9.5.2018

Lounais-Lapin loistavat uutiset

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Lounais-Lappi-lehdessa 9.5.2018

Otsikko ei viittaa lehtemme hyvään tasoon, vaan Metsä Groupin ilmoitukseen mahdollisesta miljardi-investoinnista Kemiin.

Uutinen on äärimmäisen merkittävä.

Selvityksessä on nykyisen sellukattilan uusiminen tai kokonaan uuden, Äänekosken miljardi-investoinnin mukaisen biotuotetehtaan rakentaminen.

Äänekoskella vanhan sellutehtaan korvaaminen uudella merkitsee 1500 pysyvän uuden työpaikan syntymistä alueelle, etenkin puunhankintaan. Rakennusajan työllistävä vaikutus oli yli 6 000 henkilötyövuotta.

Kemin sijainti on hyvä. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Pohjois-Suomen nykyiset hakkuut alittavat suurimman mahdollisen kestävän hakkuutason peräti 6,5 miljoonalla kuutiolla. Meillä on valtavat hoitorästit ja metsämme ovat tällä hetkellä alikäytöllä.

Lottovoitto olisi, mikäli tukit saataisiin sahoille, kuitupuu uuteen biotuotehtaaseen ja energiapuu Kaidin biojalostamoon.

Jatkojalostus toimii täällä. Sellusta tehdään Kemissä kartonkia ja paperia. Tervolassa on kaksi sahaa, joista saadaan tavaraa talotehtaille.

Voivatko sekä Metsä Groupin että Kaidin hanke toteutua yhtä aikaa, jää nähtäväksi. Se voi olla mahdollista, mikäli Kaidi arvioi energiapuun riittävän ilman, että järeämpää sellupuuta tarvittaisiin.

PIDÄN VARSIN todennäköisenä, että Kemiin saadaan lähivuosina jompikumpi näistä miljardi-investoinneista. Metsä Groupilla on sekä kyky että halu investoida Suomeen. Rahoituksen ja firman kotimaisuus on varmasti plussaa monen mielessä. Kaidin hanke odot
taa vielä EU-lainsäädäntöä uusiutuvista liikenteen polttoaineista.

EU:n osalta metsien ilmastovaikutuksien huomioimisesta käytiin melkoinen vääntö. Sekä Vihreiden että Vasemmistoliiton vastustuksesta huolimatta Suomi sai EU:sta järkevät linjaukset. Metsien käyttöä voidaan Suomessa lisätä lähemmäs Ruotsin tasoa ilman, että se aiheuttaa lisätaakkaa Suomelle.

Toisekseen teollisuuden kustannuksista on jouduttu vääntämään. Hallitus on toiminut teollisuuden kilpailukyvyn turvaamiseksi. Myös näitä esityksiä sekä Vihreät että Vasemmistoliitto ovat eduskunnassa vastustaneet. He ovat toistuvasti esittäneet teollisuuden energiaverojen nostoa. Tämänkaltaiset aloitteet ovat hiekkaa orastaville investoinneille.

Puurakentamisen keskittymä on alueellamme jo nyt vahva. Lisäksi Rakennusvarma suunnittelee perustavansa viisi miljoonaa maksavan massiivipuuelementtitehtaan.

KEMIN KAIVOSTA laajennetaan satojen miljoonien investoinnilla. Tämä on signaali Outokummun uskosta Tornion terästehtaaseen. Metallinjalostuksessa meillä on vahvaa pk-osaamista.

Kiertotalouden investointiaihioita on alueella 17, puolen miljardin euron arvosta. Tämä tarkoittaa 400 työpaikkaa. Kemin Digipolis vetää Suomen itsenäisyyden juhlarahasto SITRA:n kärkihanketta teollisesta kiertotaloudesta.

Myös Lappian työ Louen yksikössä on osa kiertotaloutta. Siellä rakennetaan vahvaa pohjaa biokaasun, alkutuotannon ja lähiruoan nousulle. Esimerkki tästä on Meän Liha Oy, joka jalostaa naudan-, lampaan-, poron- ja sianlihaa sekä riistaa. Lapparin panimo on saanut hyvän startin.

Alueen valoisat näkymät tuovat mukanaan positiivisen kierteen. Olemassaolon kamppailua käynyt lentokenttämme ei enää tällä hallituskaudella ole ollut liipaisimella, vaan on saanut kaksi uutta lentovuoroa.

Meri-Lapin satamat toimivat hyvin suhteessa teolliseen tuotantoon. Teollisuuden lisääntyessä Ajosta pitää syventää. Mitä nopeammin, sitä parempi.

Talouden käänne näkyy tulevaisuususkona Lapin lounaiskulmassa. Se on upeaa!

 

Katri Kulmuni

kansanedustaja, kesk.

Puheenvuoro: Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous

8.12.2019

"Keskustalle kaikista tärkeintä on suomalaisten arki. Tavallisten, kovaa työtä tekevien miesten ja naisten arki. Heidän arki, jotka eivät vielä töihin ole päässeet. Arjen kysymykset, joita ihmiset miettivät kahvipöydissään. Niihin kysymyksiin Keskustan pitää antaa vastauksia. Vastauksia siitä, että kuoppaiset tiet saadaan korjattua. Lohtua työttömälle, että töihin kyllä pääsee. Kannustusta sille yksinyrittäjälle, että hän kyllä jaksaa. Turvaa ikääntyviä vanhempiaan pohtivalle, että saavathan he varmasti hyvää hoivaa. Näissä arkisissa tavallisissa asioissa keskustan täytyy olla Suomen paras."

Lue lisää
Puheenvuoro: Keskustan puoluevaltuusto Kalajoella

23.11.2019

"Uskon, että kestävä uusi rakentuu koetellun vanhan päälle.
 

Kyllä tätä maata kantavat myös tästä eteenpäin suomalainen sisu ja sydän. Samasta yrittämisen ja välittämisen omintakeisesta ja ainutkertaisesta yhdistelmästä myös Keskusta on yli sata vuotta sitten syntynyt. "

Lue lisää
Elinkeinoministeri Kulmuni: Googlen päätökset kertovat, miten hyvä maa Suomi on investoinneille

20.9.2019

Googlen investointien olevan hieno asia Suomelle ja suomalaiselle elinkeinoelämälle. Päätökset kertovat siitä, miten hyvä investointiympäristö Suomi on.

– Totta kai on hienoa, että Googlen toimitusjohtaja vierailee Suomessa ja vielä tällaisten hyvien uutisten kera, jotka edistävät digitalisaatiota ja samalla uusiutuvaa energiaa

Lue lisää
Katrin puhe luottamuksesta - puheenjohtajan ensimmäinen linjapuhe

12.9.2019

Katrin ensimmäisen linjapuheensa valintansa jälkeen. Keskustalle on vain yksi suunta - se on eteenpäin.

Lue lisää
1092 kertaa kiitos Suomen parhaille tukijoille

9.9.2019

Me teimme sen!

 

Katri Kulmuni on Keskustan uusi puheenjohtaja. 

 

Suuri kiitos kaikille mukanaolleille. Olemme Suomen paras tiimi. 

 

Tästä se lähtee. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskustan tulee uudistua, muttei juuriaan saa unohtaa... Uuden puheenjohtajan tulee olla monen mieleen ja kuitenkin kyvykäs jämpteihin nopei-siin päätöksiin, siksi minun valintani on Katri Kulmuni."