemmin. Jäämeren rannikon asuttuna pitäminen on strategisesti tärkeää.

Suomessa vastaavaa poliittista konsensusta syrjäseutujen ja pohjoisen merkittävyydestä ei ole - ellei kysymyksessä ole Suomi-imagon hiominen. Silloin muistetaan mainita, miten mahtavia asioita pohjoinen ulottuvuus ja puhdas luonto ovat. Ne ovat kansallisen brändin kirkastamisen kulmakiviä, joilla ei ole poliittisten toimenpiteiden kanssa juurikaan yhteyttä.

Olin onnekas päästessäni reilu viikko sitten piipahtamaan Tromssassa. On aina yhtä yllättävää, miten mutkaisten ja vuoristoisten teiden takaa aukeaa hiljalleen kyliä ja kuntia matkalla kauniiseen Tromssan kaupunkiin. Tietämätön voisi väittää elämän kuihtuvan, mitä pohjoisemmaksi mennään. Enempää ei voisi olla väärässä. Siellähän elämää vasta onkin. 

Kirjoitus on julkaistu Pohjolan Sanomien Pohjoista puhetta-kolumnina 31.01.2012.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta tarvitsee uuden alun - Katri Kulmuni voi tuoda aivan uuden imagon puolueelle.    Olen päätynyt kannattamaan uudeksi puheenjohtajaksi elinkeinoministeri Katri Kulmunia. Hän on riittävän kokenut, kansainvälinen ja kielitaitoinen ja tukevasti suomalaisuudessa elävä ihminen. Varapuheenjohtajana hän on liikkunut ahkerasti koko maassa. Katri on erinomainen esiintyjä, josta on todella myönteinen mielikuva ihmisten mielessä."