19.1.2024

Lastenlääkäripäivystyksistä

Eilen kuului järkyttävä tieto, että Lapin hyvinvointialue turvatakseen Lapin keskussairaalan lastenlääkäripäivystyksen kesälle, olisi viemässä saman palvelun maakunnan toisesta keskussairaalasta kuudeksi viikkoa ensi kesänä.

Lääkärit tai hoitajat eivät ole tunnetusti mikään ryhmä, jota voi siirrellä ilman heidän tahtoaan.

Pahimmillaanhan tässä käy niin, että Kemissä noin viisisataa (500!) käyntiä synnystysten, naistentautien ja lasten poliklinikan osalta laitetaan tien päälle kesällä, koska toivotaan, että samat lääkärit ehkä päivystäisivät Rovaniemellä.

Lapin keskussairaala ehdottomasti tarvitsee omat ja sitoutuneet lastenlääkärit, mutta ei sitä voi toteuttaa viemällä palvelu pois osasta maakuntaa. Mikään, ei mikään takaa, että Kemissä toimivat lääkärit jollain mahtikäskyllä siirtyisivät toisaalle, vaan sen he päättävät tietenkin itse.

Tätä on perusteltu ilmeisesti myös säästöillä. Lapin hyvinvointialueen pitääkin säästää 47 miljoonaa, mutta tällainen mahdollisesti muutaman sadan tuhannen euron teoreettinen säästö aiheuttaa enemmän henkistä painetta nuorille perheille kuin yhdenkään euron säästöä.

Pahimmillaan tässä käy niin, että palvelut maakunnan eteläosassa katoaa kokonaan eikä Rovaniemellä palvelu parane. Järkevää? - Ei.

Lapin hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan virkamiesjohto voi ilmeisesti päättää tällaisesta kesäsulusta ilman poliittista käsittelyä. Tämä toimivalta olisi kyllä syytä ottaa käsittelyyn hallintosäännön päivityksen yhteydessä.

Tässä nyt nähdään, mihin kansanvaltaa tarvitaan. Demokraattisesti valittujen päättäjien tehtävä on puolustaa tavallisen kansan palveluita.

Tänään pääsin vielä kotiseudulla hoitamaan asioita. Toivottavasti tämä on mahdollista ensi kesänäkin!