24.6.2021

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä. 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Maakuntalehdeltä tällainen vastakkainasettelun luominen ei ole rakentavaa tilanteessa, jossa tulevalle hyvinvointialueelle tarvitaan yhteistä näkemystä laajan maakuntamme palveluiden turvaamiseksi.  

Sosiaali- ja terveydenhuollon osalta on aivan itsestään selvää, että jokaisesta Lapin 21 kunnasta täytyy löytyä terveysasema jatkossakin. Ivalon osalta se on myös ilta- ja viikonlopppupäivystystä antava. 

Samalla tavalla Lapin ihmisten erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuuden kannalta on tärkeää, että myös tulevaisuudessa niin Kemissä kuin Rovaniemellä on pysyvästi ympärivuorokautisesti päivystävät keskussairaalat.

Sote-uudistus antaa mielestäni mahdollisuuden tarkastella maakuntamme palveluita vahvemmin myös seutukunnallisesti. Jokaisen kunnan terveysaseman ja kahden keskussairaalan lisäksi tuleva Lapin hyvinvointialue voisi vahvistaa esimerkiksi Kemijärven sairaalaa Itä-Lapin sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoamisessa, Tunturi-Lappia voisi ajatella yhtenä seutukunnallisena kokonaisuutena sosiaali- ja terveyspalveluissa samoin kuin Ylä-Lappiakin.

Myös hyvinvointialueen päättäjät tulevat olemaan taloudellisten reunaehtojen edessä kuten päättäjät aina. 

Uskon kuitenkin, että Lapin tulevilla maakuntapäättäjillä on halua, tahtoa ja taitoa huolehtia siitä, että maakunnassa on edelleen kaksi erikoissairaanhoidon palveluita antavaa keskussairaalaa Kemissä ja Rovaniemellä ja jokaisessa kunnassa terveysasema. Vastakkain näitä palveluita ei pidä laittaa.

 

Katri Kulmuni

kansanedustaja (kesk.)

Mitä tapahtuu Pohjois-Ruotsissa?

10.11.2021

Ruotsin tuleva pääministeri, ensimmäinen nainen tehtävässään ja pitkäaikainen valtiovarainministeri Magdalena Andersson piti äsken linjapuheensa. Pitkässä puheessa oli oikeastaan vain kaksi poliittista teemaa. Ensimmäinen osa käsitteli maahanmuuttajien epäonnistunutta integroitumista ja segregaatiota, mikä on Ruotsissa purkautunut jengiväkivaltana ja rikollisuutena. Aihe on ollut maassa vuosikausia suurimpia yhteiskunnallisia teemoja. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Ilmastosyytettyjen vastine

23.9.2021

Kun seuraa uutisointia ilmastonmuutoksen torjunnasta, tuntuu lappilainen elämäntapa olevan monella tapaa keskiössä. 

Kivihiilen lämmöstä on kyetty osoittamaan useita Lappia koskevia syntejä: maatalous, metsät, malmit sekä oma auto nyt ainakin.

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa.

Lue lisää
Kaivosvero kuuluu kunnalle 

22.9.2021

Lappilaisittain merkittävää syksyn budjettiriihessä oli kaivosverosta päättäminen. Epäonnistunut hallitusohjelmakirjaus kaivosten siirtämisestä korkeampaan sähköveroluokkaan saatiin tällä purettua. Kaivosten sähköveron korotus olisi tuonut valtiolle noin 30 miljoonaa euroa, kun uuden kaivosveron tuotoksi arvioidaan noin 25 miljoonaa euroa.


Kolumni on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Lappi ja poro kuuluvat yhteen

1.9.2021

Ilman poroja ja porotaloutta on mahdotonta ajatella Lappia. Se on maakuntamme alkuperäinen elinkeino, monen perheen tulonlähde, keskeinen osa kulttuuria ja lappilaista elämänmuotoa. Sillä on suuri vaikutus myös niihin lappilaisiin, jotka eivät ole itse porotaloudessa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Poromies-lehdessä.

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

Kiitos Katri kuluvan valtuustokauden hyvästä yhteistyöstä. On ollut helppo työskennellä rehdin, suoraselkäisen ja yhteistyökykyisen valtuuston puheenjohtajan kanssa. Toivon sinulle henkilönä menestystä tulevissa eduskuntavaaleissa ja vilpittömästi toivon sinun pääsevän Arkadianmäelle ajamaan Tornion ja lähialueen asioita. Olisi tosi mukava, että Torniollakin olisi oma valtiopäiväedustaja, kun Haaparannallakin on.