9.5.2018

Lounais-Lapin loistavat uutiset

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Lounais-Lappi-lehdessa 9.5.2018

Otsikko ei viittaa lehtemme hyvään tasoon, vaan Metsä Groupin ilmoitukseen mahdollisesta miljardi-investoinnista Kemiin.

Uutinen on äärimmäisen merkittävä.

Selvityksessä on nykyisen sellukattilan uusiminen tai kokonaan uuden, Äänekosken miljardi-investoinnin mukaisen biotuotetehtaan rakentaminen.

Äänekoskella vanhan sellutehtaan korvaaminen uudella merkitsee 1500 pysyvän uuden työpaikan syntymistä alueelle, etenkin puunhankintaan. Rakennusajan työllistävä vaikutus oli yli 6 000 henkilötyövuotta.

Kemin sijainti on hyvä. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Pohjois-Suomen nykyiset hakkuut alittavat suurimman mahdollisen kestävän hakkuutason peräti 6,5 miljoonalla kuutiolla. Meillä on valtavat hoitorästit ja metsämme ovat tällä hetkellä alikäytöllä.

Lottovoitto olisi, mikäli tukit saataisiin sahoille, kuitupuu uuteen biotuotehtaaseen ja energiapuu Kaidin biojalostamoon.

Jatkojalostus toimii täällä. Sellusta tehdään Kemissä kartonkia ja paperia. Tervolassa on kaksi sahaa, joista saadaan tavaraa talotehtaille.

Voivatko sekä Metsä Groupin että Kaidin hanke toteutua yhtä aikaa, jää nähtäväksi. Se voi olla mahdollista, mikäli Kaidi arvioi energiapuun riittävän ilman, että järeämpää sellupuuta tarvittaisiin.

PIDÄN VARSIN todennäköisenä, että Kemiin saadaan lähivuosina jompikumpi näistä miljardi-investoinneista. Metsä Groupilla on sekä kyky että halu investoida Suomeen. Rahoituksen ja firman kotimaisuus on varmasti plussaa monen mielessä. Kaidin hanke odot
taa vielä EU-lainsäädäntöä uusiutuvista liikenteen polttoaineista.

EU:n osalta metsien ilmastovaikutuksien huomioimisesta käytiin melkoinen vääntö. Sekä Vihreiden että Vasemmistoliiton vastustuksesta huolimatta Suomi sai EU:sta järkevät linjaukset. Metsien käyttöä voidaan Suomessa lisätä lähemmäs Ruotsin tasoa ilman, että se aiheuttaa lisätaakkaa Suomelle.

Toisekseen teollisuuden kustannuksista on jouduttu vääntämään. Hallitus on toiminut teollisuuden kilpailukyvyn turvaamiseksi. Myös näitä esityksiä sekä Vihreät että Vasemmistoliitto ovat eduskunnassa vastustaneet. He ovat toistuvasti esittäneet teollisuuden energiaverojen nostoa. Tämänkaltaiset aloitteet ovat hiekkaa orastaville investoinneille.

Puurakentamisen keskittymä on alueellamme jo nyt vahva. Lisäksi Rakennusvarma suunnittelee perustavansa viisi miljoonaa maksavan massiivipuuelementtitehtaan.

KEMIN KAIVOSTA laajennetaan satojen miljoonien investoinnilla. Tämä on signaali Outokummun uskosta Tornion terästehtaaseen. Metallinjalostuksessa meillä on vahvaa pk-osaamista.

Kiertotalouden investointiaihioita on alueella 17, puolen miljardin euron arvosta. Tämä tarkoittaa 400 työpaikkaa. Kemin Digipolis vetää Suomen itsenäisyyden juhlarahasto SITRA:n kärkihanketta teollisesta kiertotaloudesta.

Myös Lappian työ Louen yksikössä on osa kiertotaloutta. Siellä rakennetaan vahvaa pohjaa biokaasun, alkutuotannon ja lähiruoan nousulle. Esimerkki tästä on Meän Liha Oy, joka jalostaa naudan-, lampaan-, poron- ja sianlihaa sekä riistaa. Lapparin panimo on saanut hyvän startin.

Alueen valoisat näkymät tuovat mukanaan positiivisen kierteen. Olemassaolon kamppailua käynyt lentokenttämme ei enää tällä hallituskaudella ole ollut liipaisimella, vaan on saanut kaksi uutta lentovuoroa.

Meri-Lapin satamat toimivat hyvin suhteessa teolliseen tuotantoon. Teollisuuden lisääntyessä Ajosta pitää syventää. Mitä nopeammin, sitä parempi.

Talouden käänne näkyy tulevaisuususkona Lapin lounaiskulmassa. Se on upeaa!

 

Katri Kulmuni

kansanedustaja, kesk.

Vihreä apilalippu korkealle, kuntavaalit odottavat!

13.6.2020

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin puhe puoluevaltuustossa Helsingissä 13.6.2020.

 

Koko maan kehittäminen on asia, joka erottaa Keskustaa ratkaisevalla tavalla muista puolueista. Toki Keskusta on kokonaisuus. Alueellisuuteen yhdistyy sosiaalireformistinen linja, joka tukee vahvaa perusturvaa ja , jokaisen mahdollisuuksia. Köyhän asiaa on elinikäinen oppiminen. 

Ja kun tähän yhdistää vielä vihreyden, on keskustan kolmio valmis. 

Lue lisää
Keskustan puoluekokous valitsee puheenjohtajan - olen käytettävissä

6.6.2020

Haluan jatkossakin Keskustan puheenjohtajana edistää koko Suomen tasapainoista kehittämistä. Myös tulevassa sote-ratkaisussa keskustalainen palveluja asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta puolustava linja täytyy saada vahvasti näkymään. Ihmisläheinen, keskustalainen vaihtoehto eheyttää ja kiinteyttä suomalaista yhteiskuntaa. Mutta meidän oma järjestöväkemme tarvitaan täysipainoisesti mukaan tähän työhön.

Lue lisää
Koko Suomi liikkeelle

2.6.2020

Tähän asti talouspolitiikan ensisijaisena tavoitteena on ollut akuuttiin kriisin vastaaminen sekä ihmisten ja yritysten kannatteleminen yli pahimman. Nyt Suomen avautuessa haluamme tukea yhteiskunnan ja talouden elpymistä, vahvistaa luottamusta tulevaan.

Hallituksen tänään sopimassa yhteensä 5,5 miljardin euron elvytyslisätalousarviossa on kysymys siitä, että koko Suomi laitetaan jälleen liikkeelle. Tuemme Suomen palaamista takaisin kasvun tielle ja teemme valintoja, jotka tukevat maamme jälleenrakentamista koronan jälkeisessä ajassa.
 

Lue lisää
"Toivomme molemmat, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman nopeasti ja pääsisimme taas elämään ilman näitä puomeja"

24.5.2020

Hallituksen tavoite on minimoida koronatartunnat. Näin on toki kaikkien kulkutautien osalta, vaikka joku muuta väittäisikin.

Tapaan tässä haaparantalaista kansanedustajakollegaani Ida Karkiaista. Kävimme tilannetta läpi poikkeuksellisesti ja aivan kirjaimellisesti rajan yli. Kaksoiskaupunkimme keskellehän on pystytetty raja, mikä tuntuu omituiselta.

Lue lisää
Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun

22.5.2020

Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esitys 500 miljardin euron suuruiseksi EU:n elpymisrahastoksi. Elpymisrahaston kautta annettaisiin mahdollisesti suoria avustuksia jäsenmaille.

Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa, kun saamme eteemme selkeän ja konkreettisen esityksen Euroopan komissiolta. Sellaista ei ole vielä olemassa.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

Kiitos Katri kuluvan valtuustokauden hyvästä yhteistyöstä. On ollut helppo työskennellä rehdin, suoraselkäisen ja yhteistyökykyisen valtuuston puheenjohtajan kanssa. Toivon sinulle henkilönä menestystä tulevissa eduskuntavaaleissa ja vilpittömästi toivon sinun pääsevän Arkadianmäelle ajamaan Tornion ja lähialueen asioita. Olisi tosi mukava, että Torniollakin olisi oma valtiopäiväedustaja, kun Haaparannallakin on.