9.5.2018

Lounais-Lapin loistavat uutiset

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Lounais-Lappi-lehdessa 9.5.2018

Otsikko ei viittaa lehtemme hyvään tasoon, vaan Metsä Groupin ilmoitukseen mahdollisesta miljardi-investoinnista Kemiin.

Uutinen on äärimmäisen merkittävä.

Selvityksessä on nykyisen sellukattilan uusiminen tai kokonaan uuden, Äänekosken miljardi-investoinnin mukaisen biotuotetehtaan rakentaminen.

Äänekoskella vanhan sellutehtaan korvaaminen uudella merkitsee 1500 pysyvän uuden työpaikan syntymistä alueelle, etenkin puunhankintaan. Rakennusajan työllistävä vaikutus oli yli 6 000 henkilötyövuotta.

Kemin sijainti on hyvä. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Pohjois-Suomen nykyiset hakkuut alittavat suurimman mahdollisen kestävän hakkuutason peräti 6,5 miljoonalla kuutiolla. Meillä on valtavat hoitorästit ja metsämme ovat tällä hetkellä alikäytöllä.

Lottovoitto olisi, mikäli tukit saataisiin sahoille, kuitupuu uuteen biotuotehtaaseen ja energiapuu Kaidin biojalostamoon.

Jatkojalostus toimii täällä. Sellusta tehdään Kemissä kartonkia ja paperia. Tervolassa on kaksi sahaa, joista saadaan tavaraa talotehtaille.

Voivatko sekä Metsä Groupin että Kaidin hanke toteutua yhtä aikaa, jää nähtäväksi. Se voi olla mahdollista, mikäli Kaidi arvioi energiapuun riittävän ilman, että järeämpää sellupuuta tarvittaisiin.

PIDÄN VARSIN todennäköisenä, että Kemiin saadaan lähivuosina jompikumpi näistä miljardi-investoinneista. Metsä Groupilla on sekä kyky että halu investoida Suomeen. Rahoituksen ja firman kotimaisuus on varmasti plussaa monen mielessä. Kaidin hanke odot
taa vielä EU-lainsäädäntöä uusiutuvista liikenteen polttoaineista.

EU:n osalta metsien ilmastovaikutuksien huomioimisesta käytiin melkoinen vääntö. Sekä Vihreiden että Vasemmistoliiton vastustuksesta huolimatta Suomi sai EU:sta järkevät linjaukset. Metsien käyttöä voidaan Suomessa lisätä lähemmäs Ruotsin tasoa ilman, että se aiheuttaa lisätaakkaa Suomelle.

Toisekseen teollisuuden kustannuksista on jouduttu vääntämään. Hallitus on toiminut teollisuuden kilpailukyvyn turvaamiseksi. Myös näitä esityksiä sekä Vihreät että Vasemmistoliitto ovat eduskunnassa vastustaneet. He ovat toistuvasti esittäneet teollisuuden energiaverojen nostoa. Tämänkaltaiset aloitteet ovat hiekkaa orastaville investoinneille.

Puurakentamisen keskittymä on alueellamme jo nyt vahva. Lisäksi Rakennusvarma suunnittelee perustavansa viisi miljoonaa maksavan massiivipuuelementtitehtaan.

KEMIN KAIVOSTA laajennetaan satojen miljoonien investoinnilla. Tämä on signaali Outokummun uskosta Tornion terästehtaaseen. Metallinjalostuksessa meillä on vahvaa pk-osaamista.

Kiertotalouden investointiaihioita on alueella 17, puolen miljardin euron arvosta. Tämä tarkoittaa 400 työpaikkaa. Kemin Digipolis vetää Suomen itsenäisyyden juhlarahasto SITRA:n kärkihanketta teollisesta kiertotaloudesta.

Myös Lappian työ Louen yksikössä on osa kiertotaloutta. Siellä rakennetaan vahvaa pohjaa biokaasun, alkutuotannon ja lähiruoan nousulle. Esimerkki tästä on Meän Liha Oy, joka jalostaa naudan-, lampaan-, poron- ja sianlihaa sekä riistaa. Lapparin panimo on saanut hyvän startin.

Alueen valoisat näkymät tuovat mukanaan positiivisen kierteen. Olemassaolon kamppailua käynyt lentokenttämme ei enää tällä hallituskaudella ole ollut liipaisimella, vaan on saanut kaksi uutta lentovuoroa.

Meri-Lapin satamat toimivat hyvin suhteessa teolliseen tuotantoon. Teollisuuden lisääntyessä Ajosta pitää syventää. Mitä nopeammin, sitä parempi.

Talouden käänne näkyy tulevaisuususkona Lapin lounaiskulmassa. Se on upeaa!

 

Katri Kulmuni

kansanedustaja, kesk.

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Juha Sipilä valittiin Keskustan johtoon tekemään muutosta ja saamaan puolueen kannatus nousuun. Nyt on Katri Kulmunin vuoro pyrkiä samaan mutta erilaisilla keinoilla. Uskon, että Katrin johdolla alkaa uusi ja parempi aikakausi Keskustan historiassa."