16.4.2014

Lappilaisten pärjättävä miljoonapiirissä

Politiikka on paitsi arkista puurtamista myös suuria tunteita. Sen huomasimme jälleen viikonloppuna. Istuva pääministeri ilmoitti jättävänsä paikkansa ja hakeutuvansa Euroopan unionin huippuvirkoihin. Välittömästi alkoi keskustelu seuraajasta.

Tätä enemmän yllätyin kuitenkin pari viikkoa sitten, kun eduskuntapuolueiden puheenjohtajat pääsivät sopimukseen sosiaali- ja terveysuudistuksesta.

Nyt yksituumainen hyrinä sote-asiassa on vaipunut pinnan alle ja virkamiehet väsäävät kiireesti uutta lakiluonnosta niin sanottujen miljoonapiirien pohjalle. Miljoonapiiri kuvaa sanana uutta erikoissairaanhoidon mallia hyvin, sillä siinä Suomi tosiaan jaetaan viiteen noin miljoonasta asukkaasta koostuvaan alueeseen. Priimusmoottorina ovat yliopistolliset sairaalat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Vaikka päätös yllätti monet, ei itse idea kuitenkaan ole aivan uusi. Useampaankin otteeseen on vastaavanlaisesta mallista vuosien saatossa käyty keskustelua. Aina syystä tai toisesta se on hautautunut muiden mallien alle. Vasta nyt oli ilmeisesti aika riittävän kypsä.

Asioita tarkasti seuraavat kuntanörtit saattanevat muistaa, että vuoden 2012 lopulla valmistui Kainuun entisen sosiaali- ja terveysjohtajan sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin entisen johtajan tekemä hankeraportti Oys-erva aluekokeilu. Raportti muistuttaa hyvin paljon nyt poliittisesti päätettyä mallia. Jonkinlainen yhteys Oulusta lähtöisin olevan idean ja erään kempeleläisen puoluejohtajan välillä epäilemättä onkin.

Yksimielisyyden jälkeen koittaa kuitenkin arki. On oltava rehellinen. Valittu malli sisältää vaikeita kohtia, jotka on ratkaistava. Moni asia on vielä täysin epäselvä. Taululla on raamit, mutta maalaus on vasta muodostumassa.

Hyvää on kuitenkin se, että eduskunnan jokainen ryhmä on nyt asiaan sitoutunut. Vaikka pääministeri vaihtuu ja vaalitkin koittavat aikanaan, sote-malli on vuosikymmeniksi eteenpäin nyt olemassa. Poliittinen yhteistuumaisuus luo jatkuvuutta henkilövaihdoksista huolimatta.

Kuntapäättäjänä minua huolettaa palveluiden karkaaminen kauas kansalaisista. Vastaukseksi on esitetty lähipalvelulakia, toivon eduskunnan sellaisen säätävän. Kuntapäättäjänä minua toisaalta myös helpotti, että vihdoin hallitus myönsi ajaneensa sosiaali- ja terveysuudistuksella myös kuntarakenteen muuttamista. Tämä kytkös oli välttämätöntä viimein katkaista. Onhan meitäkin käyty ministeriä myöten ojentamassa, miten kuntaliitos on ainoa vaihtoehtomme. Nyt sen tiedämme olleen aivan turhaa. Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien on oltava yhteisrintamassa koko Lapin palveluiden turvaamiseksi uudessa miljoonamallissa.

Kuntaliitoskeskustelu sen sijaan on aivan oma tarinansa, eikä sitä tule enää tähän soppaan sotkea.

Kirjoitus on julkaistu kolumnina kaupunkilehti KemiTorniolaisessa