1.5.2018

Muodostetaan yhdessä Lapin malli – Lähtökohtana taata maakuntaan kaksi keskussairaalaa

Kirjoitus on julkaistu Uusi Rovaniemi -lehden Eduskunnasta-palstalla 1.5.2018

Sote-uudistuksesta äänestetään lopullisesti kesäkuussa. Kertaan vielä syitä, miksi uudistus on tarpeellinen.

Etenkin Lapissa on paljon ikäihmisiä. Heidän hoivan tarpeensa on luonnollisesti nuorempia suurempi.

Pelkosenniemellä on erilaiset mahdollisuudet hoitaa terveyspalvelut kuin Rovaniemellä tai Helsingillä. Maakunnan kokoinen toimija pystyy takamaan kutakin kuntaa paremmin riittävän määrän lääkäreitä ja hoitajia.

Toinen avain on avun tai hoivan oikea-aikaisuus. Riittävän varhaisessa vaiheessa annetulla avulla vältetään kalliimmat hoidot. Nyt monet kunnat ovat yrittäneet säästää terveyskeskuksista, joissa palvelut ovat heikentyneet.

Ajatus on panostaa jatkossa nimenomaan terveyskeskuksiin, jotta ihmiset eivät joutuisi vaativampaan sairaalahoitoon.

Tällä hetkellä moni sellainenkin potilas, joka olisi pärjännyt oikea-aikaisella terveyskeskuspalvelulla, lähetetään keskussairaalaan. Kuntien on kannattanut näin tehdä, koska sairaalapalveluista vastaavat sairaanhoitopiirit eli useat kunnat yhdessä.

Maakuntavaltuutetut tulevat päättämään sekä nyt kuntien vastuulla olevasta perusterveydenhoidosta että sairaanhoitopiirien vastuulla olevasta erikoissairaanhoidosta. Tästä tulee kannuste laittaa perusterveydenhoitoa kuntoon, koska erikoissairaanhoito on paljon sitä kalliimpaa.

Nykyisin sairaanhoitopiiri lähettää miljoonalaskun kuntaan ja se on vain maksettava.

Maakuntavaltuutettuja ei valita kuntakohtaisilla kiintiöillä. Kunkin valtuutetun odotetaan edustavan koko maakuntaa. Tämä tarkoittaa sitä, että rovaniemeläisten tulisi katsoa asioita myös enontekiöläisten näkökulmasta ja päinvastoin.

Yhteinen intressi pitäisi löytyä vahvasta perusterveydenhoidosta. Näin voidaan saada samalla rahalla enemmän aikaiseksi.

On lopulta kiinni maakuntavaltuutetuista, miltä Lapin oma sote-palvelu näyttää. Meillä on mahdollisuus yksinkertaiseen ja toimivaan malliin.

Kaksi keskussairaalaa ja terveysasema jokaiseen Lapin kuntaan. Osaavat lääkärit ja hoitajat on mahdollista varmistaa, koska yksittäisten kuntien sijaan heidät palkattaisiin maakuntaan.

Vetoan kaikkiin Lapin poliittisiin ryhmittymiin. Muodostetaan yhdessä Lapin malli, jonka lähtökohdan kaikki hyväksyisivät: jokaiseen kuntaan terveysasema ja maakuntaan kaksi keskussairaalaa.

Tämä on puhtaasti meidän lappilaisten käsissä. Sopimus laannuttaisi myös ulkoistusintoa.

Olisi valtava rauhoittava signaali, mikäli meillä lappilaisilla olisi jo tässä vaiheessa varmuus ja keskinäinen luottamus siitä, että kaikkien Lapin puolueiden tahto on, että palvelut turvataan koko laajan maakunnan alueella.

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Arvostan keskustan alkuperäisten arvojen esiin nostoa ja maaseudun elinvoimasta huolehtimisesta ja uskon Katrin olevan pystyvin em. arvoja edistämään."