24.6.2021

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä. 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Maakuntalehdeltä tällainen vastakkainasettelun luominen ei ole rakentavaa tilanteessa, jossa tulevalle hyvinvointialueelle tarvitaan yhteistä näkemystä laajan maakuntamme palveluiden turvaamiseksi.  

Sosiaali- ja terveydenhuollon osalta on aivan itsestään selvää, että jokaisesta Lapin 21 kunnasta täytyy löytyä terveysasema jatkossakin. Ivalon osalta se on myös ilta- ja viikonlopppupäivystystä antava. 

Samalla tavalla Lapin ihmisten erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuuden kannalta on tärkeää, että myös tulevaisuudessa niin Kemissä kuin Rovaniemellä on pysyvästi ympärivuorokautisesti päivystävät keskussairaalat.

Sote-uudistus antaa mielestäni mahdollisuuden tarkastella maakuntamme palveluita vahvemmin myös seutukunnallisesti. Jokaisen kunnan terveysaseman ja kahden keskussairaalan lisäksi tuleva Lapin hyvinvointialue voisi vahvistaa esimerkiksi Kemijärven sairaalaa Itä-Lapin sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoamisessa, Tunturi-Lappia voisi ajatella yhtenä seutukunnallisena kokonaisuutena sosiaali- ja terveyspalveluissa samoin kuin Ylä-Lappiakin.

Myös hyvinvointialueen päättäjät tulevat olemaan taloudellisten reunaehtojen edessä kuten päättäjät aina. 

Uskon kuitenkin, että Lapin tulevilla maakuntapäättäjillä on halua, tahtoa ja taitoa huolehtia siitä, että maakunnassa on edelleen kaksi erikoissairaanhoidon palveluita antavaa keskussairaalaa Kemissä ja Rovaniemellä ja jokaisessa kunnassa terveysasema. Vastakkain näitä palveluita ei pidä laittaa.

 

Katri Kulmuni

kansanedustaja (kesk.)

Mitä tehdä nousevalle sähkön hinnalle?

2.8.2022

Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Venäjän idea ei muutu

27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

Lue lisää
Äänestä aluevaaleissa Lapissa 366

9.1.2022

Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.

Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!

Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Lue lisää
Mikä muuttuu aluevaaleissa?

4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.

 

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.

 

Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle. 

 

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

29.12.2021

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mukana aluevaaleissa

9.12.2021

Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuussa. Olen pohtinut elämäntilanteeni ja ajankäytön näkökulmasta omalta osaltani asiaa tarkkaan.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Itälappilaisena tiedän, mikä merkitys Venäjän kaupalla ja matkailulla on Suomelle. Katrilla on vahva osaaminen Venäjän suhteista ja osaa pitää samalla tiukasti kiinni kansallisista eduistamme."