29.12.2021

Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

Keskustan pitkäaikainen tavoite on ollut maakunnallisen päätöksentekojärjestelmän luominen. Toisin kuin kriitikot väittää, kansanvaltainen välitason päätöksentekoelin vähentää byrokratiaa, ei lisää sitä. Nythän Lapissa jokainen kunta, sairaanhoitopiiri ja sosiaali- ja terveydenhoidon kuntayhtymä on ollut osaltaan vastuussa sosiaali- ja terveyspalveluista. Jatkossa niistä vastaa vain yksi Lapin hyvinvointialue. 

Hallinto ei ole tavoite itsessään, vaan ihmisten paremmat palvelut. Monessa Lapin kunnassa tilanne on esimerkiksi suun terveydenhoidon osalta sellainen, että kiireettömän ajan saa kyllä samalle vuodelle, mutta kovin pikaisesti se ei tule. Odotusajat ovat kuukausia. Ongelmien pitkittyessä ne usein monimutkaistuu, joten nopea hoitoon pääsy on ensiarvoisen tärkeää. 

Moni kunta on joutunut myös jatkuvasti tasapainottamaan yllätyksellisiä erikoissairaanhoidon laskuja muista toiminnoista leikkaamalla. Ei ole oikein, että koululaiset tai kulttuurielämä joutuvat kalliiden terveys- ja sosiaalipalveluiden maksumiehiksi. Jatkossa se, että Lappi yhtenä alueena vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista helpottaa kuntien talouspaineita. 

Lappi on lähes puolen Suomen kokoinen alue, jonka väestö jakaantuu karkeasti kolmeen Rovaniemelle, Kemi-Tornio alueelle ja muualle Lappiin. Kahden sairaanhoitopiirin yhdistäminen tulee vaatimaan enemmän työtä kuin muilla alueilla.

Iänikuinen vastakkainasettelu Rovaniemen ja Kemi-Tornio alueen välillä toivottavasti on jo historiaa. On selvää, että tarvitsemme nykyisen tasoiset palvelut jatkossakin niin jokaisessa lappilaisessa kunnassa terveyskeskusten kautta kuin Länsi-Pohjan ja Lapin keskussairaaloiden kautta. Länsi-Pohjan keskussairaalan heikentäminen ei paranna Lapin keskussairaalan palveluita, vaan ohjaisi maakunnan eteläalueen ihmiset yliopistolliseen sairaalaan Ouluun. Sinne valuisi myös lappilaisten veroeurot. 

Parasta tietenkin on, että mikään ei palveluiden käyttäjien kannalta ensi alkuun muuttuisi hyvinvointialueen aloittaessa. Pidemmällä tähtäimellä palveluiden pitää parantua ja järkevöityä. Saman katon alta saisi apua kaikenlaisiin vaivoihin sosiaalipuolesta lääkäripalveluihin ja aina vaativampaan erikoissairaanhoitoon asti.

Jotta lappilaisten ääni kuuluu tulevalla hyvinvointialueella, ihmisten on muistettava äänestää tammikuussa. Ensimmäinen kerta on aina jännittävä, mutta pianhan siitä tulee jo helposti muistettava tapa. 

EU:n vaade ennallistaa osuu etenkin Lappiin

9.11.2022

Viime viikkojen yksi politiikan kuuma kiista on liittynyt EU:n ennallistamisasetukseen.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Mitä tehdä nousevalle sähkön hinnalle?

2.8.2022

Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Venäjän idea ei muutu

27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

Lue lisää
Äänestä aluevaaleissa Lapissa 366

9.1.2022

Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.

Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!

Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Lue lisää
Mikä muuttuu aluevaaleissa?

4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.

 

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.

 

Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle. 

 

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mukana aluevaaleissa

9.12.2021

Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuussa. Olen pohtinut elämäntilanteeni ja ajankäytön näkökulmasta omalta osaltani asiaa tarkkaan.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Kannatan Katri Kulmunia seuraavaksi Keskustan puheenjohtajaksi hänen vankkumattoman keskustalaisen maailmankuvansa takia. Hän puolustaa koko Suomen arvoja. Tässä tilanteessa paluu Keskustan juurille on tärkeää. Katri on juuri oikea henkilö vaativaan tehtävään."