5.4.2012

Naama punaisena punnertamista

Venäjällä urheilukokemukset ovat varsin värikkäitä. Mielekkään kuntosalin metsästys taittuu nykyään jo aika helposti. Salilla täytyy kuitenkin täyttää jos minkälaista asiakirjaa ja tavata lääkäri. Uimahallia en ole jaksanut edes yrittää. Erilaisten testien määrällä pelottelu vei motivaationi pitää kunnosta huolta pulikoimalla.


Lähisalini on yksi Pietarin suurimman kuntosaliketjun paikoista. Puitteet ovat erinomaiset ja samoin on hintakin. Ruplia saa pulittaa lähes samassa suhteessa kuin kotimaassa euroja. Ryhmäliikuntatunnit ovat kuitenkin toisesta todellisuudesta. Huomasin nopeasti, että iloinen mieli ja hyvinvointi eivät ole aina pääasiassa. Yleensä ohjaaja piiskaa korvan juuressa kuntoilijaa parempaan suoritukseen. En kokenut tekniikkaa kovinkaan kannustavaksi. Tyyli on toisenlainen Suomessa. Tärkeintä on, että jokainen kuntoilee, löytää liikunnan riemun ja harrastaa omalla tasollaan, ei siis välttämättä kilpatasolla.

Suomessa elää vahvana kansanterveydellinen ajattelu. Pohjois-Karjala -projekti lieneekin maailmassa niiden harvinaisuuksien joukossa, jolla todella onnistuttiin muuttamaan ihmisten elintapoja terveellisemmiksi. Suomalaisten terveys parani kohisten, kun rasvaisen ja suolaisen ruuan vaaroista valistettiin ihmisiä. Nykyisin erilaisten karppaajien ja larppaajien aikakaudella käydään taas kovaa kiistelyä, millainen oikeanlaisen ruokavalion tulisi olla. Itse uskon monipuolisuuteen niin ruokavaliossa kuin kuntoilussakin.

Venäjä on läpi urheiluhistorian ollut yksi kansainvälisten arvokisojen menestyksekkäimpiä maita. Vancouverin olympialaissa vuonna 2010 maa jäi kuitenkin mitalitilastoissa nöyryyttävästi vasta kuudenneksi. Tämä aiheutti itänaapurissa lähes kansallisen hätätilan. Suurelle ja mahtavalla urheilumaalle mitalisijojen ulkopuolelle tippuminen oli katastrofi. Maan isän johdolla pika pikaa luotiinkin jälleen yksi kansallisen huippu-urheilun ohjelma.

Venäjän kilpaurheilumenestyksessä on hämmentävä kääntöpuoli. Venäjällä ei nimittäin juurikaan ole totuttu harrastamaan liikuntaa. Joko on urheiltu verenmaku suussa, hampaat irvessä ja menestys mielessä tai ei ollenkaan. Vielä muutama vuosi sitten lenkkeilijän näkeminen Pietarissa oli erittäin poikkeuksellista. Harvinaista se on edelleen, mutta ei tavatonta. Suurissa neuvostolähiöissä hölkkääjiin voi törmätä helpommin.

Venäläiset ovat äärimmäisen kilpailuhenkisiä. Maa on tietyiltä osin menneisyytensä vanki myös urheilu- ja kulttuurielämässä. Kaikessa täytyy olla paras, olipa kysymys jääkiekosta, shakista tai baletista. Perinteiset arvostetut lajit ja alat ovat edelleen muodissa. Uudemmat tulokkaat kuten naisten mäkihyppy ei ole vielä lyönyt läpi.

Venäjän eräs suuri kansallinen murheenkryyni on väestön nopea väheneminen. Miesten elinajanodote oli toissavuonna 63,1 vuotta ja naisten 74,9 vuotta. Vastaava tilasto ennusti suomalaismiehille 76,7 vuoden ikää ja naisille 83,2 vuotta. Erityisesti miesten alhaista elinajanodotetta on Venäjällä selitetty huonoilla elämäntavoilla eli runsaalla alkoholin ja tupakan käytöllä, heikolla yleiskunnolla, ja valitettavaa kyllä, myös väkivallalla. Venäläisestä urheiluosaamisesta liikenisi varmasti myös kansalliseen terveysvalistukseen.

Kolumni on julkaistu Lounais-Lapissa Terveisinä Pietarista.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Tutustuin Katriin, kun kuuluimme molemmat Lapin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon. Hän on ahkera ja sanavalmis nuori nainen. Katri edustaa vahvaa maakuntien keskustalaisuutta."