1.9.2021

Lappi ja poro kuuluvat yhteen

Ilman poroja ja porotaloutta on mahdotonta ajatella Lappia. Se on maakuntamme alkuperäinen elinkeino, monen perheen tulonlähde, keskeinen osa kulttuuria ja lappilaista elämänmuotoa. Sillä on suuri vaikutus myös niihin lappilaisiin, jotka eivät ole itse porotaloudessa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Poromies-lehdessä.

Ilman poroja ja porotaloutta on mahdotonta ajatella Lappia. Se on maakuntamme alkuperäinen elinkeino, monen perheen tulonlähde, keskeinen osa kulttuuria ja lappilaista elämänmuotoa. Sillä on suuri vaikutus myös niihin lappilaisiin, jotka eivät ole itse porotaloudessa.

Eduskunnassa porotalouden tuntemus rajoittuu lappilaisiin kansanedustajiin ja aina riippuen Oulun vaalipiirin menestyksestä muutamiin Koillismaalta tai Kainuusta valittavaan kansanedustajaan. Puhemiehiä ei ole siis montaa. Kun kysyn maa- ja metsätalousministeriöstä poroasioiden perään, on vastuuvirkamiehiä muutama. Ei olisi pahitteeksi, jos tulevaisuudessa heistä useampi olisi Lapista lähtöisin ymmärtäen myös elinkeinon syvät kulttuuriset juuret. Kannustankin kiinnostuneita poroperheiden nuoria hakeutumaan tehtäviin myös porotalouden virkamiespuolelle. 

Lappilaisena päättäjänä, koitan tietenkin edistää porotaloutta mahdollisimman paljon. Kun talvella käytiin keskustelua vaikeasta lumitilanteesta ja korvauksista, oli maa- ja metsätalousministeriön esitys ensin huomattavan vaatimaton. Lappilaisten kansanedustajien palautteen ansiosta saimme korotettua lumivahinkokorvauksia muutaman miljoonan ylöspäin. Tai ilman lappilaisedustajien aktiivisuutta viime vaalikaudella, ei ahman metsästyksen poikkeuslupia olisi tullut vieläkään. 

Vaikka monella luontaiselinkeinon alalla jatkajien määrä on ollut laskussa, porotaloudessa nuoria jatkajia löytyy. Poroperheen työn monipuolistuminen ei ole enää yksin matkailusta kiinni, vaan seuraava sukupolvi ottanee sosiaalisen median myös porotöissä käyttöön. Jopa suomalaiset ovat haltioituneita nähdessään luonnossa poroja puhumattakaan, että poron vuoden kiertoa voisi seurata sosiaalisesta mediasta poroperheiden työn kautta tulevaisuudessa. 

Erästä asiaa olen pohtinut paljon ruokakaupassa käydessäni. Kun koitan kaupassa valita kotimaisia maatalouden tuotteita, ottaisin mukaan mieluusti myös porotalouden tuotteita. Niitä löytyy paikka paikoin, mutta toimittajat ovat usein pieniä ja toimittaminen tästä johtuen vaihtelevaa. Voisiko Valion osuuskunta-ajattelusta ottaa mallia poropuolelle? Valio on kuitenkin edelleen suomalaisten viljelijöiden omistama, mutta kokonsa puolesta voi kilpailla kansainvälisten toimijoiden kanssa. Yksittäinen poromies, vaikka taitava onkin, ei kertakaikkiaan ehdi tehdä kaikkea: porohommia, jalostaa lihaa, myydä sitä, markkinoida ja kuljettaa. Riittävän suuri poro-osuuskunta pystyisi hoitamaan tämän eikä silloin poromiehen tarvitsisi tehdä itse kaikkea. 

Työtä poronlihan ja muiden porotuotteiden edistämiseksi on tehtävä edelleen. Nykyisin poronkäristys on monessa helsinkiläisravintolassa tuttu annos paitsi kotimaisille kuluttajille myös ulkomaisille turisteille. Tämä ei ole syntynyt itsestään, vaan vaati voimakasta markkinointia. Historia kertoo, että mm. Paliskuntain yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Oskari Lahtela kierteli pääkaupunkiseudun ravintoloita ja kävi viemässä keittiöihin pororuokareseptejä sekä kehui pororuoan maukkautta ja terveellisyyttä. Poron markkinointi palvelee koko Lappia. 

EU:n vaade ennallistaa osuu etenkin Lappiin

9.11.2022

Viime viikkojen yksi politiikan kuuma kiista on liittynyt EU:n ennallistamisasetukseen.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Mitä tehdä nousevalle sähkön hinnalle?

2.8.2022

Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Venäjän idea ei muutu

27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

Lue lisää
Äänestä aluevaaleissa Lapissa 366

9.1.2022

Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.

Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!

Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Lue lisää
Mikä muuttuu aluevaaleissa?

4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.

 

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.

 

Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle. 

 

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

29.12.2021

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri Kulmuni on nuori, älykäs, reipas ja kielitaitoinen 'jalat maassa' olevan Peräpohjolan tyttö. Hän nousi viime eduskuntavaaleissa varakansanedustajaksi 23-vuotiaana, se kertoo paljon hänen osaamisestaan ja luottamuksesta. Katrin tuntien hän on yhteistyökykyinen ja ottaa huomioon myös muiden mielipiteet."