8.3.2019

Miksi Keskusta ajoi sote-uudistusta?

Hetki sitten on tiedotettu, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus sote ei tule valmiiksi tällä vaalikaudella. Tämän seurauksena hallitus eroaa.

Hetki sitten on tiedotettu, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus sote ei tule valmiiksi tällä vaalikaudella. Tämän seurauksena hallitus eroaa.

Sote-uudistusta on yritetty tehdä vähintään neljä vaalikautta. Keskustan malli kotikunta-maakuntamallista, joka turvaa yhdenvertaiset palvelut ympäri Suomen ja palvelut ennen kaikkea ihmisten lähellä on edelleen toteuttamiskelpoinen.

Hallituksen suurin uudistus kaatui valinnanvapauteen. Se on lakipaketissa liian laaja ja aikataulu on liian tiukka. Soteuudistus on mahdollista toteuttaa ilman valinnanvapautta, jolloin myös parlamentaarinen enemmistö uudistukselle on mahdollista saada.

Keskusta on tehnyt kaikkensa tämän uudistuksen eteen. Uskomme kansanvaltaan palveluiden toteuttamisessa. Uudistuksen tärkein kysymys, miten saamme kurottua terveyseroja ja luotua yhdenvertaiset palvelut lähelle ihmisiä, on edelleen se kaikista tärkein asia.

On surullista, että lainsäädännön nyt kaatuessa emme edelleenkään pääse näihin palveluiden kehittämiseen käsiksi. Se on kaikista tärkein kysymys ja sellaista lainsäädäntöä Keskusta tukee, mihin tahansa asemaan kansanvalta tämän liikkeen osoittaakin.

Puolueen puheenjohtaja Juha on monesti todennut, että se on tulos tai ulos. Talouden osalta olemme onnistuneet ja tehneet parempaakin tulosta kuin odotettiin, mutta tämä suurin uudistus ei onnistu. On suoraselkäistä tämä rehdisti todeta ja hallituksen erota.

Seuraavat viikot Suomessa on toimitusministeriö ja 14.4. kansa päättää, kuka ottaa uudistuksesta vetovastuun. Tarve hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi ei ole kadonnut minnekään. Uudistus tarvitaan.