19.2.2011

Luandassa oli kuuma

Olin etuoikeutettu päästessäni käymään ensimmäistä kertaa Afrikassa. En aloittanut Afrikkaan tutustumista suomalaisille tutuimmista Pohjois-Afrikan osista käymällä Egyptissä, Tunisiassa tai Marokossa, vaan suuntasin suoraan Afrikan sydämeen: Saharan etelä puolelle - Angolaan. Olin esimieheni ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mukana vienninedistämismatkalla Luandaan, Angolan pääkaupunkiin, jossa on enemmän asukkaita kuin koko Suomessa. Vierailu oli ensimmäinen suomalaisministerin virallinen vierailu Angolaan. Matkalla oli mukana 15 henkinen yritysvaltuuskunta, josta vastasi Finpro. Valtuuskunta koostui konetekniikan, luonnonvarojen ja terveydenhuollon ammattilaisista.

Luanda on kuin, mikä tahansa kehittyvän maan suurkaupunki. Elintaso nousee jatkuvasti, joillakin enemmän kuin tosilla. Kaupungissa ei ole kunnon infrastruktuuria eikä toimivaa julkista liikennettä ja sähkökatkokset olivat lukuisia, mutta meno vaikutti muuten oikein lupsakalta.

Angola on Portugalin entinen siirtomaa ja kielikin on edelleen sama. Siirtomaa-aikaista rakennuskantaa oli Luandassa hyvin paljon jäljellä, osa paremmassa ja osa vähän heikommassa kunnossa olevia rakennuksia.

Angolan historia on myrskyinen. Maassa on vasta vuonna 2002 loppunut kolmekymmentä vuotta kestänyt verinen sisällissota. Yhtä kauan maata on hallinnut myös marxilais-leninistiset juuret omaava MPLA- puolue ja maan presidenttinä istunut sama jantteri, José Eduardo dos Santos. Uuden perustuslain mukaan maan presidentti on parlamenttivaalit voittaneen puolueen puheenjohtaja. Hän voi jatkaa virassaan vain kaksi peräkkäistä kautta, mutta tämä lakimuutos ei koske istuvaa presidenttiä ja käytännössä dos Santos voisi olla presidenttinä yhteensä 55 vuotta!

Ensimmäinen kerta Afrikassa antoi valtavasi ajattelemisen aihetta. Angola on maailman suurin öljyn tuottaja ja maan tuloista 95 prosenttia tulee öljyn myynnistä. Öljyn hinnan noustessa Angolalla on mennyt lujaa eikä maailmantalouden kriisi osunut Angolaan edes kovin pahasti. Toki sen yksipuolinen elinkeinorakenne on äärimmäisen haavoittuva. Huimista öljytuloista huolimatta luonnonvaroiltaan äärimmäisen rikas Angola tuo esimerkiksi lähes kaikki elintarvikkeensa ulkomailta. Maan maatalous on erittäin tuottamatonta. Vaikka viljelijällä voisi joitain myytävää ollakin, ei hän saa tuotteitaan kaupunkiin myyntiin, kun toimiva infrastruktuuri puuttuu.

Maaseudulla ihmiset elävät äärimmäisessä köyhyydessä ilman minkäänlaisia palveluita, myös ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Köyhyys kurkisti myös hotellini ikkunasta sisään, kun vastapäisen kerrostalon katolla oli epämääräinen asuttu romumaja sekä viereisellä maapläntillä pienimuotoinen slummi.

Paluu Suomeen oli hyinen: lämpötilavaihtelu oli yli 50 astetta! Mutta onneksi kaikkeen tottuu ja tokihan kotiin on aina mukava palata, lyhyiltäkin matkoilta.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri palauttaa uskon tulevaisuuteen ja on luotettava valinta."

Teurajärvi Jari-Pekka Teurajärvi Jari-Pekka
» Lue lisää kommentteja Katrista