1.9.2021

Lappi ja poro kuuluvat yhteen

Ilman poroja ja porotaloutta on mahdotonta ajatella Lappia. Se on maakuntamme alkuperäinen elinkeino, monen perheen tulonlähde, keskeinen osa kulttuuria ja lappilaista elämänmuotoa. Sillä on suuri vaikutus myös niihin lappilaisiin, jotka eivät ole itse porotaloudessa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Poromies-lehdessÀ.

Ilman poroja ja porotaloutta on mahdotonta ajatella Lappia. Se on maakuntamme alkuperäinen elinkeino, monen perheen tulonlähde, keskeinen osa kulttuuria ja lappilaista elämänmuotoa. Sillä on suuri vaikutus myös niihin lappilaisiin, jotka eivät ole itse porotaloudessa.

Eduskunnassa porotalouden tuntemus rajoittuu lappilaisiin kansanedustajiin ja aina riippuen Oulun vaalipiirin menestyksestÀ muutamiin Koillismaalta tai Kainuusta valittavaan kansanedustajaan. PuhemiehiÀ ei ole siis montaa. Kun kysyn maa- ja metsÀtalousministeriöstÀ poroasioiden perÀÀn, on vastuuvirkamiehiÀ muutama. Ei olisi pahitteeksi, jos tulevaisuudessa heistÀ useampi olisi Lapista lÀhtöisin ymmÀrtÀen myös elinkeinon syvÀt kulttuuriset juuret. Kannustankin kiinnostuneita poroperheiden nuoria hakeutumaan tehtÀviin myös porotalouden virkamiespuolelle. 

Lappilaisena pÀÀttÀjÀnÀ, koitan tietenkin edistÀÀ porotaloutta mahdollisimman paljon. Kun talvella kÀytiin keskustelua vaikeasta lumitilanteesta ja korvauksista, oli maa- ja metsÀtalousministeriön esitys ensin huomattavan vaatimaton. Lappilaisten kansanedustajien palautteen ansiosta saimme korotettua lumivahinkokorvauksia muutaman miljoonan ylöspÀin. Tai ilman lappilaisedustajien aktiivisuutta viime vaalikaudella, ei ahman metsÀstyksen poikkeuslupia olisi tullut vielÀkÀÀn. 

Vaikka monella luontaiselinkeinon alalla jatkajien mÀÀrÀ on ollut laskussa, porotaloudessa nuoria jatkajia löytyy. Poroperheen työn monipuolistuminen ei ole enÀÀ yksin matkailusta kiinni, vaan seuraava sukupolvi ottanee sosiaalisen median myös porotöissÀ kÀyttöön. Jopa suomalaiset ovat haltioituneita nÀhdessÀÀn luonnossa poroja puhumattakaan, ettÀ poron vuoden kiertoa voisi seurata sosiaalisesta mediasta poroperheiden työn kautta tulevaisuudessa. 

ErÀstÀ asiaa olen pohtinut paljon ruokakaupassa kÀydessÀni. Kun koitan kaupassa valita kotimaisia maatalouden tuotteita, ottaisin mukaan mieluusti myös porotalouden tuotteita. NiitÀ löytyy paikka paikoin, mutta toimittajat ovat usein pieniÀ ja toimittaminen tÀstÀ johtuen vaihtelevaa. Voisiko Valion osuuskunta-ajattelusta ottaa mallia poropuolelle? Valio on kuitenkin edelleen suomalaisten viljelijöiden omistama, mutta kokonsa puolesta voi kilpailla kansainvÀlisten toimijoiden kanssa. YksittÀinen poromies, vaikka taitava onkin, ei kertakaikkiaan ehdi tehdÀ kaikkea: porohommia, jalostaa lihaa, myydÀ sitÀ, markkinoida ja kuljettaa. RiittÀvÀn suuri poro-osuuskunta pystyisi hoitamaan tÀmÀn eikÀ silloin poromiehen tarvitsisi tehdÀ itse kaikkea. 

Työtä poronlihan ja muiden porotuotteiden edistämiseksi on tehtävä edelleen. Nykyisin poronkäristys on monessa helsinkilĂ€isravintolassa tuttu annos paitsi kotimaisille kuluttajille myös ulkomaisille turisteille. Tämä ei ole syntynyt itsestään, vaan vaati voimakasta markkinointia. Historia kertoo, että mm. Paliskuntain yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Oskari Lahtela kierteli pääkaupunkiseudun ravintoloita ja kävi viemässä keittiöihin pororuokareseptejä sekä kehui pororuoan maukkautta ja terveellisyyttä. Poron markkinointi palvelee koko Lappia.Â