5.6.2012

Lappi on geopolitiikan viisasten kivi

Valtioiden voimasuhteita ovat menneenä vuosisatana määritelleet kansallisvaltioiden rajat. Etenkin naapureiden rajapinnat ovat olleet ajoittain räjähdysherkkää aluetta. Kansallisvaltioiden kuolemaa on povattu jo tovin maailman avautuessa teknologian kehityksen myötä. Valtioiden rajoilla ei ole merkitystä, kun ihmiset liikkuvat ja työskentelevät. Edes autoritaariset yhteiskunnat eivät pysty enää vastustamaan vapaan tiedon levityksen tuomia houkutuksia.


Perinteistä valtioiden välistä elintilaa ovat määritelleet voimasuhteet, joissa suuret ja mahtavat ovat yleensä pärjänneet pieniä lilliputteja paremmin. Jos maiden rajat pikku hiljaa hämärtyvät, myös valtioiden väliseen kauhun tasapainoon vaikuttavat muut seikat. Pelkkä rautaisen voiman pelote ei enää riitä.

Ympäristöjärjestö WWF muistutti muutama viikko sitten ihmiskunnan käyttävän puolentoista maapallon verran luonnonvaroja. Uutinen ei ole uusi. Jo vuosikymmeniä olemme olleet huolissaan ihmiskunnan kestämättömästä luonnonvarojen käytöstä. Me hukutamme maailman roskaan.

Se, että olemme kaulaamme myöten omissa jätöksissämme tarkoittaa myös sitä, että käytämme maapallon rajallisia luonnonvaroja tuhlailevasti. Uusien luonnonvaralöytöjen päätarkoituksena tuntuu olevan yhtä tehokas loppuun kuluttaminen kuin tälläkin hetkellä. 
 

Yhdistyneiden Kansakuntien edesmennyt ruotsalainen pääsihteeri, Dag Hammarskjöld lausui kuolemattomat sanansa tulevaisuuden sodista koskevan vettä. Hän ja monet muut näkivät, mihin ihmiskunnan materialismin ihannointiin perustuva elämäntapa on johtamassa. Muutosta ei ole kuitenkaan onnistuttu tekemään. 
Sota luonnonvaroista ei ole uusi ilmiö. Niin vedestä, viljelysmaasta kuin öljystä on sodittu läpi historian. Loppumisen merkkejä ei ole näkyvissä, päinvastoin. Kiistely luonnonvaroista tulee kasvamaan maapallon väestön lisääntyessä. Määritteleekö uutta valtioiden välistä tasapainoa ja elintilaa maantieteellisten rajojen sijaan siis maan sisällä olevat luonnonvarat?


Miten Lappi liittyy tähän? Lukemalla lehtien otsikoita ei voi olla törmäämättä kiivaana käyvään kaivoskeskusteluun. Pohjois-Suomi onnistui saamaan hyvät pelinappulat luonnonvarojen epätasaisessa jaossa. Maakuntamme kirjaimellisesti makaa kallisarvoisten mineraalien päällä. Miten niitä tulisi hyödyntää, että myös sukupolvet meidän jälkeemme voisivat nauttia niistä? Pelkän kuumana käyvän kaivoskeskustelun juupas-eipäsväittelyn sijaan, olisi hyvä pohtia myös luonnonvarojen käyttöön liittyviä laajempia kysymyksiä.

Kirjoitus on julkaistu Pohjolan Sanomissa Pohjoista Puhetta kolumnina.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta tarvitsee puheenjohtajan, jolla on rohkeutta kuunnella ja uudistaa. Katri on helposti lähestyttävä, aito alkiolainen, asiantunteva, kansainvälinen ja vahva aluepolitiikan puolustaja. Näillä perusteilla kannatan Katrin valintaa Suomen Keskustan puheenjohtajaksi."