3.1.2018
Mehiläisen aika alkaa
Kirjoitus on julkaistu kolumnina Lounais-Lappi-lehdessä 3.1.2018
Uusi vuosi tuo mukanaan seutukuntaamme uusia tuulia. Kemissä ja Torniossa seuraavat viisitoista vuotta terveyskeskuksista ja erikoissairaanhoidosta vastaa alueen kuntien ja pääomasijoittajien omistama terveysjätti Mehiläisen yhteisyritys. Meri-Lapin päätös on ensimmäinen näin massiivinen erikoissairaanhoidon palveluiden ulkoistus Suomessa.
Lapin sote sai huonon lähdön maakunnan sisäisissä työnjakoneuvotteluissa. Muualla Lapissa ei uskottu merilappilaisten tarvetta omalle keskussairaalalle. Lapin sairaanhoitopiirissä nähtiin ministeriöiden säädökset heitä tukevina, yhteistyöhalukkuutta ei syntynyt.
Jokaisessa maakunnassa on pääsääntöisesti yksi keskussairaala. Lapissa ja Etelä-Savossa niitä on kaksi. Lapin keskussairaalat ovat Rovaniemellä ja Kemissä, Etelä-Savossa Mikkelissä ja Savonlinnassa. Tämä johtuu siitä, että näissä maakunnissa on tällä hetkellä kaksi sairaanhoitopiiriä.
Eduskunnan käsittelyyn keväällä tulevassa terveydenhuoltolaissa tämä on huomioitava. Lapissa ja Etelä-Savossa tulee keskussairaaloiden tehtäviä jakaa olemassa olevien keskussairaaloiden kesken.
Mehiläissopimus astui voimaan vuodenvaihteeseen mennessä. Tämän vuoksi yritimme saada valtioneuvostolta kahden keskussairaalan mahdollistavan linjauksen pika-aikataululla jo ennen joulua.
Saimme sosiaali- ja terveysministeriön tekemään Lex Lappi lakiesityksen soten järjestämiseksi Lapissa. Tässä töitä teki lisäkseni erityisesti selvityshenkilöt Hannes Manninen ja Maija Rask.
Joulunalusviikolla perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko neuvotteli lakiesityksestä päivittäin. Pääministeri oli neuvotteluissa tiiviisti mukana viimeiset vuorokaudet. Keskusta tuki erillisratkaisua Lappiin. Olisimme saaneet maakuntaan oman lain.
Kokoomus ja valtiovarainministeriö ei kuitenkaan halunnut tukea linjausta tällä aikataululla. Heitä pelotti mahdollinen kulujen kasvu sekä heijastusvaikutukset muualle. Reaalipoliittisesti Kokoomus ei nähnyt asiassa mitään heitä hyödyttävää, pöydällä kun oli ainoastaan Lex Lappi. Kokoomusta ei kiinnostanut sen tukeminen. Olisi pitänyt olla jotain kauppatavarana.
Lex Lappi noussee kevään kehysriihessä uudestaan esiin. Tuolloin sen nimi ei ole enää Lex Lappi, vaan Lex Etelä-Savo, kun myös Mikkelin ja Savonlinnan kahden keskussairaalan malli täytyy kirjata lakiin. Asia heijastuu meillekin, vaikka mehiläissopimuksen muste on jo kuivunut.
Aloitamme uuden vuoden Perämeren rannalla Mehiläisen asiakkaina. Toivottavasti asiat menevät suunnitelmien ja lupausten mukaan. Jokainen päättäjä on tehnyt kovasti töitä oman alueensa elinvoiman ja palveluiden eteen. Erimielisyys oli siitä, turvaako julkinen valta vai yksityinen toimija erikoissairaanhoidon palvelumme parhaiten. Päätös tehtiin demokraattisesti ja sen mukaan edetään.
Luopumisen tuskaa koen erityisesti yhdestä asiasta. Alkava vuosi tulee olemaan näillä näkymin viimeinen, kun Kemissä synnytetään. Nuorelle naiselle se on kova paikka.
Suomessa ei ole yksityisiä synnytyssairaaloita. Ministeri Saarikko lupasi Kemin synnytysosastolle toisen kahden vuoden jatkoajan nykyisen samanlaisen perään julkiselle toimijalle. Silloin olisimme kaikkiaan saaneet jo kuusi vuotta poikkeuslupia synnytyksiin Kemissä.
Vuonna 2020 olisi taistelu ollut jälleen uusi, mutta se taitaa jäädä nyt näkemättä, kun tämän seudun nuorten naisten synnytystie vienee Ouluun ja Rovaniemelle. Se on syvästi surullista. Tämä oli tiedossa, kun yhteisyritykseen ryhdyttiin.
Katri Kulmuni
Lapin kansanedustaja, kesk.