9.12.2021

Mukana aluevaaleissa

Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuussa. Olen pohtinut elämäntilanteeni ja ajankäytön näkökulmasta omalta osaltani asiaa tarkkaan.

Olen syksyn saanut nauttia uudesta elämäntilanteesta, kun olemme puolisoni kanssa odottaneet esikoistamme syntyväksi tammikuussa. Kaikki on mennyt toistaiseksi raskauden suhteen hyvin.

 

Osin elämäntilanteeseenikin liittyen minulta on kysytty, olenko matkassa samassa kuussa pidettävissä maakunta- eli aluevaaleissa. Tätä olenkin pohtinut tarkkaan monelta eri kannalta. 

 

Olen kotikaupunkini Tornion kuntapäättäjä sekä Lapin kansanedustaja. Uudet hyvinvointialueet aloittavat maaliskuussa, ja olen pohtinut, mihin kaikkeen aika riittää, etenkin nykyisen elämäntilanteeni valossa.

 

Länsirajalta valittuna kansanedustajana yksi eniten työllistänyt asia on ollut alueemme keskussairaalan eli Länsi-Pohjan toimintaedellytysten turvaaminen. 

 

Monien muiden alueiden tavoin olemme joutuneet hakemaan poikkeuslupia synnytysten jatkamiselle. Tässä olemme onnistuneet, mutta vain kovan työn tuloksena. Tästä työstä olen tulevana äitinä hyvin kiitollinen.

 

Osaltaan tästä on kyse myös tulevissa aluevaaleissa. Lappi on puolen Suomen kokoinen maakunta. Etäisyytemme Simosta Utsjoelle on suunnilleen sama kuin Oulusta Helsinkiin. Ajatelkaapa, jos tällä alueella olisi vain yksi sairaala. Se olisi aivan mahdoton ajatus. Kannan huolta myös eri puolilla Lappia toimivista sosiaali- ja terveyskeskuksista ja niiden toimintojen turvaamisesta ja kehittämisestä.

 

Ihmisiä on toki etelässä paljon enemmän, mutta etäisyyksille emme me sentään täällä pohjoisessakaan mahda mitään. Lapin ihmiset ovat muiden tavoin oikeutettuja turvallisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin nyt ja jatkossa. 

 

Lapissa tulevissa vaaleissa on kyse siitä, että meillä on terveyskeskus jokaisessa kunnassa ja maakunnassa kaksi keskussairaalaa. Se on minun linja ja se pitää olla myös Lapin linja.

 

Lähtökohdat tähän meillä on olemassa nyt. Maakunta saa ensialkuun hieman enemmän rahaa, mutta vähenevä ja ikääntyvä väki tietenkin monimutkaistaa tulevaa palvelun tarvetta. Eikä epäilyittä mene sekään, että onnistummehan huolehtimaan lähipalveluista, vaikka päätöksenteko onkin uudella tasolla hieman kauempana.

 

Ymmärrän hyvin, jos joku kysyy, miksi kansanedustajien pitää olla ehdokkaana myös kunta- ja aluevaaleissa. Lähtökohtaisesti en pidä vallan keskittämisestä. Seuraavissa, vuonna 2025 yhtä aikaa pidettävissä kunta- ja aluevaaleissa en todennäköisesti ole ainakaan molemmissa ehdolla. Kotiseutuni tuntien koen kuitenkin tärkeäksi olla mukana näissä ensimmäisissä aluevaaleissa. Nyt alkaa työ aluehallinnon ja toivottavasti myös tulevan maakuntahallinnon kehittämiseksi. Olen tottunut puolustamaan vahvaa aluepolitiikkaa ja myös pienempiä seutukuntia. Kenties kokemuksestani ja arvomaailmastani olisi jotain hyötyä Lapin aluehallinnon perustamisessa, samoin siitä, että sieltä olisi myös suora yhteys eduskuntaan.

 

Lapin ihmiset päättävät jälleen kerran, miten parhaaksi katsovat ja siihen minä luotan.