15.9.2018

MEP Vehkaperä ja kansanedustaja Kulmuni: Arktisen alueen peruspalveluihin vauhtia digitaalisuudesta

Euroopan parlamentin pohjoisin jäsen, oululainen Mirja Vehkaperä ja lappilainen kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) haluavat vauhdittaa arktisen alueen peruspalveluita myös digitaalisuuden avulla. 

-Arktisen alueen merkityksestä ja kasvusta puhutaan paljon. Kasvun yksi perusedellytys on kuitenkin se, että alueen peruspalvelut ovat riittävät ja toimivat, Vehkaperä ja Kulmuni toteavat.

Euroopan parlamentin pohjoisin jäsen, oululainen Mirja Vehkaperä ja lappilainen kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) haluavat vauhdittaa arktisen alueen peruspalveluita myös digitaalisuuden avulla. 

-Arktisen alueen merkityksestä ja kasvusta puhutaan paljon. Kasvun yksi perusedellytys on kuitenkin se, että alueen peruspalvelut ovat riittävät ja toimivat, Vehkaperä ja Kulmuni toteavat.

Verkkoyhteyksien täytyy olla kunnossa ennen kuin peruspalveluja voidaan lisäksi suuressa mittakaavassa sähköistää. Suomi painottaa harvan asutuksen kriteeriä EU:n aluepoliittisen rahoituksen saamisessa. Seuraavalla budjettikaudella on tärkeää, että tällä kriteerillä saadut varat myös käytetään harvaan asutuilla alueilla. Toimivat verkkoyhteydet ovat välttämättömiä, koska yhä useammat viranomais- ja kaupalliset palvelut digitalisoituvat. Pohjois-Suomen asukkaiden tasa-arvo on taattava.

Luokanopettajataustainen Vehkaperä muistuttaa digitaalisuuden tuomista mahdollisuuksista myös koulutukseen.

-Arktisella alueella tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa uutta työvoimaa muun muassa matkailuun sekä kiertotalouteen. Mikäli alueelle suunnitellut väylähankkeet toteutuvat, työvoiman tarve myös väylätyömailla tulee olemaan todella merkittävä, Vehkaperä summaa. 

-Tarvitsemme lisää joustavia ja nopeita muuntokoulutusratkaisuja. Alueella on kuitenkin pitkät etäisyydet ja harvahko asutus. Tässä on paljon potentiaalia oppilaitosten koulutuksille, joissa voidaan hyödyntää etäopiskelua, Vehkaperä toteaa.

-Suomi on maailman huippua ilmakehätutkimuksessa, jota tehdään Sodankylän Värriössä. Tutkimuksesta saatavan tiedon avulla pystytään esimerkiksi puhelinten applikaatioita kehittämään paremmiksi myös julkisten palveluiden toteuttamiseksi siellä, missä niitä ei enää ole ollut edes fyysisesti saatavilla. Sähköisyys tuo uusia mahdollisuuksia tuoda palveluita sinne, missä niitä ei ole. Silloin myös keskittämiseltä katoaa pohja, Kulmuni sanoo.

Vaikka vain kolmella EU-maalla Suomella, Ruotsilla ja Tanskalla on arktisia alueita, on EU erittäin kiinnostunut Arktisen alueen kehittämisestä. 

-Suomi voi olla arktisen politiikan johtaja EU:ssa. Siihen rooliin meidän kannattaa tarttua, parlamentaarikot summaavat.

Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssi kokoontuu 16.-19. syyskuuta Inarissa. Suomessa kerran kahdessa vuosikymmenessä järjestettävään kokoukseen osallistuu noin 50 parlamentaarikkoa arktiselta alueelta Pohjoismaista, Kanadasta sekä Venäjältä. Kulmuni ja Vehkaperä osallistuvat kokoukseen.

 

Lisätiedot:

Mirja Vehkaperä

+358 50 512 1949

Katri Kulmuni

+358 44 2555 903

 

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Olin Katrin kanssa neuvottelijana hallitusneuvotteluiden sosiaaliturvaa käsittelevässä ryhmässä. Opin tuntemaan häntä ja hänen toimintatapojaan. Katrilla on lämmin sydän, mutta hänellä on myös tahtoa ja voimaa. Hän on kova tekemään töitä ja vahva neuvottelija. Luotan häneen. Siksi kannatan Katria Keskustan puheenjohtajaksi."